Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Με τα θέματα του Κυπριακού, του πορίσματος για το Συνεργατισμό, των επικείμενων ευρωεκλογών, του ΓεΣΥ και των ενεργειακών σχεδιασμών, της πορείας χθες στο Λονδίνο υπέρ της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για την έκδοση πολεοδομικών αδειών, καταπιάνονται, μεταξύ άλλων, τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα Κυριακή.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το κυπριακό σε πλήρη ακινησία» γράφει ότι είκοσι μήνες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, το κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται επί της ουσίας σε πλήρη ακινησία. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι η Κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι έφτασε η ώρα για να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αλλού αναφέρεται στις απολαβές και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Αυθημερόν έκδοση πολεοδομικών αδειών» και φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών. Η εφημερίδα φιλοξενεί πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Αλέξη Γαλανού που αναφέρει ότι ο Πρόεδρος είναι απρόθυμος να εγείρει θέμα Αμμοχώστου στον ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στο ΕΛΑΜ και κάνει λόγο για τα αποκαλυπτήρια ενός παραρτήματος.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Ψήνεται συνάντηση με Τραμπ» και γράφει ότι συζητείται μετάβαση Αναστασιάδη στην Ουάσινγκτον. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης πρωτοσέλιδα το θέμα των καμερών τροχαίας και γράφει ότι έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο. Αλλού αναφέρεται στην αντίδραση των «28» στα τουρκικά παιχνίδια για την Αεροπορική Συμφωνία λόγω εξαίρεσης της Κύπρου από τη Συμφωνία.

«Δεκανίκι της κυβέρνησης η ακροδεξιά» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία γράφει ότι το ΕΛΑΜ αποδείχθηκε το πολυτιμότερο δεκανίκι του κ. Αναστασιάδη και του Συναγερμού. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, πρωτοσέλιδα φωτογραφία από τη χθεσινή εκδήλωση με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας κατά των Διακρίσεων. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα η εφημερίδα κάνει λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα στο κρατικό δάσος Μαυραλής.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” υπό τον τίτλο «Τεράστια πορεία, πίεση στη Μέι», αναφέρεται στην χθεσινή διαδήλωση στο Λονδίνο κατά του Brexit υπέρ της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος. Η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα την απάντηση του Τμήματος Δασών για το κόψιμο των ακακιών στο κρατικό δάσος Μαυραλή. Αλλού γράφει ότι οι Βρετανοί της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποχωρούν από το ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Σε αγώνα δρόμου για τερματικό» και γράφει ότι συνεπεία της Συνόδου του Ισραήλ ενισχύονται οι προοπτικές μετατροπής της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο. Αλλού γράφει ότι το ΓεΣΥ προβληματίζει την Τρόικα που εκφράζει ανησυχία για τη βιωσιμότητα του. Γράφει επίσης ότι ο μηδενισμός τελών κυκλοφορίας αύξησε τους ρύπους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Χάρη, φύγε», γράφει ότι δημοσκόπηση δείχνει ότι το 73% απαιτεί την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών εδώ και τώρα. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για απίστευτο μπάχαλο με το ΜΟΕ που αφορά στην κινητή τηλεφωνία. Αλλού γράφει ότι ένας στους τρεις μένει εκτός του Σχεδίου Εστίας η υλοποίηση του οποίου προχωρεί μετ’ εμποδίων.

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
24/03/2019 11:09

Η επιστήμη της προπαγάνδας και η «μετα-επικοινωνία» ενόψει των ευρωεκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: