Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στη Βρετανία γύρω από το Brexit και η αγωνία της διεθνούς κοινότητας, τα κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό, οι έρευνες στις οποίες ετοιμάζεται να προχωρήσει η Αστυνομία για τον Συνεργατισμό, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και η αύξηση των ΜΕΔ στις τράπεζες, είναι τα κυριότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Brexit: Αγωνία…» γράφει στο κύριο της θέμα ότι με αγωνία και ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, κυρίως η Ευρώπη, τη διαδικασία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit αφού η όποια συμφωνία θα επηρεάσει τις σχέσεις της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλού γράφει ότι αυξάνονται αντί να μειώνονται τα κόκκινα δάνεια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το μεγάλο κύμα μεταναστών στην Κύπρο των τελευταίων μηνών είχε ως αποτέλεσμα την πληρότητα του κέντρου υποδοχής στην Κοφίνου.

Ο «Πολίτης κάτω από τον τίτλο «Βουλευτές με κόκκινα δάνεια νομοθετούσαν», γράφει στο κύριο του θέμα ότι άρχισε η αποκάλυψη βουλευτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και αναφέρεται στην αναδιάρθρωση ΜΕΔ ύψους 2,5 εκ. ευρώ στην οποία προχώρησε ο βουλευτής και στις καθυστερήσεις 300 χιλιάδων που είχε άλλος βουλευτής. Αλλού, γράφει πως υπαναχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην απόφαση για τα ταμεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ημικρατικούς οργανισμούς και Δήμους. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας του Κινήματος «Γιασεμί» του Σενέρ Λεβέντ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Κόκκινα πολιτικά δάνεια» γράφει πως με την κοινωνική κατακραυγή να εντείνεται και να ζητά διαφάνεια, χθες κόμματα τάχθηκαν υπέρ της λαϊκής απαίτησης για δημοσιοποίηση των ΜΕΔ των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων στον Συνεργατισμό. Αλλού, γράφει πως το χαλλούμι θα έχει μηδενικό δασμό στη Βρετανία σε περίπτωση που υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά με απόφασή του την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ετοιμάζονται φάκελοι για αστυνομικές έρευνες», γράφει ότι η Νομική Υπηρεσία θα εξετάσει κατά πόσο δικαιολογείται η έναρξη ανακρίσεων ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης αστικών αδικημάτων, τα οποία έχουν προκαλέσει βλάβη στη Δημοκρατία ανεξάρτητα αν αυτά συνέβαλαν ή όχι στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Αλλού, γράφει ότι αυξήθηκαν τα ΜΕΔ των Τραπεζών κατά 120 εκ. ευρώ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι νέα παράταση πήρε η Κυβέρνηση στο χρόνο αξιολόγησης της προσφοράς για τη Μαρίνα της Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι Βουλευτές ψήφισαν απόρριψη ενός Brexit χωρίς συμφωνία» γράφει για τη χθεσινή απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων να απορρίψουν ένα άτακτο Brexit και την πρόθεσή τους να υπερψηφίσουν σήμερα υπέρ της καθυστέρησης του Brexit. Αλλού γράφει ότι οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν χθες υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Αλλού, γράφει ότι οι βροχοπτώσεις έφεραν και αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών και δίνει συμβουλές στο τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να τα περιορίσουν.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» κάτω από τον τίτλο «Κομβική αλλαγή στο μοντέλο οικονομίας» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το μοντέλο της οικονομίας στην Κύπρο αλλάζει και στρέφεται πλέον στη διαχείριση επενδυτικών ταμείων. Αλλού γράφει ότι άναψαν κόκκινο στις πτήσεις Boeing 737 Max 8 στην Ευρώπη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη ραγδαία αύξηση των ρομπότ στη βιομηχανία των ΗΠΑ.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/03/2019 

To  «My Greece» και η Δέσποινα Βανδή μας ξεναγούν στην Καλαμάτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: