Επίσκεψη Αποστολάκη στην Κωνσταντινούπολη υπό προυποθέσεις και όρους θέτει η Αθήνα




Εφόσον ο Απρίλιος «τρέξει», χωρίς τη συνέχιση της υποτροπιάζουσας συμπεριφοράς της Τουρκίας, τότε ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται ν’ αποδέχεται την πρόσκληση που έχει λάβει για την έκθεση Αμυντικού υλικού «IDEF» που λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη και ξεκινά στις 30 Απριλίου.

Εκτός όμως των συναντήσεων στην έκθεση, στο πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού ίσως υπάρξει και η πολυαναμενόμενη για πολλούς λόγους συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Όμως όπως ξεκαθαρίζουν κύκλοι του κου. Αποστολάκη, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά της Τουρκίας σε σχέση με το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και υπενθυμίζουν πως η γείτονα χώρα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με την πρόθεση παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι που είχε και σαν αποτέλεσμα το έντονο Ελληνικό διάβημα.

Επιπλέον οι στοχευμένες ρητορικές κορώνες των Τούρκων Αξιωματούχων, δηλητηριάζουν το κλίμα που το τελευταίο διάστημα έγινε μια προσπάθεια νέας προσέγγισης των δυο χωρών σε ανώτατο επίπεδο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργού Εθνικής Άμυνας τονίζεται πως εμείς επιθυμούμε να προχωρήσουμε στα όσα συμφωνήθηκαν, όμως αν κλείσει η πόρτα των συνομιλιών, αυτό θα το κάνουν αυτοί (εννοώντας την Τουρκία).

Ο κος Αποστολάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο αναφέρθηκε τόσο στις ενεργειακές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, που η Ελλάδα αποτελεί έναν εκ των βασικών πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή και ετοιμάζεται ν’ ακολουθήσει το Κυπριακό παράδειγμα, όσο και στις συνεργασίες που έχουν προκύψει με συνεργασίες που αφορούν το «ενεργειακό μπλοκ» των χωρών της Μεσογείου. Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην κλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα, η οποία θέλει να διαμορφώνει τη δική της ατζέντα.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Έλληνας υπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο:

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι από τις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη. Η ύπαρξη σοβαρών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις και αντιθέσεις. Είναι όμως συμπέρασμα και απαίτηση για να διατηρηθεί η ισορροπία και η ειρήνη να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των κρατών τα οποία είναι παρόντα και παίζουν ρόλο στις εξελίξεις. Η Ελλάδα από πολύ νωρίς έχει ξεκινήσει να κάνει συνεργασίας με τριμερή σχήματα τα οποία τελικώς έχουν αποδώσει καρπούς.

Το τριμερές σχήμα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος και στα Βαλκάνια η τετραμερής, αυτά είναι σχήματα τα οποία δεν είναι θεωρητικά. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά έχουμε εξαιρετική συνεργασία και στρατιωτική συνεργασία. Και η παρουσία μας στην περιοχή σαν συνεργάτες δίνει μια άλλη αίσθηση και μια άλλη υπόσταση γιατί δεν είναι ένα κράτος, αλλά πλέον πολλά κράτη που συνεργάζονται για να στηρίξουν τα κοινά τους συμφέροντα. Αυτό λειτουργεί εξαιρετικά.

Το επισφράγισμα ήταν η τριμερής που έγινε στο Ισραήλ. Παρόν ήταν και ο Πομπέο. Η συνάντηση αυτή και οι ανακοινώσεις καταδεικνύουν ότι η Αμερική υποστηρίζει αυτές τις συμμαχίες, θέλει να παίξει ρόλο στις προοπτικές εκμετάλλευσης της ενέργειας μαζί με όλους τους δρώντες και επιπρόσθετα θέλει να εγγυηθεί την ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενεργείας και της μεταφοράς της ενέργειας στην Ευρώπη. Το θέμα που είναι μονίμως μεγάλο πρόβλημα είναι η Τουρκία, η οποία έχει την δική της ατζέντα και κινείται με τον δικό της τρόπο. Δεν συνεργάζεται καλά ούτε με τους γείτονες, ούτε με τους ιστορικούς συμμάχους της. Είναι βέβαια μέσα στο ΝΑΤΟ.

Εμείς έχουμε καθημερινά προβλήματα με τους Τούρκους. Όπως ξέρετε δεν έχουν σταματήσει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα. Εμείς σε καθημερινή βάση ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις παραβιάσεις. Δεν αφήνουμε καμία τέτοιου είδους παραβίαση αναπάντητη. Ωστόσο επειδή αυτό δημιουργεί μια ένταση και μια ανησυχία γενικότερα, προσπαθούμε χρησιμοποιώντας το γεγονός ότι έχουμε κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά, δηλαδή ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο Ερντογάν, εγώ με τον υπουργό άμυνας με τον οποίο είμαστε από παλιά γνωστοί γιατί και εκείνος ήταν ΓΕΕΘΑ πριν αναλάβει υπουργός άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών, και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να χαμηλώσει η ένταση και να σταματήσει αυτή η αίσθηση ανασφάλειας και συνεχούς έντασης.

Είμαστε εν μέσω της διαδικασίας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Ας αφήσουμε τα πράγματα να προχωρήσουν και θα δούμε. Εμείς όμως πέρα από τις όποιες δράσεις και δηλώσεις των Τούρκων, παραμένουμε στη γραμμή ότι η ένταση πρέπει να πέσει και πρέπει να βρούμε τρόπους να το κάνουμε. Προσπαθούμε, λοιπόν, και είμαστε ψύχραιμοι. Οι αντιδράσεις είναι μετρημένες και το κάθε πράγμα το υπολογίζουμε πολύ σοβαρά με σκοπό να μένουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά και οι πιθανότητες να καταφέρουμε κάτι να είναι αυξημένες».

«Τορπίλες» Αποστολάκη για την Τουρκία από τις ΗΠΑ: Υποτροπίασαν οι Τούρκοι, ξέχασαν τα ΜΟΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: