Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το πόρισμα για τον Συνεργατισμό και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις από Κυβέρνηση και κόμματα για τις ευθύνες και σε ποιον αναλογούν, εξακολουθούν να κυριαρχούν στα κύρια θέματα των εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, η διαδοχή του παραιτηθέντος Νίκολσον στον ΟΚΥΠΥ, οι τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι, η 15ετης φυλάκιση για υπόθεση ναρκωτικών, το σχέδιο δράσης του ΥΠΕΞ για το θέμα των αγνοουμένων, οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις σε Λεμεσό και άλλες πόλεις.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Σκορπούσαν εκατομμύρια και σε μεγαλοδικηγόρους» και διερωτάται αν δόθηκαν 37 εκατομμύρια σε Οίκους και δικηγορικά γραφεία για να τους συμβουλεύσουν να φτάσουν στην κατάρρευση. Αλλού γράφει πως ο Αλέκος Σταμάτη, επί σειρά ετών ΓΔ του Ογκολογικού της Τρ. Κύπρου μάλλον διαδέχεται τον Ντέιβιντ Νίκολσον στον ΟΚΥΠΥ. Επίσης η «Α» αναφέρει ότι τα αγγούρια είναι οκτώ φορές ακριβότερα από πέρσι.

«Στο τραπέζι και πώληση για 1 ευρώ» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που αναφέρεται στην αλληλογραφία Κεντρικής-ΥΠΟΙΚ όπως αποκαλύπτεται στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό αλλά και στην αλληλογραφία Κεντρικής-Ευρωπαϊκών θεσμών για την ανάγκη εξεύρεσης άρον-άρον ξένου επενδυτή. Σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι το ΥΠΕΞ θορυβήθηκε για τους αγνοούμενους και συντονίζει ενέργειες με σχέδιο δράσης προς το Υπουργικό με άμεση εφαρμογή. Ο «Π» γράφει ακόμη για έρευνα ανάμεσα σε Ε/κ και Τ/κ για τους μετανάστες.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριό του θέμα «Κλυδωνισμούς έφερε ο Χάρης» γράφει για πίεση στον ΠτΔ μετά και την κάλυψη που έδωσε στον ΥΠΟΙΚ και ότι το ΔΗΚΟ προειδοποιεί ότι δεν θα εγκρίνει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Ο «Φ» αναφέρεται ακόμη σε καταδίκη γυναίκας για επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης με θύμα τον σύζυγό της για ένα τηλεκοντρόλ. Αλλού αναφέρει ότι απέτυχαν ένας στους τρεις να περάσουν τη βάση στις κυβερνητικές εξετάσεις.

«Ευθύνες υπάρχουν δεν έχουν το θάρρος να τις αναλάβουν» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώ διαχειρίζονταν τον συνεργατισμό για πέντε χρόνια και τον οδήγησαν, σύμφωνα με το πόρισμα, στη διάλυση. Αλλού γράφει ότι τα κτηνοτροφικά λύματα έφτασαν στις αυλές των σπιτιών στο Δάλι. Επίσης η «Χ» αναφέρεται στο ενιαίο πλαίσιο της οργάνωσης των νοσοκομείων που δόθηκε στις συντεχνίες.

Η αγγλογλώσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Ο Υπουργός δεν υπέβαλε την παραίτησή σου» αναφέρεται στη σύγχυση που προκλήθηκε από αναφορά της αναπληρώτριας ΚΕ ότι ο ΥΠΟΙΚ έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του ΠτΔ , κάτι που διαψεύστηκε από τον ΚΕ. Αλλού γράφει για την εκδήλωση στο Προεδρικό για τη Μέρα της Γυναίκας και τις τοποθετήσεις του ΠτΔ. Επίσης προβάλλεται συνέντευξη του τρίτου μέλους της ΔΕΑ στο ΚΥΠΕ.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
09/03/2019

Ο Τάκης Φύσσας και ο Φιορίν Ντουρμισά στο Total Football στο ΟPEN

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: