Η Άγκυρα παίζει πάλι με τις ημερομηνίες για το ταξίδι της Λουτ: Αμφίβολη η επόμενη εβδομάδα




Οι πάρα πέρα εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται από την Τζέιν Χολ Λουτ και τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο παρόν κύκλος επαφών της Λουτ θα κλείσει με το ταξίδι στην Άγκυρα και απ’ εκεί και πέρα θα καθορίσει και η ίδια ποιες θα είναι οι επόμενες επαφές της και πότε, γράφει στον Φιλελεύθερο ο δημοσιογράφος Ανδρέας Πιμπίσιης.

Η Λευκωσία θα αναμένει τη νέα κάθοδο της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για να διαπιστώσει την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται οι προσπάθειες στο Κυπριακό.

  • Η Τουρκία φαίνεται να παίζει και πάλι με τις ημερομηνίες όσον αφορά το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Άγκυρα. Αρχικά είχε λεχθεί ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή ήταν και η ενημέρωση που είχε η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις δηλώσεις που είχαν γίνει από πλευράς του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό που δεν γνώριζε η Λευκωσία ήταν η ακριβής ημερομηνία.

Χθες, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα ανέφερε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ημερομηνία της επίσκεψης της ειδικής απεσταλμένης. Στην ίδια ανταπόκριση αναφερόταν πως ενώ προ ημερών υπήρχαν πληροφορίες ότι γινόταν σχεδιασμός για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Λουτ την ερχόμενη βδομάδα στην Άγκυρα, τώρα φαίνεται ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό κατορθωτό την ερχόμενη βδομάδα.

  • Αυτές οι ενέργειες της Άγκυρας δεν ξενίζουν, αφού και στο παρελθόν είχε ακολουθήσει ανάλογη τακτική πριν από συναντήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την απεσταλμένη του ΓΓ. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται και σ’ αυτή την περίπτωση να ακολουθηθεί η ίδια τακτική.

Όπως και να έχουν τα πράγματα και ανεξαρτήτως ημερομηνιών, το ταξίδι Λουτ στην Άγκυρα κρίνεται καθοριστικής σημασίας αφού από τα αποτελέσματα των επαφών της με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα διαφανεί και η πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η Λευκωσία θα αναμένει τα αποτελέσματα των επαφών αυτών για δύο κυρίως λόγους:

Πρώτον, αν υπάρχει δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών και πού βρίσκεται το θέμα της συνομολόγησης όρων αναφοράς.
Δεύτερον, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο το πώς η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα διαχειριστεί την τουρκική θέση για μη έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό πριν τον Ιούνιο.

  • Πάντως, η θέση της Λευκωσίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, δεν έχει αλλάξει και επιμένει σε επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε λογική στην απαίτηση της Τουρκίας για συνομιλίες τον Ιούνιο, αφού ούτε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε και οι εκλογές επηρεάζουν τον διάλογο για το Κυπριακό.

Ως προς τα κενά που εμφανίστηκε η Τζέιν Χολ Λουτ να έχει σχετικά με τη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, η Λευκωσία φρόντισε να την ενημερώσει. «Φροντίσαμε επιτέλους να ενημερωθεί η κ. Λουτ για τα όσα διαμείφθηκαν εκείνο το πρωινό. Ενημερώθηκε από άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στον «Άλφα». Είπε τέλος ότι συζήτησε και ο ίδιος με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε το όλο θέμα «και είναι ξεκάθαρο το τι λέχθηκε και κανένας δεν αμφισβητεί από αυτούς που συμμετείχαν το τι λέχθηκε την 4η Ιουλίου. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που ο Πρόεδρος υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις στις 5 και 6 Ιουλίου».

Θα τα πουν Χριστοδουλίδης – Κατρούγκαλος

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το πρίσμα των επαφών της Τζέιν Χολ Λουτ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας. Η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε αρχές της εβδομάδας συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συμμετάσχει στο διεθνές οικονομικό φόρουμ που διεξάγεται στους Δελφούς. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στο περιθώριο του Φόρουμ, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια των εργασιών του Φόρουμ στις 8:00 το βράδυ της Παρασκευής, με θέμα «Η Κυπριακή Δημοκρατία ως Πυλώνας Σταθερότητας και Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Σύγχρονο Διεθνές Σύστημα».

Στο φετινό Φόρουμ, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, Αρχηγοί Κυβερνήσεων, Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από τον χώρο της Οικονομίας, της Ακαδημίας, της Κοινωνίας των Πολιτών και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ενημερώνεται το Εθνικό Συμβούλιο

Για τα όσα συζήτησε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, κατά την άτυπη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη, σε σχέση με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενημερώνει το πρωί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί και τα όσα συζήτησαν, «σε σχέση και με τις προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και με δεδομένη τη θέση της δικής μας πλευράς για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείς αν κατά τη συνεδρία θα συζητηθούν και τα ενεργειακά, ο κ. Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος συγκάλεσε το Εθνικό για να ενημερώσει για τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, δεν αποκλείεται, ωστόσο, με δεδομένες και τις τελευταίες σημαντικές ανακοινώσεις να συζητηθεί και αυτό το θέμα.

ΠΗΓΗ: philenews.gr

Ικανοποιημένη η Exon Mobil με τα αποτελέσματα: Αξίας 30-40 δισ. δολ. το κοίτασμα του “Γλαύκου”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: