Ο Πομπέο πάει στην Ιερουσαλήμ: Δημιουργεί μία νέα συμμαχία από το Ισράηλ μέχρι την Ελλάδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν στις αρχές της χρονιάς βρεθήκαμε με άλλους συναδέλφους για μία ενημέρωση, που αφορούσε το καθεστώς των ελληνοαμερικανικών σχέσεων -τονίστηκε πως είναι εξαιρετικές-, ακούσαμε και την πληροφορία ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, θα συμμετείχε στην τριμερή συνάντηση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου στην Κρήτη.

Η αλλαγή της τοποθεσίας -θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ, στις 20 Μαρτίου- έγινε επειδή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δίνει μία δύσκολη εκλογική μάχη και έχει μεγάλη ανάγκη να ταυτίσει την πολιτική του με αυτή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής στο Ισραήλ.

Λένε χαριτολογώντας στην Ουάσιγκτον πως εάν έθετε υποψηφιότητα στο Εβραϊκό Κράτος, ο Αμερικανός Πλανητάρχης, θα κέρδιζε τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία.

  • Επρόκειτο, βέβαια -για να επιστρέψουμε στο θέμα μας- για μία σημαντική είδηση, η οποία μας δόθηκε υπό καθεστώς πλήρους εχεμύθειας, διότι τότε διεξάγονταν εντατικές διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Οι δημοσιογράφοι σεβαστήκαμε, όπως κάνουμε πάντα, το εμπάργκο, αν και είχε διαρρεύσει στο μεταξύ η πληροφορία από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Η συμμετοχή του κ. Πομπέο έχει πολύ μεγάλη σημασία και δείχνει μία μεγάλη στροφή της Αμερικής σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Το γεγονός ότι έχει ανθίσει η συμμαχία του Ισραήλ με τη Λευκωσία και την Αθήνα βοήθησε εξαιρετικά για να ληφθεί η στρατηγική αυτή απόφαση. Να μετατραπεί η τριμερής σε «τρεις συν ένα» και να αφιερωθεί στην ασφάλεια και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επίσκεψη του κ. Πομπέο στο Ισραήλ ανακοινώθηκε με επίσημη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σ’ αυτήν τονίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, για να συζητήσει μαζί τους βασικά ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Προβλέπονται και διμερείς συναντήσεις του κ. Πομπέο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό Τσίπρα, και αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανακοινώσεις θα ικανοποιήσουν τις ηγεσίες στην Αθήνα και στη Λευκωσία…

Σημειώνεται ακόμα στην ανακοίνωση -για να τονιστεί η υποστήριξη στον Νετανιάχου- ότι στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Πομπέο θα συζητήσει την ανάληψη κρίσιμων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της «κακοήθειας» του ιρανικού καθεστώτος και της επιβεβαίωσης της αμετάβλητης δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ο κ. Πομπέο θα συζητήσει επίσης την αφοσίωση της αμερικανικής κυβέρνησης στην παρακολούθηση και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

  • Η επίσκεψη στο Ισραήλ και η συμμετοχή στην τριμερή θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία είναι στο ναδίρ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά από πολλή σκέψη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλο την Τουρκία, και ότι πρέπει να δημιουργήσουν νέες συμμαχίες, και στην περίπτωση που το σκάσει ο Ταγίπ Ερντογάν προς τη Μόσχα και στην περίπτωση που αποφασίσει να επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί».

Έχει σημασία να τονιστεί ότι η νέα αυτή συμμαχία που ξεκινά από το Ισραήλ και φτάνει στην Ελλάδα με τη σημαντική συνδρομή της Κύπρου και στην οποία αργότερα θα έχουν ρόλο η Αίγυπτος και η Ιταλία, θα παραμείνει ισχυρή ακόμα και αν η Τουρκία τερματίσει αυτή την ανήκουστη πρόκληση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Αμερική -ενώ δεν έχει στρατηγική ή στρατιωτική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία- διαθέτει στο νησί ένα πολύ ισχυρό κατασκοπευτικό δίκτυο που καλύπτει το 75% του πλανήτη. Επίσης παραμένει στην Κύπρο στρατιωτική δύναμη και κατά καιρούς το νησί αποτελεί βάση για τον αμερικανικό στρατό, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων στη Μέση Ανατολή.

Πιστεύεται ότι μέσα στο 2019 και ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με την Τουρκία θα αυξηθεί η στρατιωτική και ναυτική παρουσία των Αμερικανών πάνω και γύρω από την Κύπρο, λόγω και της παρουσίας για πολλά χρόνια στο νησί του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, Exxon Mobil.

  • Όπως πληροφορηθήκαμε, στην επόμενη τριμερή, που θα διεξαχθεί στην Κρήτη αυτή τη φορά, και σ’ αυτή θα μετέχουν και οι Αμερικανοί και οι Ιταλοί, θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό EastMed, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο των χωρών της περιοχής στην Ευρώπη. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει το έργο αυτό, καθώς πιστεύει ότι αποδυναμώνει τη Ρωσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο αναθεώρησης των σχέσεων της ακόμα και με παραδοσιακούς συμμάχους και η συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, όπως και άλλες που θα ακολουθήσουν και με συμμετοχή της Αιγύπτου, δίνει την ευκαιρία στον κ. Πομπέο να δημιουργήσει συμμαχίες, που θα σχηματίσουν πιστοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία, η συμμαχία των χωρών της Μεσογείου θεωρείται πολύ ελκυστική λύση απέναντι σε μία προβληματική χώρα της οποίας ηγείται ένας απρόβλεπτος και επικίνδυνος ηγέτης: Ο Ταγίπ Ερντογάν…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Τα παίζουν “όλα για όλα” Τουρκία και Αμερική: Είπε “ναι” ο Τραμπ στον Ερντογάν για τους S-400;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: