Έντονες αντιδράσεις Πούτιν και αραβικού κόσμου κατά του Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν




Κλιμάκωση αντιδράσεων από τις χώρες του Κόλπου αλλά και τη Ρωσίας μετά τη χθεσινή υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ παρουσία Νετανιάχου του διατάγματος που αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψώματα του Γκολάν.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Λιβάνου αργότερα σήμερα στη Μόσχα σχετικά με την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

  • Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο αναγνώρισε επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν ως τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ.

“Τέτοιου είδους αποφάσεις αναπόφευκτα έχουν αρνητικές συνέπειες από την άποψη της διευθέτησης του Mεσανατολικού και της γενικής ατμόσφαιρας για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι χώρες του Κόλπου καταδικάζουν την απόφαση της Ουάσινγκτον

Οι χώρες του Κόλπου καταδίκασαν σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα.

  • «Οι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων δεν αλλάζουν τα γεγονότα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σαουδική Αραβία, που χαρακτήρισε το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο «κατεχόμενη συριακή αραβική γη», όπως αναφέρεται σε «αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».
  • «Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει την έντονη απόρριψή του και την καταδίκη του για την ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση με την οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των κατεχόμενων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ.

Το Κουβέιτ εξέφρασε «τη λύπη και την ανησυχία του» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KUNA επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

  • Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Μπαχρέιν. Το βασίλειο, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επεσήμαινε ότι θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενο συριακό έδαφος.

Εξάλλου το Κατάρ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.

  • Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την απόφαση της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Το Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και το προσάρτησε το 1981, κίνηση που η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε.

26/03/2019 11:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα, Ρωσική Ομοσπονδία

 

Κλιμακώνεται η βία στη Λωρίδα της Γάζας παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: