Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου που εκτιμάται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf) στον «Γλαύκο» δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. ΟΙ σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης την «προκλητική» αφίσα του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» που παρουσιάζει την Κύπρο ως τουρκική, την πρόθεση της κυβέρνησης να παίρνει αυτόματα τα συσσωρευμένα πλεονάσματα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και την διαφοροποίηση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού, από συνολικές διαπραγματεύσεις στη μέθοδο της σαλαμοποίησης.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Γενναιόδωρος ο ‘Γλαύκος’» γράφει ότι οι προσδοκίες που υπήρχαν για το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ τελικά επιβεβαιώθηκαν, αφού όπως ανακοίνωσαν Υπουργείο Εμπορίου και η ExxonMobil η γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» ανακάλυψε κοίτασμα φυσικού αερίου που εκτιμάται μεταξύ 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κόκκινη παρουσιάζεται η Κύπρος σε διαφημιστική αφίσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για την γιγαντιαία άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Αλλού γράφει ότι η Λεμεσός ζει από χθες στον τρελό ρυθμό του καρναβαλιού.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «35 δις τα πιθανά έσοδα, πολλαπλάσια τα οφέλη» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η επίσημη εκτίμηση της ExxonMobil για το κοίτασμα «Γλαύκος» με 5 με 8 tcf είναι μάλλον συντηρητική, αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος των ανακτήσιμων ποσοτήτων κυμαίνεται μεταξύ 6 και 7 tcf. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε έφοδο της Αστυνομίας σε σπίτι διακινητή ναρκωτικών, τον οποίο συνέλαβαν την ώρα που προσπαθούσε να καταστρέψει εμπορεύματα στο τζάκι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας ενημερώνεται σήμερα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για τα ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Κοίτασμα των $35 δις» και γράφει ότι με υπολογιζόμενη αξία μεταξύ $30 και $40 δις και μεταξύ 5,5 και 8 tcf και ασφαλή μέσο όρο τα 6,2 tcf είναι σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις το περιεχόμενο του «Γλαύκου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι με την ανακάλυψη του «Γλαύκου» βγαίνει πλέον από τη σκιά το θέμα του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, που παραμένει ο κύριος στόχος της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum. Γράφει επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζήτησε την εξαίρεση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου στην ακρόαση της έφεσης εναντίον της αθώωσης των Ηλιάδη – Κυπρή στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Βάζουν χέρι και σε €1,3 δις της ΑΗΚ» και γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να μεταφέρει στο πάγιο ταμείο το συσσωρευμένο αποθεματικό της ΑΗΚ, ύψους €1,3 δις, αλλά και να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε από τώρα και στο εξής να μπορεί να παίρνει αυτόματα τα πλεονάσματα του Οργανισμού μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη των εορτασμών στη Λεμεσό για το καρναβάλι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ελλείψει επιχειρημάτων, το Προεδρικό κατασκευάζει δηλώσεις και μετατοπίζει τη συζήτηση για το πλαίσιο Γκουτέρες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Η μεγαλύτερη ανακάλυψη αερίου στην Κύπρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ανακάλυψης κοιτάσματος φυσικού αερίου που κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 tcf και προσθέτει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανακάλυψη αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ημέρα της τσικνοπέμπτης, που σηματοδοτεί την έναρξη των εορτασμών για το καρναβάλι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μύρων Νικολάτος «σώζει» τον εαυτό του αφού εξαιρέθηκε από την ακρόαση της έφεσης της Δημοκρατίας κατά της απόφασης του Ανωτάτου για αθώωση των δύο στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αέριο υπό τη σκιά τουρκικών κανονιοφόρων» και γράφει ότι μετά τις απειλές Ερντογάν – Τσαβούσογλου για «προστασία των συμφερόντων της Άγκυρας και των Τ/κ» προκλητική αφίσα για την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα δείχνει υπό κατοχή ολόκληρη την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι καζάνι που βράζει είναι οι εκπαιδευτικοί, με την οργάνωση των καθηγητών να καταγγέλλει την κωλυσιεργία της κυβερνητικής πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη «οδηγεί το Κυπριακό σε αδιέξοδο για οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται και με την πολιτική των ‘χρυσών διαβατηρίων’ και τις ‘αναπτύξεις’ με τους ουρανοξύστες.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «ΜΟΕ και ξένος παράγοντας» ότι είναι πλέον εμφανές ότι ο δρόμος του Κυπριακού οδηγείται σε άλλο μονοπάτι από αυτό της προσπάθειας για συνολική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, που θα καταλήξουν σε πρόταση λύσης, η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην «προκλητική αφίσα» για την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που παρουσιάζει την Κύπρο σαν να ανήκει στην Τουρκία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ανακάλυψη κοιτάσματος «μαμούθ» στον «Γλαύκο» με συνολικές ποσότητες που εκτιμώνται μεταξύ 5 και 8 tcf.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/03/2019 07:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: