Έπεσε στο κενό νέα πρόκληση του “Μπαρμπαρός”: Πόνεσε η “τριμερής συν 1” του Ισραήλ




Νέα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κρίση μέσω του «Μπαρμπαρός» έπεσε στο κενό το βράδυ της Πέμπτης, που αποτελούσε προφανώς προσπάθεια «απάντησης» τόσο στα αποτελέσματα της Τριμερούς στο Ισραήλ, όσο και σε συνέχεια της σκληρής στάσης του Υπουργού Eξωτερικών της Τουρκίας με τον Έλληνα υπουργό, γράφει η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Πέμπτης, το «Μπαρμπαρός», αφού πρώτα άλλαξε πορεία και επιτάχυνε –κάτι που δεν συνάδει με την πραγματοποίηση σεισμογραφικών ερευνών– έφτασε σε απόσταση περίπου 14 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λεμεσού, ζήτησε μέσω ασυρμάτου, από δύο πετρελαιοφόρα που βρίσκονταν στα ανοικτά της Κύπρου, να μετακινηθούν γιατί εμπόδιζαν δήθεν την πορεία του. Να σημειωθεί ότι του «Μπαρμπαρός» προπορευόταν το τουρκικό συνοδευτικό «Tanux-1» και ακολουθούσε δεύτερο συνοδευτικό πλοίο, το «Apollo Moon».

Η προειδοποίηση για μετακίνηση, έγινε προς δύο πετρελαιοφόρα –ένα μεγάλο και ένα μικρότερο– που πραγματοποιούσαν μεταφόρτωση πετρελαιοειδών από το ένα προς το άλλο πετρελαιοφόρο. Βρίσκονταν σε περιοχή ελάχιστα εκτός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, στο ύψος των ακτών Βασιλικού–Ζυγίου. Πρόκειται για θαλάσσια περιοχή όπου, λόγω σχετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, γίνονται πολύ συχνά τέτοιες θαλάσσιες εργασίες, δηλαδή μεγάλα τάνκερ μεταφορτώνουν σε μικρότερα, χωρίς επιπλέον κόστος, τέλη κ.τ.λ. επειδή βρίσκονται εκτός χωρικών υδάτων.

Οι αξιωματικοί του «Μπαρμπαρός» επικαλέστηκαν μάλιστα στο μήνυμά τους, την παράνομη τουρκική Navtex, που «δεσμεύει» τμήμα του τεμαχίου 7, μεγάλο μέρος του τεμαχίου 8 και μικρό του τεμαχίου 1 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 26 Ιανουαρίου–26 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι καπετάνιοι των δύο τάνκερ, απάντησαν πως δεν μπορούν να μετακινηθούν, εξηγώντας ότι βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς υγρών καυσίμων μεταξύ τους.

Η ανάλυση των δεδομένων του «Μπαρμπαρός» δείχνει σαφώς ότι επρόκειτο για σκόπιμη πρόκληση που απέτυχε, χωρίς να αποκλείονται επαναλήψεις της.

Αυτό γίνεται φανερό, πρώτο από το γεγονός ότι η προσπάθεια παρεμπόδισης της ναυσιπλοΐας, όπως και η πλεύση του «Μπαρμπαρός» για να δείξει ότι κινείται στην περιοχή, έγινε εκτός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής που πραγματοποιεί σεισμογραφικά.

Η ταχύτητα που διατηρεί το «Μπαρμπαρός» κατά την διενέργεια σεισμογραφικών, είναι σταθερή και κυμαίνεται, ανάλογα και με την ταχύτητα και φορά των ανέμων, από 4,5 έως 5 κόμβους.

Αλλά το απόγευμα, την ώρα που εξερχόταν και της περιοχής «δέσμευσης» για σεισμογραφικά, κατευθυνόμενο από βορρά προς νότο, δηλαδή με κατεύθυνση τις νότιες ακτές της Κύπρου, δοκίμασε να αυξήσει ταχύτητα μέχρι και 15 κόμβους, προφανώς για να βρεθεί πιο γρήγορα κοντά στα τάνκερ και να επικαλεστεί παρεμπόδιση. Μετά την λήψη της απάντηση ότι τεχνικά ήταν αδύνατη η μετακίνηση των δύο τάνκερ λόγω της μεταφοράς πετρελαίου από το ένα στο άλλο, το «Μπαρμπαρός», μείωσε άμεσα και δραστικά την ταχύτητα πλεύσης του, μέχρι που σε κάποια στιγμή το σεισμογραφικό σταμάτησε. Επίσης, ακολούθησαν αυξομειώσεις ταχύτητας πλεύσης που δεν συνάδουν με τα συνήθη δεδομένα στην πραγματοποίηση σεισμογραφικών.

“Το βιολί τους” οι Τούρκοι: Μας ανήκει και το Αιγαίο και η Κύπρος, λέει προκλητικά ο Ακάρ (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: