Η επισκόπηση των κυριακάτικων κυπριακών εφημερίδων: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι κινήσεις της Αθήνας για συζητήσεις ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις για το Κυπριακό, τα θέματα τα οποία έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άτυπη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η επικείμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με τη συμμετοχή και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, οι διευκολύνσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον γαλλικό στόλο και η κατασκευή ναυστάθμου στη ναυτική βάση στο Μαρί στο πλαίσιο αυτό, όπως και το ζήτημα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο μετά και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη για την υπόθεση του Μαυρικίου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αβέρωφ στην αντεπίθεση» για δυναμικό ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές και για επίθεση από τον Πρόεδρο ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ, αλλά και για αιχμές κατά ΕΛΑΜ. Επίσης γράφει για την Τριμερή Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Αλλού γράφει για αγώνα δρόμου για τα απόβλητα στο Πεντάκωμο.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Η Γαλλία στο Μαρί με τον στόλο της» αναφέρεται στα έργα υποδομής που γίνονται στη ναυτική βάση στο Μαρί για τη δημιουργία ναυστάθμου, που θα φιλοξενεί γαλλικά πολεμικά πλοία. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει εντός των ημερών δημάρχους και κοινοτάρχες σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάπτυξης εντός των βρετανικών βάσεων και πως στο τελικό στάδιο βρίσκεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη της Υπουργού Αμυνας της Γερμανίας για τον ρόλο της Κύπρου στην PESCO.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Κίνηση Αθήνας με εγγυήτριες» γράφει ότι η Αθήνα πρότεινε στα Ηνωμένα Εθνη να αρχίσουν οι λεγόμενες εγγυήτριες δυνάμεις συζητήσεις για τον ρόλο τους στη διαδικασία εφαρμογής μιας συμφωνίας στο Κυπριακό και ότι η εισήγηση κατατέθηκε από τον Ελληνα ΥΠΕΞ στην Τζέιν Χολ Λουτ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη. Αλλού γράφει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την παρουσία των Βρετανών στα εδάφη του Μαυρίκιου και για τις προεκτάσεις της σε ό,τι αφορά τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Επίσης αναφέρεται σε έξι ανοικτές πηγές της Παιδείας στην Κύπρο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυταπόδεικτες οι ευθύνες για Συνεργατισμό» πως το ΑΚΕΛ αναμένει από τη Γενική Εισαγγελία να πράξει τα δέοντα μετά την επίδοση του πορίσματος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, σημειώνοντας πως «οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι αυταπόδεικτες». Αλλού αναφέρεται στις Ευρωεκλογές του 2019, προβάλλοντας τις θέσεις των υποψηφίων Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ που απαντούν σε ερωτήματα που τους υπέβαλε η εφημερίδα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η κατάρρευση κτιρίου στη Λευκωσία έδειξε πως τα υφιστάμενα νομοθετικά εργαλεία για τις επικίνδυνες οικοδομές είναι πυροσβεστικά και ανεπαρκή.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στερεύει η χρηματοδότηση από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα» πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση», η οποία εξαρτάται οικονομικά από την Τουρκία δεν έχει λάβει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την Αγκυρα για ένα και πλέον χρόνο, και εξαρτάται όλο και περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό. Αλλού γράφει για την εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της Spacex από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα σε μια μη επανδρωμένη αποστολή. Επίσης γράφει πως οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Πισσούρι κέρδισαν τη μάχη για κυβερνητικές αποζημιώσεις λόγω της καταστροφής των περιουσιών τους λόγω της συνεχόμενης καθίζησης του εδάφους.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «ΗΠΑ και Γαλλία δένουν στην Κύπρο πως ο «Γλαύκος» ενεργοποίησε τεράστιες διεργασίες στην Κύπρο και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου με περαιτέρω προοπτικές. Αλλού γράφει πως η Ινδία και το Πακιστάν είναι πυρηνικοί εφιάλτες. Επίσης σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι Ευρωεκλογές είναι ναρκοπέδιο για τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ο Γλαύκος’ δείχνει LNG» αναφέρεται σε κοιτάσματα αξίας 73 δις ευρώ στην ΑΟΖ και πως ανοίγει για τα καλά η συζήτηση για τη δημιουργία τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο. Επίσης αναφέρει πως οι βρετανικές βάσεις δεν είναι ούτε κυρίαρχες, ούτε νόμιμες, με βάση τους τρεις εγνωσμένου κύρους συνταγματολόγους που κλήθηκαν επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου να απαντήσουν για το καθεστώς των εδαφών που χρησιμοποιεί το ΗΒ. Αλλού αναφέρει πως το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, με προεξέχον ζήτημα αυτό του Αποστόλου Ανδρέα, έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Τ/κ ηγέτη.

ΚΥΠΕ
03/03/2019 11:01

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας για την απώλεια Γιάννη Μπεχράκη: Τα λόγια είναι φτωχά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: