Για κάθε νέο παιδί 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια, λέει η Γεννηματά: Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ




Ως την πιο σημαντική απειλή για τη χώρα χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά το δημογραφικό πρόβλημα. Μιλώντας στη Βουλή για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία από το 2017 συστήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «η Ελλάδα γερνάει».

Επικαλούμενη τα στοιχεία γεννήσεων και θανάτων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι «σε 15 χρόνια ο πληθυσμός θα μειωθεί από 500.000- 1.500.000 αν συνεχισθεί η τάση γήρανσης του»…

Το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής καταγράφει τις αιτίες ενώ διατυπώνει προτάσεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα. «Είναι ώρα δράσης και αποφάσεων.

  • Η καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στη χώρα», τόνισε η Φώφη Γεννηματά. «Η αρνητική εξέλιξη του Δημογραφικού: θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική μας προοπτική, θα καθηλώσει κάθε προοπτική για Ανάπτυξη, θα δημιουργήσει ασφυξία στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Θα υποβαθμίσει το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, θα βαθαίνει το χάσμα μεταξύ νέων και ηλικιωμένων», είπε και μίλησε για χάσμα ηλικιωμένων και νέων για τους οποίους είπε ότι έχουν δίκιο να αισθάνονται μειονεκτικά καθώς πλήττεται ο θεσμός της οικογένειας, οι δουλειές είναι λίγες για αυτούς.

«Κυρίως επιβαρύνονται οι γυναίκες», σημείωσε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε πως δεν θα αντιμετωπισθεί το δημογραφικό αν δεν αντιμετωπισθεί τη φτώχεια. «Αν δεν μειώσουμε την υπερφορολόγηση που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το βωμό των υπερπλεονασμάτων», είπε και διατύπωσε κοστολογημένες προτάσεις, «για να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια και να κάνουν παιδιά».

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε να δίνονται 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί και οι τρίτεκνοι αποκτούν τα δικαιώματα των πολυτέκνων.

«Συγκεκριμένα η πρότασή μας αφορά:

• τα ζευγάρια χωρίς παιδί και τα ζευγάρια με ένα παιδί, που έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα ως και 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, για πρώτη κατοικία.

• Τα ζευγάρια χωρίς και τα ζευγάρια με ένα παιδί που έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα ως και 20.000 ευρώ (δίχως στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο).

Ένα γενναίο μέτρο, κοστολογημένο, που αφορά κάθε νέο παιδί και το νέο μοντέλο οικογένειας και απαντά άμεσα στις δυσκολίες των νέων ζευγαριών. Δίνεται παράλληλα με τα επιδόματα παιδιού που καταβάλλονται σήμερα».

Επιπλέον, «έχουμε καταθέσει Πρόταση Νόμου, από τον Δεκέμβριο, με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής όπως:

1. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των πολύτεκνων. Δεν θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

3. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4. Καθιερώνουμε “Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό” για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.

5. Κάθε οικογένεια δικαιούται «Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού. Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.

7. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.

8. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

9. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

10. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα. Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.

11. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης, Πολύτεκνων, Οργανώσεων Γυναικών, της ΕΣΑΜΕΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.

12. Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Eργασίας, που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.

Προτάσεις που αταλάντευτα θα αγωνιστούμε και τώρα και μετά τις εκλογές για να γίνουν πράξη. Χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις».

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι η αναγέννηση του κοινωνικού κράτους ενώ επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ πως πλειοδοτούν σε εφάπαξ επιδόματα. «Πρόκειται για πρακτικές μακρινού παρελθόντος», ανέφερε.

Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής για να επιτευχθούν νέες κοινωνικές κατακτήσεις. «Ξέρουν ότι ότι δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη τους όπως έκανε ο κ. Τσίπρας», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

05/03/2019 14:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Τσίπρας για το δημογραφικό: Δεν λύνεται με λιτότητα και χωρίς ενσωμάτωση μεταναστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: