Φανταστείτε εάν Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής μιλήσει για εποικισμό και τον «ισλαμοφασίστα» Ταγίπ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το γιασεμί ήταν ταυτισμένο με την ομορφιά της Κύπρου. Ακόμα και στις σκοτεινές εκείνες μέρες της τουρκικής εισβολής και του ξεριζωμού, η μυρωδιά του αντιστεκόταν στη δυσοσμία που προκαλούσαν οι βομβαρδισμοί και οι ορδές του Αττίλα.

Οι δρόμοι, τα χωριά και οι πόλεις μύριζαν γιασεμί. Δεν υπήρχε διασκέδαση και πολιτιστική εκδήλωση χωρίς να τραγουδιέται «το γιασεμί στην πόρτα σου».

Η μαγευτική του ευωδιά συντρόφευε τις χαρές, τις αγάπες, τα όνειρα, αλλά και τις πίκρες του κόσμου της Κύπρου.

  • Όταν ο συμπολίτης μας αξέχαστος Λεμεσιανός Μάριος Τόκας παρουσίασε το 1982 «Τα βοριαδάκια», όλη η Κύπρος τραγουδούσε «η νύχτα μυρίζει γιασεμί», λες και ήταν μια μορφή αντίστασης ενάντια στη λησμονιά και μια λαχτάρα για επιστροφή στις «αθώες εποχές».
    Το γιασεμί συμβόλιζε τη ζωή μέσα στις στράτες, στις γειτονιές, στις παρέες. Ήταν οι φεγγαροφώτιστοι περίπατοι, οι φιλίες των ανθρώπων και οι ελπίδες για την ειρήνη.

Την Τετάρτη, έξι Τουρκοκύπριοι (Σενέρ Λεβέντ, Ιμπραχίμ Αζίζ, Οζ Καραχάν, Λεϊλά Χουσεΐν (Κιράλπ), Ζεκί Μπεσικτεπελί και Φαϊζέ Οζντεμιρτζιλέρ) ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία (26 Μαΐου) με τον σχηματισμό Κίνημα Γιασεμί.

Ο επικεφαλής του Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στη Λευκωσία, ανέφερε ότι κατέρχονται ως υποψήφιοι για να αποκαλύψουν «τι συμβαίνει πραγματικά, ενώ στο νότιο τμήμα της Κύπρου ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον βόρειο τμήμα της ισχύει το κεκτημένο της Άγκυρας», όπως είπε.

  • Ο Τουρκοκύπριος μαχητής δημοσιογράφος τόνισε ότι «κάτω από την ισλαμοφασιστική δικτατορία του Ταγίπ Έρντογαν και του κόμματός του έχουν εκμηδενιστεί στην Τουρκία τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε μαστίγιο κατά της αντιπολίτευσης και οι φυλακές έχουν γεμίσει με ανθρώπους που διέπραξαν το αδίκημα της έκφρασης της άποψής τους».

Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την εφημερίδα του Λεβέντ «Αφρίκα» ως «χυδαία» επειδή επέκρινε την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας με τον τίτλο: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία».

Παρουσιάζοντας το συνδυασμό του Κινήματος Γιασεμί, ο Λεβέντ υπογράμμισε ότι «το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας από το 1974, την πιο τραγική χρονιά για την πατρίδα μας». Και δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτά, είπε πολλά άλλα, που, δεν τα λένε πια ούτε Ελληνοκύπριοι πολιτικοί.

«Αυτή η κατοχή δεν είναι μόνο στρατιωτική», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί και σε μια πολιτική κατοχή, καθώς, λόγω του πληθυσμού που μεταφέρεται συστηματικά από την Τουρκία, η δημογραφική δομή αλλοιώθηκε και οι Τουρκοκύπριοι γίνονται μειονότητα. Οι έποικοι από την Τουρκία έφτασαν να είναι πενταπλάσιοι από τους Κύπριους. Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο οι έποικοι να γίνουν ντόπιοι και οι ντόπιοι να μείνουν χωρίς πατρίδα, ενώ συνεχίζεται η λεηλασία των εδαφών των Ελληνοκυπρίων που υφαρπάχθηκαν με τη βία των όπλων το 1974».

  • Στη συνέχεια, ανέφερε: «Είμαστε υποψήφιοι για να αποκαλύψουμε αυτές τις αλήθειες που τις κρύβουν. Δεν έμεινε μορφή καταπίεσης και βίας την οποία δεν υπέστη μέχρι σήμερα η εφημερίδα “Αφρίκα”, επειδή αποκαλεί την Τουρκία κατοχική δύναμη. Δέχτηκε δύο φορές βομβιστικές επιθέσεις, δύο φορές επιθέσεις με πυροβολισμούς και καταχωρήθηκαν εναντίον της δεκάδες αγωγές και στις 22 του Γενάρη 2018, ένας όχλος εποίκων επιτέθηκε στην εφημερίδα, κατόπιν υπόδειξης του Ερντογάν. Είμαστε υποψήφιοι για να ξεσκεπάσουμε αυτό το καθεστώς του φόβου».

Στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, μίλησαν και οι έξι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι. Η Λεϊλά Χουσεΐν (Κιράλπ) σύνδεσε το γιασεμί με την τραγωδία της Κύπρου, λέγοντας ότι το γιασεμί είναι ένα λουλούδι, που παρά τις καιρικές συνθήκες, διατηρεί το λευκό χρώμα και την μυρωδιά του. Όμως «υπάρχει ένα γιασεμί που με επηρεάζει», όπως είπε, «και αυτό είναι το γιασεμί που είναι τυλιγμένο μέσα στα συρματοπλέγματα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κάτω από τα ερείπια των σπιτιών και παρόλα αυτά εδώ και 45 χρόνια παραμένει πράσινο και ζωντανό, φωνάζοντας με τη μυρωδιά του ότι είμαι ακόμα εδώ, ζωντανό».

  • Η επανάσταση των γιασεμιών

Να ζεις στα κατεχόμενα και να αποκαλείς δημόσια τον Ερντογάν «ισλαμοφασίστα», να είσαι Τουρκοκύπριος και να μιλάς για «λεηλασία» των εδαφών των Ελληνοκυπρίων από τους Τούρκους, να είσαι Τουρκοκύπρια και να ελπίζεις για απελευθέρωση μέσα από τη μυρωδιά του γιασεμιού που ανθίζει τυλιγμένο στο συρματόπλεγμα του κατακτητή, πρόκειται για μια πραγματική εξέγερση.

  • Μπορεί σε κάθε δημοκρατική χώρα να υπάρχουν οι κομματικοί συνδυασμοί, μπορεί στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι να συνηθίζουν να επιλέγουν υποψηφίους με βάση τις ιδεολογικές προελεύσεις και τις προσωπικές προτιμήσεις τους, αλλά σε τούτη την περίπτωση συμβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό.

Φανταστείτε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος εάν ένας Τουρκοκύπριος ή μια Τουρκοκύπρια ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου θέσει το θέμα του εποικισμού ως έγκλημα πολέμου σε βάρος της Κύπρου και ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη άμεσων μέτρων.

Φανταστείτε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος εάν ένας Τουρκοκύπριος ή μια Τουρκοκύπρια ευρωβουλευτής από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ή σε συναντήσεις με συναδέλφους άλλων χωρών και αξιωματούχους της ΕΕ αναφέρει ότι «το νησί μας βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας από το 1974» και ζητήσει την παρέμβασή τους για την εκδίωξη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

  • Μπορεί σε κάθε δημοκρατική χώρα οι πολίτες να ψηφίζουν ανάλογα σε ποιο κόμμα ανήκουν ή να τηρούν αποχή εάν δεν τους εκφράζει κανένας ή δικαιολογημένα νιώθουν απογοητευμένοι και προδομένοι.

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν όμως μια άλλη πραγματικότητα: τη μοιρασμένη τους πατρίδα. Και η παρουσία του Κινήματος Γιασεμί είναι μια σπάνια ευκαιρία για ένα κοινό απελευθερωτικό μέτωπο ενάντια στους Τούρκους κατακτητές.

Ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί» όταν ρωτάει: «Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;» ανάμεσα στα άλλα, ο εξόριστος ποιητής λέει ότι «βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών».

Σε τούτη λοιπόν την περίπτωση εμείς βλέπουμε τη «μεγάλη επανάσταση των γιασεμιών της Κύπρου», από τη μια άκρη της έως την άλλη. Οι ευωδιές τους απλώνονται παντού και η απίστευτη δύναμή τους μπορεί να σβήσει μια για πάντα τη σημαία της ντροπής από τον Πενταδάκτυλο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

“Οργασμός” στη Μεσόγειο: Μεγάλο κοίτασμα στην Αίγυπτο, η Exxon Mobil στην ισραηλινή ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: