Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι το βασικό θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Προβάλλονται επίσης θέματα που αφορούν το Brexit και τη νέα ψηφοφορία στη Βουλή, τη διαδικασία πρόσληψης εκτάκτων στην ελεγκτική υπηρεσία, τη μετακίνηση Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη, την απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για εγγυητή σε δάνειο, τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις εξελίξεις στις εργασίες για ανέγερση βενζινάδικου κοντά στη Χρυσπηλιώτισσα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Καμπάνα €3 δισεκατομμυρίων!» και αναφέρει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά μετά την κήρυξη αντισυνταγματικών των αποκοπών που έγιναν λόγω κρίσης στους δημόσιους υπαλλήλους. Αλλού αναφέρεται σε αναταραχή και ξεσηκωμό στην ελεγκτική υπηρεσία λόγω διαφωνίας των υπαλλήλων με τον Ελεγκτή για διαδικασία πρόληψης 20 εκτάκτων υπαλλήλων. Η «Α» γράφει ακόμη πως η Βρετανία παραμένει μετέωρη μετά και την τρίτη ήττα για τη Μέι στην ψηφοφορία.

«’Όλα στον αέρα’ για τις συνέπειες της απόφασης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης», που γράφει πως η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εκτιμήσει τώρα το κόστος για το κράτος και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσοι θα επωφεληθούν από αναδρομικές επιστροφές. Αλλού γράφει για αυταρχικό show του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, που αγνοεί, όπως αναφέρει, την επίτροπο διοικήσεως σε υπόθεση παγώματος διαδικασίας πρόληψης εκτάκτων. Επίσης ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι νοσηλευτήρια στην Πάφο εντάσσονται στο ΓεΣΥ και μπαίνει οροφή στις δωρεάν επισκέψεις.

Κάτω από τον τίτλο «Δημοσιονομική βόμβα €2 δισ.» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές συνέπειες από την απόφαση του Δικαστηρίου για τις αποκοπές των Δημοσίων Υπαλλήλων και ότι εξετάζεται η υποβολή έφεσης και αίτησης για συντηρητικά μέτρα. Ο «Φ» αλλού αναφέρει ότι 6,000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για επαγγελματίες οδηγούς αν πιαστούν να οδηγούν με το κινητό στο χέρι. Αλλού αναφέρεται σε επεισόδιο μεταξύ κατοχικού στρατού και αξιωματικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα Στροβίλια στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην περιοχή για να μεταβεί στο γραφείο του.

«Συναγερμό προκάλεσε η απόφαση» γράφει στο κύριό της θέμα η «Χαραυγή» αναφέροντας ότι στα 3-5 δις ευρώ υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την απόφαση για τις περικοπές στους Δημοσίου Υπαλλήλλους. Αλλού αναφέρει πως με υπουργική απόφαση δόθηκε η άδεια για ανέγερση του βενζινάδικου στη Χρυσοσπηλιώτισσα παρά την άρνηση από πολεοδομία, δημόσια έργα και τμήμα γεωλογικής επισκόπησης. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι δεν υπήρξε τοποθέτηση από το ΕΛΑΜ στο θέμα που αφορά στέλεχός του, το οποίο συνελήφθη για παροχή προστασίας.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ κάτω από τον τίτλο «Νέο πλήγμα στα δημόσια οικονομικά» αναφέρει ότι οι επιπτώσεις από την απόφαση για τις περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους μπορεί να στοιχίσει στο κράτος έως και 200 εκ ετησίως. Αλλού αναφέρει πως οδεύουμε μάλλον σε άτακτο Brexit. Επίσης η CM αναφέρεται σε κίτρινη προειδοποίηση για βροχόπτωση και χαλάζι, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία.

ΚΥΠΕ
30/03/2019 09:11

To ταξίδι της Δέσποινας Βανδή και του “My Greece” στα Χανιά συνεχίζεται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: