Εορτασμός της εθνικής επετείου στο Γενικό Προξενείο ΝΥ: Ηρωισμός και Πατριωτισμός




Tης ΡΕΒΕΚΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Greek News Online

“Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού, πατριωτισμού και ενότητας” επισήμανε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, καλωσορίζοντας τους ομογενείς που έδωσαν μαζικό “παρών” στην καθιερωμένη ετήσια δεξίωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Μανχάτταν.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής, κ. Δημήτριος, ο οποίος, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, επισήμανε ότι “οι Ελληνες νίκησαν στους πολέμους όχι μόνο με τη γενναιότητα και την ανδρεία τους αλλά και με την εξυπνάδα τους και χαρακτήρισε το 1821 ως ένα από τα πιο απίθανα σημεία που έχει να επιδείξει η ανθρώπινη ιστορία.

αρέστησαν επίσης ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ και η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία Αλεξία Κατερίνα Βολωνάκη.

Μια μουσική εορταστική νότα έδωσαν με τα επετειακά τραγούδια ο Φύτος Στρατής και τα μέλη της ομάδας “Cyprus New York Productions”.

Ο κ. Κούτρας

“Σήμερα τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των απελευθερωτών της Πατρίδας μας, τιμούμε επίσης, τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού, όπως η δημοκρατία, η αρετή, η αξιοπρέπεια, η πίστη και η αγάπη για τον άνθρωπο”, τόνισε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε πως “τα μεγάλα και σημαντικά τα καταφέραμε μαζί!  Ελλαδίτες, Έλληνες της Διασποράς και Φιλέλληνες, λάτρεις του αρχαίου ελληνικού μεγαλείου, ολοκλήρωσαν το, οφειλόμενο –όπως έλεγαν – προς την Ελλάδα χρέος τους, με την προσφορά της ίδιας τους της ζωής”.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον αμερικανικό φιλελληνισμό σημείωσε ότι “το 1821 Αμερικανοί κάθε ηλικίας, φύλου ή επαγγέλματος έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στους Έλληνες, ο όγκος κι η αξία της οποίας, ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα ενθουσιάζει. Συνολικά η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη στην Ελλάδα υπολογίζεται σε χρήματα και είδη για το έτος 1827, ογδόντα χιλιάδες δολάρια, και για το 1828, εξήντα χιλιάδες δολάρια, ποσά τεράστια για την εποχή εκείνη”, ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε στον Σάμιουελ Γκρίντλεϋ Χάου, ο οποίος συμμετείχε στην Επανάσταση ως στρατιωτικός γιατρός.

“Σήμερα η εκδήλωσή μας είναι ένα μάθημα ιστορίας”, είπε ο κ. Κούτρας, παρουσιάζοντας στη δεξίωση το ιστορικό Τρόπαιο της Μάχης του Μπιζανίου που αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γενικού Προξενείου μόλις δύο μέρες νωρίτερα από τον ιστορικό Πίτερ Γιακουμή και τον συλλέκτη Μάικ Πίτερς.

Με το ασημένιο αυτό κύπελλο, γνωστό ως Hutchison Loving Cup, οι Έλληνες του Nashville τίμησαν τον Αμερικανό Συνταγματάρχη Thomas Setzer Hutchison, ο οποίος πολέμησε ως εθελοντής στο πλευρό της Ελλάδας.

“Απόλλυμαι”

Στη διάρκεια της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε η έκθεση του βραβευμένου καλλιτέχνη Γιώργου Ταξίδη, με τίτλο “Απόλλυμαι” και θέμα τον “ξεριζωμό” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά και των Συλλόγων Ποντίων Νέας Υόρκης “Κομνηνοί” και “Πόντος” του Κοννέκτικατ και περιλαμβάνει 21 έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Ανάμεσά τους, μια εγκατάσταση με χώμα μπροστά σε μια βαλίτσα, κεριά και ένα εικόνισμα, ως αιώνια θύμηση των ιεροτέρων αντικειμένων που πήραν μαζί τους στη νέα τους πατρίδα οι ξεριζωμένοι.

Μιλώντας για το ζωγράφο η επιμελήτρια της έκθεσης Φανή Αποστόλου τόνισε ότι “έχοντας γαλουχηθεί με τις ιστορίες διωγμού της γιαγιάς του και έχοντας βιώσει ο ίδιος τον ξεριζωμό αναζήτησε μέσα από τα έργα τον τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης μνήμης που έχει τη δυνατότητα να αναβιώσει εικόνες αλλά και συναισθήματα”.

Ο Γενικός Πρόξενος συνέδεσε την έκθεση με τους στίχους του Διονυσίου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους: “Επάψαν τα φιλιά στη γη! Μια χούφτα χώμα να κρατώ και να σωθώ μ’ εκείνο…. Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου.”

H ελληνική σημαία κυματίζει στο δημαρχείο του Τορόντο, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: