Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Διάφορα θέματα προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες. Μεταξύ αυτών η παραίτηση Νίκολσον, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρωθυπουργό Μέϊ στο Λονδίνο, το συνεχιζόμενο πρόβλημα με τα ψηλά ενοίκια, η δημοσιοποίηση το μεσημέρι του πορίσματος της έρευνας για τον Συνεργατισμό, οι επαφές της Γερμανίδας ΥΠΑΜ στη Λευκωσία.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Τα βροντάει ο Νίκολσον» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ εξέφρασε στον Υπουργό Υγείας την πρόθεσή του να παραιτηθεί λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας. Αλλού γράφει για την παραχώρηση υπηκοοτήτων σε παιδιά μεικτών γάμων κυρίως Τ/κ με έποικους και τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της Κίπρις το οποίο όμως δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται από το ΥΠΕΣ. Η «Α» αναφέρει ακόμη πως ούτε η Βρετανία ενδιαφέρεται για τον ρόλο εγγυητή.

«Επιστρέφουν ακόμα 100 έργα από τα κατεχόμενα» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρεται σε δηλώσεις του ζωγράφου Ουμίτ Ινατσί στην εφημερίδα για το ΜΟΕ που αφορά επιστροφή έργων πολλά από τα οποία προέρχονται από σπίτια που είχαν λεηλατηθεί το ’74. Αλλού αναφέρει πως έφτασε η ώρα της ευθύνης για τον Συνεργατισμό με την δημοσιοποίηση του πορίσματος. Επίσης ο «Π» γράφει για την ενημέρωση της επιτροπής ενέργειας της Βουλής για το κοίτασμα Γλαύκος.

Κάτω από τον τίτλο «Ούτε και η Βρετανία θέλει» ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρωθυπουργό Μέϊ στο Λονδίνο κα την τοποθέτηση της Πρωθυπουργού ότι το Λονδίνο δεν επιθυμεί διατήρηση του ρόλου εγγυήτριας δύναμης. Αλλού ο «Φ» γράφει πως αφέθηκε ελεύθερος Ισραηλινός που ζητούσε η Ρωσία και κατηγορείτο για κύκλωμα εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων. Επίσης προβάλλεται η δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΑΜ ότι στέκεται αλληλέγγυα η χώρα της στο δικαίωμα της Κύπρου για εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ακριβοπληρώνουμε σε ενοίκια τους πύργους» και γράφει πως σε έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ενοικίων στη Λεμεσό. Αλλού αναφέρει πως η Κομισιόν διαψεύδει την Κυβέρνηση για το χαλούμι και προβάλλει απάντηση εκπροσώπου της Επιτροπής για το φάκελο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Επίσης η «Χ» αναφέρει ότι παραμένουν σε διάλογο ΟΚΥΠΥ και ΠΑΣΥΝΟ ενώ ο πρόεδρος του ΟΚΥΠΥ εξέφρασε πρόθεση να παραιτηθεί.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο «Αναζητείται σταθερότητα και ευημερία» προβάλλει τις τοποθετήσεις της Γερμανίδας ΥΠΑΜ για το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και την συνεργασία των δύο χωρών. Αλλού αναφέρεται σε συζήτηση στη Βουλή για την κλοπή καμπάνας βάρους 300 κιλών από το κατεχόμενο μοναστήρι στη Μύρτου. Επίσης η εφημερίδα γράφει για τις επαφές του ΠτΔ στη Βρετανία και τις τοποθετήσεις Μέι ότι το Λονδίνο δεν ενδιαφέρεται να διατηρήσει ρόλο εγγυήτριας δύναμης.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Η Βουλή παγώνει την αγορά αυτοκινήτων» αναφέρεται στην αναβολή στο νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας που οδήγησε σε μείωση στις εγγραφές νέων οχημάτων. Αλλού αναφέρει πως η μονάδα διαχείρισης ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε σε εκτέλεση αγοραπωλητήριων εγγράφων 238 εκ ευρώ. Επίσης αναφέρει ότι ετοιμάζει παραίτηση από τον ΟΚΥΠΥ ο Ντέιβιντ Νίκολσον.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/03/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: