Η ατιμωρησία και η κάλυψη των εγκλημάτων διασυνδέονται άμεσα με τη μοίρα της Κύπρου




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στη Γερμανία βρίσκονται σε ανοδική τροχιά οι εκπομπές ρύπων στους γερμανικούς δρόμους, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να θέσει όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, επειδή το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι «ελεγχόμενο» από το ισχυρό λόμπι της αυτοκινητοβιομηχανίας.

  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα όπλα, μαζί με τις αυτοκτονίες και τα αυτοκινητικά ατυχήματα, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου. Σχεδόν σαράντα χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβόλα όπλα μέσα σε μια χρονιά, αλλά το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος αρνούνται να υιοθετήσουν δραστικά μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής επειδή το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι «ελεγχόμενο» από το ισχυρό λόμπι των όπλων.

Σχεδόν σε κάθε μεγάλη και μικρή χώρα, ανάλογα με τα μεγέθη της, τα λόμπι των ποικιλόμορφων συμφερόντων ελέγχουν το πολιτικό σύστημα. Σε κάποια κράτη είναι η πολεμική βιομηχανία, οι πετρελαϊκές εταιρείες και η φαρμακοβιομηχανία και σε άλλα είναι οι εργολάβοι, οι τραπεζίτες και οι δικηγόροι. Ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό κυβερνητικές, νομοθετικές, ακόμα και δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τον τομέα τους.

Σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Μόσχα και σε κάθε κέντρο εξουσίας δρουν ανεξέλεγκτα. Εκλεγμένοι ή διορισμένοι αξιωματούχοι σε δημόσιες θέσεις και οργανισμούς πολλές φορές διαχειρίζονται υποθέσεις που αφορούν επιχειρηματικούς χώρους από τους οποίους προέρχονται επαγγελματικά ή διατηρούν «ειδικές σχέσεις» αλληλοεξυπηρέτησης.

  • Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Transparency International (διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση της διαφθοράς), 27 πρώην επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλοί πρώην ευρωβουλευτές έχουν προσληφθεί από πανίσχυρα λόµπι και εταιρείες του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και από μεγάλες εταιρείες στις χώρες τους.

Όπως ενδεικτικά επισημάνθηκε, πρόκειται για το φαινόμενο «περιστρεφόμενες πόρτες», το οποίο είναι υπαρκτό για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ. Δηλαδή, οι εταιρείες αυτές αναπτύσσουν «ειδικές σχέσεις» συνεργασίας με αξιωματούχους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Όταν οι αξιωματούχοι αυτοί αποχωρήσουν ή παραιτηθούν, στη συνέχεια οι εταιρείες «ανταμείβουν» αρκετούς απ’ αυτούς προσλαμβάνοντάς τους σε υψηλόβαθμες θέσεις. Πρόκειται πλέον για «φυσιολογικό κύκλο» του παγκόσμιου πολιτικό-οικονομικού συστήματος.

  • Και στη μικρή Κύπρο, σύμφωνα με τα όσα καθημερινά αποκαλύπτονται, η διαπλοκή και η σαπίλα καλά κρατούν. Οι εκτεταμένες πρακτικές της διαφθοράς φαίνεται ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στο πολιτικό-κοινωνικό σύστημα του νησιού, που εξαφανίζουν και κάθε ελπίδα για τη συγκρότηση ενιαίας στρατηγικής για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής.

Η επικράτηση της ατιμωρησίας και η κάλυψη των εγκλημάτων διασυνδέονται άμεσα με το Κυπριακό και τη μοίρα του τόπου. Για 45 χρόνια η διαχείριση του εθνικού ζητήματος επηρεάζεται καταλυτικά από τα οικονομικά θαύματα, τους οικονομικούς εφιάλτες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Στο τέλος της ημέρας, από τη μια θα είναι η Αμμόχωστος, η ερειπωμένη πόλη-φάντασμα και από την άλλη θα είναι η Λεμεσός με τους «σκοτεινούς» ουρανοξύστες που θα ασχημαίνουν την πόλη.

Μια Κύπρος κατεχόμενη από όλες τις πλευρές, στρατιωτικά και οικονομικά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μπορεί η Αμερική χωρίς την Τουρκία; Τι θα συμβεί αν ο Ερντογάν εγκαταλείψει τη Δύση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: