Η Ν.Δ. θα ενισχύσει τις σχέσεις της Ελλάδας και της Αμερικής, δήλωσε ο Κουμουτσάκος




«Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει μια στρατηγική νίκη-πρόκριμα της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «γι΄ αυτό σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν θα υπάρχει χαλαρή ψήφος». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ συμπληρώνει ακόμα ότι «αυτές οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, το μέλλον της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος στην ετήσια γιορτή του Λευκού Οίκου για την ελληνική ημέρα Ανεξαρτησίας σημειώνει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε μια σειρά συναντήσεων που θα έχει θα μεταφέρει «ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης και εμβάθυνσης των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων, τις οποίες» όπως υπογραμμίζει «η ΝΔ παραδοσιακά αντιμετωπίζει ως στρατηγικής σημασίας και πυλώνα εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, με αφορμή και τις ενεργειακές εξελίξεις το χαρακτηρίζει «σημαντικό ζήτημα» και δηλώνει ότι θα το θέσει στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ» ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογραμμίζει: «Η αντίθεσή μας στη Συμφωνία είναι γνωστή και στις ΗΠΑ. Άλλωστε τις ίδιες θέσεις, τα ίδια επιχειρήματα που διατυπώνουμε στο εσωτερικό, υποστηρίζουμε και στο εξωτερικό».

Ερωτηθείς για τα θέματα της Οικονομίας, ο κ. Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «η οικονομική και κοινωνική όρασή τους έχει αλλοιωθεί από την έπαρση της εξουσίας» ενώ για την πρόσφατη έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου την χαρακτηρίζει «θετικό βήμα» συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι «καθυστερημένη, μικρή και ακριβή».

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του πρωθυπουργού στην Κεντροαριστερά, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δηλώνει στο Πρακτορείο ότι «τα δήθεν ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τους πολίτες που αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση ως πολιτικό προϊόν που έχει χαλάσει πολύ πριν την ημερομηνία λήξης του».

Τέλος, ερωτηθείς εάν στη ΝΔ υπάρχουν δύο πόλοι, οι μετριοπαθείς και οι ακραίοι ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει: «Ο πρόεδρος δίνει πάντα τον τόνο. Από κει και πέρα ο καθένας μας έχει το δικό του τρόπο και ύφος να πολιτεύεται με βάση τα δικά του προσωπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά».

Ακολουθεί η συνέντευξη του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Ευτυχία Αδηλίνη.

  • Ερ. Κύριε Κουμουτσάκο, να ξεκινήσουμε από την επίσκεψη που κάνετε στις ΗΠΑ προσκεκλημένος στην ετήσια γιορτή του Λευκού Οίκου και του Αμερικανού Προέδρου για την ελληνική ημέρα Ανεξαρτησίας και θα έχετε μια σειρά συναντήσεων. Ποια θέματα θα θέσετε;

Απ. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μεταφέρω ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης και εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά αντιμετωπίζει ως στρατηγικής σημασίας και πυλώνα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και αυτό, στη βάση πάντα των κοινών αξιών, του αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο, άλλων ομογενειακών εκδηλώσεων και συναντήσεων, θα έχω την ευκαιρία να δω και τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Philip Reeker, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Γνωρίζω καλά τον κ. Reeker από την περίοδο που ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του State Department και εγώ εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Πιστεύω ότι εκείνη η φιλική και ειλικρινής επικοινωνία και συνεργασία θα συνεχιστεί και τώρα υπέρ των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, προς αμοιβαίο όφελος. Στις επαφές μου στην Ουάσιγκτον θα εστιάσω στην αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και της αστάθειας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η επίσκεψη αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία ανάδειξης των ζητημάτων οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και επικοινωνίας με την πάντα παρούσα ελληνική ομογένεια.

  • Ερ. Θα θέσετε και το ζήτημα της πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου με αφορμή και τις ενεργειακές εξελίξεις;

Απ. Στον βαθμό που η Τουρκία εξελίσσεται σε παράγοντα αβεβαιότητας και αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα θέσω.

  • Ερ. Το θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι στην ατζέντα;

Απ. Η αντίθεσή μας στην Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή και στις ΗΠΑ. Άλλωστε, τις ίδιες θέσεις, τα ίδια επιχειρήματα που διατυπώνουμε στο εσωτερικό, υποστηρίζουμε και στο εξωτερικό. Από εκεί και πέρα, είμαστε τώρα σε μια νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο, κάνοντας ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να υπηρετηθούν εθνικά συμφέροντα και να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών.

  • Ερ, Κύριε Κουμουτσάκο, ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη ΝΔ ότι καταστροφολογεί στα θέματα της οικονομίας την ώρα που η χώρα επανέρχεται, όπως λέει, στην κανονικότητα. Ποια είναι η θέση σας; Σας φοβίζει το πεδίο της οικονομίας; Ελλοχεύει, θα λέγατε, ο κίνδυνος για 4ο μνημόνιο;

Αο. Πριν λίγες μόνον ημέρες το Euroworking Group αρνήθηκε να εκταμιεύσει τη δόση του 1 δισ. Ταυτόχρονα, οι πολίτες δεν ζουν κανονικότητα. Ούτε η συνολική εικόνα της οικονομίας παραπέμπει σε κανονικότητα. Αλλά αυτό δεν μπορούν να το δουν τα μέλη της κυβέρνησης γιατί η οικονομική και κοινωνική όρασή τους έχει αλλοιωθεί από την έπαρση της εξουσίας. Είμαστε σε μια περίοδο όπου η οικονομία έχει στεγνώσει από την υπερφορολόγηση. Οι ξένες επενδύσεις παραμένουν στα χαρτιά και εκτός από την κεκτημένη ταχύτητα του τουρισμού δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη έλξης της οικονομίας μας προς τα μπροστά. Σε αυτό προστίθεται δυστυχώς μια θολή και ανησυχητική κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει μάλιστα αναγνωρίσει και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης. Πέραν αυτού όμως, η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα πλασματική. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου είναι σταθερά υψηλές, στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώθηκε το δανειακό πρόγραμμα. Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει υποχρεώσεις του κράτους στην επόμενη μέρα, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Το δε υπερπλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης. Είναι το αποτέλεσμα σφαγιαστικής φορολογίας, αμείωτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και συρρικνωμένων δημοσίων επενδύσεων. Από αυτό το έτσι κατασκευασμένο πλεόνασμα δίδονται οι χορηγίες κομματικής εξάρτησης στους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται τα οικονομικά της χώρας σαν πορτοφόλι προεκλογικών παροχών.

  • Ερ. Ωστόσο, κύριε Κουμουτσάκο, το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και κυρίως του 10ετούς βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2006 δεν είναι μια απόδειξη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

Απ. Η έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά καθυστερημένη, μικρή και ακριβή. Η σύγκριση της δεκαετίας που κάνει η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη το τι ισχύει σήμερα στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ούτε βεβαίως σύγκριση με τις χώρες που είχαν, επίσης, μπει σε Μνημόνια. Αυτή η σύγκριση είναι προφανέστατα αρνητική για τη χώρα μας. Συνεχίζουμε να πληρώνουμε το υψηλό τίμημα της «αυταπάτης» του κ. Τσίπρα, του κ. Βαρουφάκη και των τότε συγκυβερνώντων του. Εξαιτίας τους οι Έλληνες έχασαν 4 χρόνια και 100 δισ. ευρώ.

  • Ερ. Η κάλπη των ευρωεκλογών, κύριε Κουμουτσάκο, πρέπει να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος απέναντι στην κυβέρνηση ή πρέπει να είναι ψήφος αποκλειστικά για το μέλλον της Ευρώπης;

Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των επικείμενων ευρωεκλογών. Η ΝΔ επιδιώκει μια στρατηγική νίκη- πρόκριμα της αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Γι΄ αυτό στις ευρωεκλογές αυτές δεν θα υπάρχει χαλαρή ψήφος. Ταυτόχρονα, οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωση καλείται να βρει το βηματισμό της μετά το Brexit, να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις εσωτερικής αμφισβήτησης, ακόμα και των θεμελιωδών αρχών και αξιών της, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα και με στρατηγικές επιλογές το προσφυγικό, να σπάσει τον κύκλο της ασθενούς ανάπτυξης και των συνεπειών της για την κοινωνία. Ο εθνικός χαρακτήρας αυτής της αναμέτρησης όμως δεν είναι άσχετος από τον ευρωπαϊκό. Είναι καθοριστικής σημασίας ποιοι θα εκπροσωπούν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι η χώρα μας θα έχει δυνατή και παρεμβατική φωνή στη διαμόρφωση των νέων πολιτικών και ισορροπιών που δημιουργούνται στην Ένωση. Ποιοι θα καταφέρουν να δώσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων. Και στην Ευρώπη για τα το επιτύχει αυτό οφείλεις να μπορείς να αποδείξεις και να πείσεις τους εταίρους ότι τα ελληνικά συμφέροντα είναι και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι μπορεί να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Ελλάδας δίπλα στη σημαία της Ευρώπης.

  • Ερ. Θεωρείτε ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό μήνυμα για τις εθνικές εκλογές;

Απ. Αναπόδραστα αυτό θα συμβεί. Αν και εκ των πραγμάτων οι δύο εκλογές δεν ταυτίζονται. Πιστεύω ότι τόσο από τις ευρωεκλογές, όσο και από τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές θα βγει ένα τριπλό και συνδυαστικό μήνυμα ξεκάθαρης νίκης της ΝΔ και για τη μητέρα των εκλογικών μαχών. Για τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

  • Ερ. Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές; Θα νικήσουν, θα λέγατε, οι λαϊκιστές και οι ευρωσκεπτικιστές;

Απ. Πρώτη δύναμη θα είναι αναντίρρητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο και θα έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων την επόμενη μέρα. Θα ηγηθεί της προσπάθειας να πάει μπροστά η ΕΕ. Όμως όλα δείχνουν ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός θα δώσουν το «παρών» σε αυτές τις εκλογές και θα αποπειραθούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία. Είναι δική μας ευθύνη, κυρίως των πολιτικών, αλλά όχι μόνον και των ακαδημαϊκών και των δημοσιογράφων και όλων εκείνων που μπορούν να επηρεάζουν με τις θέσεις τους την κοινή γνώμη, να εξηγήσουμε τη σημασία των ευρωεκλογών, να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα. Είναι όμως και ευθύνη των πολιτών να βάλουν φρένο στις δυνάμεις που στο πρόσφατο ακόμα, σκοτεινό ιστορικό παρελθόν, έχουν αιματοκυλήσει την ήπειρό μας. Η ιστορία είναι παρούσα. Ουδείς έχει δικαίωμα να την ξεχνά. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

  • Ερ. Τα ονόματα που ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ βοηθά, θα λέγατε, το σχέδιο για διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Κεντροαριστεράς;

Απ. Τα ονόματα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το αρνητικό φορτίο που μεταφέρουν όχι μόνο δεν αποτελούν άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, αλλά εγκλωβισμό στο παρελθόν των αλήστου μνήμης πρασινοφρουρών, του βαθέως ΠΑΣΟΚικού κράτους. Επιχειρούν να χτίσουν γέφυρες αλλά είναι φτιαγμένες στην άμμο. Τα δήθεν ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τους πολίτες που αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση ως πολιτικό προϊόν που έχει χαλάσει πολύ πριν την ημερομηνία λήξης του.

  • Ερ. Αλήθεια κύριε Κουμουτσάκο, στη ΝΔ υπάρχουν δύο πόλοι; Σας ρωτώ γιατί ως φαίνεται προς τα έξω υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτά που πρεσβεύουν οι μετριοπαθείς Δένδιας-Χατζηδάκης και άλλοι και στον έτερο αντιπρόεδρο Άδωνι Γεωργιάδη.

Απ. Ο πυρήνας της πολιτικής μας αντίληψης στη Νέα Δημοκρατία ορίζεται ξεκάθαρα από τις καταστατικές μας αρχές. Με βάση αυτές ο πρόεδρος δίνει πάντα τον τόνο. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο και ύφος να πολιτεύεται, με βάση τα δικά του προσωπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό δεν δημιουργεί διαφορετικούς πόλους. Η Νέα Δημοκρατία είναι «μονοπολικά» το δημοκρατικό πατριωτικό και ευρωπαϊκό κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που δεν ολισθαίνει σε ακρότητες. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αρχές τις οποίες οφείλει να ασπάζεται όποιος έχει διαβεί το κατώφλι της παράταξης.

  • Ερ. Αναφορικά με την επικείμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα ήθελα να σας ρωτήσω, πιστεύετε ότι όσο περνάει ο καιρός η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει το πρόσωπο που θα στηρίξει για την προεδρία της Δημοκρατίας καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα στηρίξει εκ νέου τον νυν Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο;

Απ. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να εργαλειοποιήσει για ακόμα μια φορά τους θεσμούς. Είναι αδιανόητο το ότι εμπλέκει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να παίξει αυτό το παιχνίδι με τους θεσμούς. Ταυτόχρονα έχουμε εκφράσει πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τηρήσει με θεσμική ευλάβεια τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες του. Είναι θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίστηκε τελικά στη στρατηγική της ΝΔ υπερψηφίζοντας την αναθεώρηση του άρθρου 32 που αποδεσμεύει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες.

  • Ερ. Καθώς έχει παγώσει η εικόνα από τη συμφωνία των Πρεσπών ποια θεωρείτε ότι είναι η επόμενη μέρα;

Απ. Την επόμενη μέρα, έχουν πλέον δρομολογηθεί όλα τα ωφελήματα για την άλλη πλευρά και έχουν αρχίσει να αποδεικνύονται τα σημαντικά προβλήματα για τη χώρα μας. Η εκ νέου ανάδειξη του δήθεν θέματος της γλώσσας, η παρωδία με το ζήτημα του δρομέα, το περίπτερο στην έκθεση του Βερολίνου είναι μικρά ή μεγαλύτερα ενός παζλ που αρχίζει να συντίθεται δημιουργώντας μια εικόνα που ενισχύει τις επιφυλάξεις μας.

  • Ερ. Τέλος θα ήθελα να σας ζητήσω να τοποθετηθείτε. Ο πρωθυπουργός στις δημόσιες τοποθετήσεις του κατηγορεί τη ΝΔ ότι στηρίζεται από τη διαπλοκή ενώ ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ από τον απλό λαό. Τι απαντάτε;

Απ. Αν θέλει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή, ας διαβάσει πρώτα τη λίστα επισκεπτών του Μεγάρου Μαξίμου την τελευταία τετραετία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: