Η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι ευρωεκλογές του Μάη και το σκηνικό στα κόμματα, η επίσκεψη Γάλλων εμπειρογνωμόνων στο Μαρί, οι «χρυσές βίζες», τα ΜΕΔ των Βουλευτών και οι κίνδυνοι από τον βροχερό χειμώνα, είναι τα κύρια θέματα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Στήνει μπλόκο» αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και γράφει ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αποφασισμένη να εξουδετερώσει ή να μην εφαρμόσει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του Σενέρ Λεβέντ για τη συμμετοχή του κινήματος «Γιασεμί» στις ευρωεκλογές.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Προς νέα γεωγραφία κυπριακών κομμάτων» αναφέρεται σε δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών που καταγράφουν αλλαγές στο κομματικό σκηνικό και επιστροφή στις κάλπες για μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη της επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Κύπρο, Anita Tuladhar για περαιτέρω επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Αλλού αναφέρεται στην Τουρκία ενόψει των τοπικών εκλογών σήμερα και δημοσιεύει στοιχεία για το πολιτικό σκηνικό.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Γάλλοι ειδικοί στο Μαρί» γράφει ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων εξέτασαν τα δεδομένα σχετικά με τη ναυτική βάση Μαρί και θα υποβάλουν πρόταση στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι ο χώρος φαίνεται να έχει επιλεγεί για να κατασκευαστεί ναύσταθμος για μόνιμη στάθμευση πολεμικών, όχι όμως βάση. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ΑΚΕΛ τιμωρήθηκε δεόντως για το Μαρί. Αλλού γράφει για τις εκλογές στην Τουρκία, αναφέροντας ότι είναι οι εκλογές της πόλωσης.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Η κυβέρνηση στον τοίχο για Συνεργατισμό» γράφει ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον συνεργατισμό θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής και αυτό καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ΥΠΟΙΚ. Αλλού αναφέρεται στις τριμερείς συμφωνίες, την τελευταία σύνοδο στο Ισραήλ, την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ και τα ενεργειακά ζητήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “Εκπτωτοι Αγγελοι” είναι ο τίτλος που έδωσαν στο εικαστικό έργο που ετοιμάζουν μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Πόπης Νικολάου.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» με τίτλο «Κίνδυνος μπούμερανγκ από ‘χρυσή βίζα’» γράφει ότι οι υπερβολές από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οίκους υπηρεσιών έχουν βάλει στο στόχαστρο την εικόνα της Κύπρου. Σε άλλο θέμα για τις ευρωεκλογές και αναφέρεται στους «κινδύνους» για τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Αλλού γράφει ότι στενές σχέσεις με το νεοναζιστικό κόμμα της Γερμανίας NPD έχει το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με στοιχεία που έχει η γερμανική κυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «Σημερινή» με τίτλο «Διαφάνεια α λα καρτ» γράφει ότι η εφημερίδα ρώτησε όλους τους Βουλευτές για τα δάνειά τους και δημοσιεύει κοινή δήλωση για το θέμα των Υπουργών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μάχη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, γράφοντας ότι μπορεί στο Κογκρέσο να διαμορφώνεται θετικό κλίμα για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, αλλά το κλειδί είναι η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αλλού αναφέρεται στο αίτημα για νέο συνεργατικό κίνημα και θέτει το ερώτημα αν μπορεί να αναβιώσει ο συνεργατισμός.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Sunday Mail υπό τον τίτλο «Το τίμημα της πολυομβρίας είναι οι πυρκαγιές» γράφει ότι λόγω του πολύ βροχερού φέτος χειμώνα η βλάστηση έχει μεγαλώσει σε τέτοιο βαθμό που ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι αυξημένος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως θα πολεμήσει την απόφαση για επιστροφή των περικοπών στους δημοσίους υπαλλήλους. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία από πλημμύρες στα κατεχόμενα δημοσιεύοντας σχετικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες.

ΚΥΠΕ
31/03/2019 12:04

Η επισκόπηση των κυριακάτικων ελληνικών εφημερίδων: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: