Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στα ενεργειακά και η παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στον Γενικό Εισαγγελέα είναι τα κύρια θέματα στον κυπριακό τύπο σήμερα. Οι εφημερίδες του Σαββάτου προβάλλουν επίσης την έναρξη των εισφορών των πολιτών για το ΓεΣΥ, την ψήφιση χθες από τη Βουλή του νόμου για το ταμείο επενδύσεων για τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες και την ανακοίνωση της συμμετοχής του Μάικ Πομπέο στην επόμενη τριμερή Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πλώρη τώρα για το ‘7’» γράφει ότι το Υπουργικό άναψε πράσινο φως στους Υπουργούς Ενέργειας και Οικονομικών να προχωρήσουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI-TOTAL για την αδειοδότησή τους στο τεμάχιο «7» και ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα παραδίδονται από την κοινοπραξία και τα αποτελέσματα από τη γεώτρησή τους στο «Καλυψώ». Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα βρίσκεται από χθες το 800 σελίδων πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για κατάρρευση του Συνεργατισμού. Σε άλλο θέμα, η «Α» καλωσορίζει την άνοιξη και προβάλλει φωτογραφία της φωτογράφου Κάτιας Χριστοδούλου του ΚΥΠΕ με ανθισμένες αμυγδαλιές να πλαισιώνουν ένα ουράνιο τόξο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Πολιτικές και ποινικές για τον Συνεργατισμό» και γράφει ότι προς τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης αστικών και ποινικών αδικημάτων κατά την πορεία του Συνεργατισμού από το 1985 μέχρι και το κλείσιμό του δείχνει η ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, καθώς και ότι αναλαμβάνει ομάδα λειτουργούν της Νομικής Υπηρεσίας τη μελέτη του πορίσματος. Αλλού γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή έστειλε χθες μήνυμα στους Τουρκοκύπριους εγκρίνοντας την τροπολογία του ΔΗΣΥ για κατάθεση όλων των εσόδων στο Ταμείο Υδρογονανθράκων για επενδύσεις προς αύξηση του αποθεματικού και όχι για μείωση του δημόσιου χρέους ή για υποδομές και κοινωνική πολιτική. Αλλού γράφει ότι αρχίζουν οι αποκοπές των εισφορών για το ΓεΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φρένο σε τουρκικά γεωτρύπανα» γράφει, στο κύριο του θέμα ότι στην πλευρά της Κύπρου τέθηκαν με σαφή τρόπο οι εταιρείες που έχουν ήδη ισχυρή εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ, σε σχέση με τα μέτρα αποτροπής των τουρκικών απειλών για υλοποίηση προκλητικής γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι επί του συνόλου των εισοδημάτων και όχι μόνο επί του μισθού θα υπολογίζεται το ύψος της εισφοράς κάθε δικαιούχου στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής ExxonMobil ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι στην επόμενη τριμερή που θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, στις 20 Μαρτίου, θα είναι παρών και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ανικανότητα και απληστία έφαγαν τη ΣΚΤ» και γράφει ότι η αμέλεια, η ανικανότητα, η ασυδοσία και η απληστία πολλών, οι οποίοι βρέθηκαν να ηγούνται και να υπηρετούν τον Συνεργατισμό, τον οδήγησαν στην κατάρρευση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γ. Αρέστη παραδίδοντας το ομόφωνο πόρισμα της Επιτροπής στο Γενικό Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι γινόμαστε πλέον μάρτυρες του φαινομένου να υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι συμβιώνουν με τα σκουπίδια και επιβιώνουν με αυτά και αναφέρεται στους «μόνιμους κάτοικους» στο Βατί, οι οποίοι έχουν κάνει επάγγελμά τους την αξιοποίηση των σκουπιδιών. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η ΠΕΟ ιεραρχεί ως πρώτιστο καθήκον την αντίσταση στην υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «’Αμέλεια και απληστία’ στον Συνεργατισμό» αναφέρεται επίσης στην παράδοση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής στον Γενικό Εισαγγελέα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο οποίος υποσχέθηκε ότι δεν θα καταλήξει στο ράφι ή σε κάποιο συρτάρι. Σε άλλο θέμα προβάλλει τα εγκαίνια χθες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του καινούριου Δημαρχείου της Λευκωσίας, το οποίο βρίσκεται ξανά μετά από 100 χρόνια στην καρδιά της πρωτεύουσας. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει για την υπερψήφιση από τη Βουλή του νόμου για το ταμείο επενδύσεων των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

ΚΥΠΕ
02/03/2019 09:59

Η ΕΣΗΕΑ κατηγορεί τον πρόεδρο του ΑΠΕ για απολύσεις: Η απάντηση του Μιχάλη Ψύλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: