Επαφές Φωτίου στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο: Πιέζει η Λευκωσία για το θέμα των αγνοουμένων




Στην εμπλοκή της ομογένειας, αλλά και πολιτικών παραγόντων των ΗΠΑ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, για άσκηση πίεσης στην Τουρκία αναφορικά με το θέμα των αγνοουμένων στοχεύει ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος μεταβαίνει τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη για επαφές.

  • Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου στο ΚΥΠΕ, στις 20 Απριλίου θα συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ενώ θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου.
  • Ανέφερε επίσης ότι στις 18 Απριλίου θα προηγηθεί εκδήλωση, στη Νέα Υόρκη, με στόχο την ευαισθητοποίηση των αποδήμων για το θέμα των αγνοουμένων. Στην εκδήλωση θα κληθούν να παραστούν Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και ξένοι πρέσβεις και εκπρόσωποι των πέντε μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα διοργανωθεί και έκθεση φωτογραφίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών σε θέματα διασποράς, το παρών αναμένεται να δώσουν και εκπρόσωποι των οργανώσεων του εβραϊκού και αρμένικου λόμπι στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής υπάρχουν και πέντε Αμερικανοί πολίτες κυπριακής καταγωγής, ενώ το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε λάβει το 1994 απόφαση σχετικά με τη διερεύνηση της τύχης τους. Κατόπιν σχετικής έρευνας, εκδόθηκε η Έκθεση Ντίλον, σύμφωνα με την οποία εξακριβώθηκε πλήρως η τύχη του Ανδρέα Κασάπη, με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναφέρει ότι θα παρακολουθεί τις πληροφορίες για τους εναπομείναντες αγνοούμενους Αμερικανούς πολίτες.

  • «Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το θέμα των αγνοουμένων, δεδομένου ότι δύσκολα πλέον εντοπίζονται οστά αγνοουμένων στα κατεχόμενα» είπε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Είπε ακόμη ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να εξασκήσουν πίεση στο θέμα των αγνοουμένων» και κατέληξε, λέγοντας ότι στόχος των επαφών του στη Νέα Υόρκη είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γύρω από το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/03/2019 14:29

Προκαταρτικά συμπεράσματα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες προκύπτουν από το πόρισμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: