Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, οι αποκαλύψεις για τα κόκκινα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και οι προειδοποιήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για αύξηση της δυσπιστίας του κοινού στους θεσμούς, οι δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου για εμπόδια στη λύση του κυπριακού από το «ε/κ βαθύ κράτος» και η γνωμάτευση των γιατρών του δημοσίου σχετικά με την απόσπασή τους στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Όλοι αναμάρτητοι» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μετά τις αποκαλύψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (ΠΕΠ) δίνουν εξηγήσεις για «κόκκινα» δάνεια και μιλούν για σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την τρίμηνη παράταση στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στη συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης της Focus, ,με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλο Χριστοδούλου να ακούγεται να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει καν τον Μιχάλη Ζολώτα.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Μπλόκο στη λύση από το βαθύ κράτος» και γράφει ότι τις ευθύνες των προσφύγων για τη διαμόρφωση ενός ε/κ βαθέος κράτους, που δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και επηρεάζει κάθε φορά τη στάση της πλευράς μας στις συνομιλίες ανέλαβε χθες ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Αλλού γράφει ότι δεν έλεγε την αλήθεια ο πρώην Διοικητής της ΚΤΚ όταν έλεγε τον Ιούνιο του 2016 ότι δεν γνώριζε τον Μιχάλη Ζολώτα, αφού στη χθεσινή ακρόαση για την υπόθεση της Focus o συνήγορος του δέχθηκε ότι ο πελάτης του είχε πει ψέματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ενώπιον της Ολομέλειας τίθενται σήμερα προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ – Οικολόγων για να προστεθεί στη δήλωση Πόθεν Έσχες ΠΕΠ και υποχρεωτική γνωστοποίηση ΜΕΔ είτε δικών τους είτε συγγενικών τους προσώπων.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Νέα βόμβα απειλεί το ΓεΣΥ» και γράφει ότι οι γιατροί του δημοσίου ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν την απόσπαση τους από τη Δημόσια Υπηρεσία στον ΟΚΥπΥ, αφού γνωμάτευση που έχουν λέει ότι η απόσπαση συνιστά εξωγενή παρέμβαση στα εργασιακά κεκτημένα τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εφταήμερες αεροναυτικές ασκήσεις της Γαλλίας νότια της Κύπρου, ενώ αντιδρά η Τουρκία διότι οι ασκήσεις επικαλύπτουν τις δικές της ασκήσεις στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και την περιοχή που κινείται παράνομα το Μπαμπαρός. Αλλού γράφει ότι μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος», η ExxonMobil επιταχύνει και διευρύνει το σχεδιασμό της για ανάπτυξη δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτική ευθιξία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι απόδοση ευθυνών που καταλογίζει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και παύση του Υπουργού Οικονομικών ζήτησαν εκ νέου τα κόμματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν στήριξε τροπολογία στην Ευρωβουλή για τον τερματισμό της συνθήκης εγγυήσεων, μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και την ταχεία αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, για κάθε κενή θέση εργασίας υπάρχουν περίπου εννέα άνεργοι.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυξάνεται η δυσπιστία του κοινού» γράφει ότι η εμπιστοσύνη του κοινού προς τους θεσμούς διαβρώνεται, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που φέρουν δύο βετεράνους βουλευτές και την επίτροπο περιβάλλοντος να έχουν κόκκινα δάνεια στον Συνεργατισμό. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για παράταση της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι τοπικές αρχές του Κάτω Πύργου εκφράζουν ανησυχία, αφού δεύτερο σκάφος που χρησιμοποιείτο για μεταφορά Σύρων προσφύγων και κατασχέθηκε βούλιαξε στο λιμάνι προκαλώντας θαλάσσια ρύπανση.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο Πνευματική τρομοκρατία ασκεί τώρα ο Ανατασιαδης!» μιλά για «απύθμενο θράσος από τους κυβερνώντες: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Σε άλλο θέμα μιλά για μετακίνηση ψηφοφόρων ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ προς το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, ενώ τα κόμματα αυτά επιχειρούν τώρα υποκριτικά να εμφανιστούν ως εχθρικά απέναντί του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεθοδεύεται υπόσκαψη της ΑΗΚ για να διευκολύνουν τα σχέδιά τους για «ξεπούλημα» του οργανισμού.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Επιχειρούν delete της πολιτικής ευθύνης» και κάνει λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού με «επιλεκτικές διαρροές». Αλλού γράφει για νέα «ρουκέτα» των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας που αφορά τη διακοπή της συμμετοχής της Άγκυρας στο πρόγραμμα κατασκευής των F35. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται στην Τουρκία τον Απρίλιο.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/03/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: