Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το ζήτημα των ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η μη στράτευση στελεχών του ΕΛΑΜ, οι εξελίξεις σε σχέση με το πόρισμα για το Συνεργατισμό και την απαίτηση ΔΗΚΟ για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και η αλλαγή του μοντέλου οικονομίας της Κύπρου προβάλλονται από τα πρωτοσέλιδα την Τετάρτη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Έρευνα φωτιά για τα δάνεια των πολιτικών» γράφει ότι το 2015 η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη έριξε στη Βουλή την πρώτη βόμβα, σε σχέση με κατάλογο 29 ονομάτων βουλευτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και προσθέτει ότι το θέμα ήρθε ξανά στη δημοσιότητα με τον Συνεργατισμό και ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για τα δάνεια αυτά. Αλλού η «Α» γράφει για δεύτερη βαριά ήττα για τη Μέι στο κοινοβούλιο με την καταψήφιση χθες με συντριπτική πλειοψηφία της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ακουστικό είναι η Λευκωσία για τη νέα κάθοδο της Λουτ και κάνει λόγο για προβληματισμό για την συστηματική επιμονή Τσαβούσογλου να μιλά για άλλες επιλογές και να καλλιεργεί το έδαφος για εγκατάλειψη των αποφάσεων και των ψηφισμάτων ΟΗΕ.

«Ούτε τους χρήσιμους ηλίθιους δεν πείθουν» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρεται στη μη στράτευση ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ και ότι ΕΔΕΚ και Θεοχάρους ζητούν εξηγήσεις με σιγή ιχθύος των υπολοίπων ενώ το ΕΛΑΜ προσπαθεί να αλλάξει κουβέντα, κάνοντας δήθεν αντισυστημικές πιρουέτες. Σε άλλο θέμα ο «Π» γραφεί ότι ανοιχτή από τον Ιούλιο είναι η πρόθεση παραίτησης του ΥΠΟΙΚ την οποία και υπέβαλε εκ νέου την προηγούμενη βδομάδα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι η αναδίπλωση του Προεδρικού προέκυψε για επικοινωνιακούς λόγους. Αλλού γράφει ότι τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εισαγωγείς και κατασκευαστές φαρμάκων προειδοποιώντας ότι σε συνθήκες ΓεΣΥ ενδέχεται οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ έχει ήδη καταρτίσει ‘plan B’.

Κάτω από τον τίτλο «Εκτός ατζέντας οι εγγυήσεις» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και γράφει ότι εκτός ατζέντας επιχειρεί να αφήσει τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας η Τουρκία όπως φάνηκε από την ανάρτηση Τσαβούσογλου στο Twitter μετά την συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ, γεγονός που βάζει ιδιαίτερη πίεση προς τη Λευκωσία. Αλλού γράφει για παγκόσμιο σοκ καθώς μετά από τ.ο αεροπορικό δυστύχημα των Αιθιοπικών Αερογραμμών που στοίχισε τη ζωή σε 157 ανθρώπους, αεροπορικές εταιρείες καθηλώνουν τα Boeing 737 MAX και κυβερνήσεις πολλών χωρών απαγορεύουν τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο τους χώρο. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι μουρμουρητά και αντιδράσεις προκαλεί στις διωκτικές αρχές η καθυστέρηση που παρατηρείται στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις συνομιλιών.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ζητά και τα ρέστα ο Χάρης για τον Συνεργατισμό» και γράφει ότι σε συνέντευξή στο Euronews ο Χάρης Γεωργιάδης “ανέφερε προκλητικά ότι ο λόγος που η απόφαση για κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν λήφθηκε πριν 2-3 χρόνια είναι επειδή δεν υπήρχε τότε κυπριακή τράπεζα η οποία να είναι σε θέση να απορροφήσει το χαρτοφυλάκιο του και ούτε μπορούσαν να βρεθούν σοβαροί επενδυτές”. Αλλού η «Χ» γράφει ότι οι Δήμοι κα οι Κοινότητες της Λευκωσίας καλούνται να βρουν λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των ογκωδών σκυβάλων και κλαδεμάτων, ότι έκλεισε ο Κοτσιάτης χωρίς εναλλακτικές λύσεις και ότι το κόστος ανέρχεται πλέον από €759.000 ετησίως σε €6,7 εκατ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Κύπρο των χαμηλών μισθών υπάρχουν οκτώ μεγαλοτραπεζίτες, οι οποίοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο από €2,3 εκατ. το χρόνο ενώ μοιράστηκαν μπόνους €5 εκατ.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Σε κίνδυνο η αξιοπιστία λόγω του πορίσματος για το Συνεργατισμό» και γράφει ότι το ΔΗΚΟ επανέλαβε την Τρίτη την απαίτησή του για την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών λόγω του πορίσματος για τον Συνεργατισμό υποστηρίζοντας ότι αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας και ότι σε ανακοίνωσή του το κόμμα ανέφερε ότι αν παραμείνει στη θέση του ο Χάρης Γεωργιάδης κινδυνεύει η αξιοπιστία της χώρας. Αλλού η “CM” γράφει ότι οι Βουλευτές στην Βρετανία απέρριψαν την συμφωνία διαζυγίου της Τερέζα Μέι από την ΕΕ, κάτι που οδηγεί την χώρα σε βαθύτερη κρίση καθώς παραμένουν μόλις μέρες προτού πρέπει να αποφασιστεί αν θα υποστηριχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία ή αναβολή τελευταίας στιγμής. Σε άλλο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία, προβάλλει τη σύνοδο της Παιδοβουλής χθες.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Κομβική αλλαγή στο μοντέλο οικονομίας» γράφει ότι το μοντέλο της οικονομίας της Κύπρου αλλάζει και στρέφεται πλέον στην διαχείριση επενδυτικών ταμείων και ότι στόχος είναι να μπορέσει να καταλάβει ένα μικρό κομμάτι της πίττας που έχουν άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των πτήσεων με αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max προχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας και ότι από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρινίζεται ότι ο στόλος ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στην Κύπρο δεν είναι τύπου Boeing. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αλλαγές στη χρήση των καυσίμων τις οποίες προωθεί ο παγκόσμιος ναυτιλιακός οργανισμός φέρνουν τεράστια κύματα ανησυχίας και αναβρασμού.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/03/2019 08:19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: