Ο Νίκος, ο Χάρης και οι άλλοι: Έξι χρόνια κυπριακού κουρέματος και οι «Γερμανοί» …ξανάρχονται




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

25η Μαρτίου 2013, μια μέρα με τεράστια κληρονομιά, από την παρακαταθήκη των προγόνων μας… Κάποιοι, κάποτε είχαν την τόλμη να φωνάξουν «Ελευθερία ή Θάνατος», τότε που οι λέξεις είχαν δύναμη και σημασία, όσο και οι πράξεις…

  • Τότε που ο λόγος ήταν ιερός… κάποιοι άλλοι πάλι, την ημέρα εκείνη, με ύφος βγαλμένο, από αρχαία τραγωδία, διήγγειλαν: «έπρεπε να αποφασίσω ποια εκ των δύο θα προκαλούσε τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις και θα διασφάλιζε τις προοπτικές της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας…»

Και όπως έχετε καταλάβει, πρωταγωνιστής αυτής της τραγωδίας, δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τη μέρα που η Κύπρος, παραδόθηκε με χάρη, στα δεσμά της Τρόικας, μία διαδικασία που  ξεκίνησε από τον σύντροφο Δημήτρη, που έφυγε με το κεφάλι ψηλά, όπως ο ίδιος δήλωσε, χωρίς να σκύψει έστω και για μια στιγμή, να δει τις στάχτες και τα αποκαΐδια, που άφηνε πίσω του…

Κι αφού,  ο πρόεδρος, εξήγησε στο λαό του, που στα μάτια του είδε τον άλλο Μεσσία, ότι δεν υπήρχε άλλη λύση, αφού είχε να επιλέξει μεταξύ κουρέματος και  χρεωκοπίας, ο προδομένος  λαός του βέβαια τον πίστεψε σαν άλλη/ος απατημένη/ος σύζυγος, δεν διαμαρτυρήθηκε και συνέχισε ατάραχος να παρελαύνει στις καρναβαλίστικες παρελάσεις…

  • Ο τότε υπουργός οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, που όπως μετά σε συνέντευξη του, παραδέχθηκε, πως γνώριζε εκ των πρότερων ό,τι θα  γινόταν κούρεμα, έτρεξε στη Ρωσία, να πουλήσει την ήδη αναδιαρθρωμένη τράπεζα. Εδώ είναι αγοραστής, εκεί είναι ο αγοραστής, σαν το παπά ένα πράγμα αλλά πουθενά δεν ήταν τελικά ο αγοραστής.. γιατί βέβαια έκανε αυτό το ταξίδι, ουδείς δεν κατάλαβε αλλά δε βαριέσαι, στη υγειά του «κερατά» κι αυτό..

Στις 2 Απριλίου 2013, ο Μιχάλης Σαρρής παραιτείται, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αποδέχτηκε την παραίτηση του τέως πλέον υπουργού οικονομικών κι εξέφρασε τη λύπη του. «Ανέλαβα το υπουργείο οικονομικών με στόχο να βοηθήσω τη συμφωνία της Κύπρου με την Τρόικα, για το μνημόνιο, κάτι που έγινε κατορθωτό. Σήμερα αρχίζει η θητεία της ερευνητικής επιτροπής, η έρευνα της οποίας περιλαμβάνει και το χρονικό περιθώριο στο οποίο διετέλεσα Πρόεδρος της «Λαϊκής Τράπεζας. Υποβάλλω παραίτηση προκειμένου να διευκολύνω το έργο της Επιτροπής».

Βέβαια η ανάληψη της ευθύνης γίνεται με το που συμβαίνει το γεγονός κι όχι όταν ο κόσμος, βοά… για την Κύπρο μιλάμε όμως, όχι τη χώρα της αλληλεγγύης αλλά του αλληλοκατασπαραγμού..

Η «Λαϊκή Τράπεζα» αναδιαρθρώθηκε και στις 15 Μαΐου 2013, «αποκαθηλώθηκε», με 30 δισεκατομμύρια καταθέσεις… Η δε «Τράπεζα Κύπρου»  και οι καταθέτες της δέχτηκαν κούρεμα της τάξεως του 30%, αλλά και τη μεταφορά του ELA, της τότε «Λαϊκής» Τράπεζας…

  • Και κάπως έτσι λοιπόν και μέσα σε αυτό το κλίμα, ορκίστηκε ο νέος και νυν υπουργός οικονομικών, εν ονόματι Χάρης Γεωργιάδης. Κι όλοι μαζί, είπαμε «Μπράβο Χάρη», αφού ως υπουργός οικονομικών, ήταν «σωστός» ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν, αφού εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα…

«Τα ταμειακά διαθέσιμα όταν ανέλαβα το υπουργείο επαρκούσαν για ένα μήνα, αν  η Κύπρος έμπαινε στο μηχανισμό στήριξης το 2011 αντί το 2013, δε θα χρειαζόταν να γίνει «το κούρεμα» των καταθέσεων» δήλωσε τότε ο υπουργός οικονομικών, όταν η Κύπρος εξήλθε από τα μνημόνια κι από το καθεστώς Τρόικας… Και για να είμαι δίκαιη, η οικονομία της Κύπρου, είχε ανακάμψει, η ανεργία μειώθηκε, το ίδιο και οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία παρ’ όλο που αρκετοί εργοδότες, στο θέμα μισθοδοσίας, εκμεταλλεύτηκαν κι εκμεταλλεύονται ακόμη αρκετά και «σερβίρουν» την «καραμέλα» κρίση..

Και κάπως έτσι, φτάνουμε στον Φεβρουάριο του 2018, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης, επανεκλέγεται για δεύτερη φορά, με τον Χάρη Γεωργιάδη, να κρατάει, τα ηνία του υπουργείου οικονομικών…

  • Ιούνιος 2018 και ο συνεργατισμός της Κύπρου καταρρέει… Το πόρισμα που έχει δημοσιευθεί, εδώ και λίγες μέρες επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργίαδη, με τον ίδιο να υποβάλλει την παραίτηση του αλλά ταυτόχρονα να μη γίνεται αυτή αποδεκτή, από τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μ’ άλλα λόγια, στο τσακ, οι καταθέτες του συνεργατισμού, δεν έζησαν το περιβόητο «levy», απλά ελληνικά κούρεμα…

«…οι ευθύνες, του υπουργού οικονομικών, για την κατάρρευση του συνεργατισμού, υπήρξαν βαρύτατες… …Η πολιτική ευθύνη, οφείλεται στους λανθασμένους χειρισμούς και αποφάσεις ή παραλείψεις του Υπουργού Οικονομικών. Δεν έχουμε εντοπίσει πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία ν’ αποκαλύπτουν μια τέτοια ενημέρωση ακόμη και όταν ο ΣΠΤ διερχόταν μέσα από σοβαρές κρίσεις. Άφηνε την κατάσταση να την χειρίζεται ο ίδιος κατά την απόλυτον αυτού κρίσιν», αναγράφεται στην έκθεση των 874 σελίδων…

Μία απορία μόνο… Ποιος ήταν ο λόγος που τον Φεβρουάριο του 2018, όταν επανεκλέγηκε ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, ο αξιέπαινος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δεν επιθυμούσε να παραμείνει στο εν λόγω υπουργείο και ζητούσε ως ανταμοιβή να αναλάβει κάποια άλλη θέση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο εξωτερικών, αλλά τελικά παρέμεινε μετά την επιμονή του προέδρου και κάποιων συνεργατών του, στο υπουργείο…

Μήπως και τότε, πάλι ο πρόεδρος «δεσμεύτηκε»;

#6 χρόνια κούρεμα.. Και οι Γερμανοί, ίσως και να ξανάρχονται…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είναι έτοιμες Αθήνα και Λευκωσία σε περίπτωση που ο Ερντογάν αφήσει τα λυκόσκυλα ελεύθερα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: