Εντατικοποιούνται οι προετοιμασίες σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit, δηλώνει το ΥΠΕΞ

A grab from a handout video made available by the UK Parliamentary Recording Unit shows Members of Parliament after voting at the House of Commons parliament in London, Britain. EPA, UK
Η Κυπριακή Δημοκρατία εντατικοποιεί ακόμη περισσότερο τις προετοιμασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι, ενόψει του ενδεχομένου ενός άτακτου Brexit.

  • Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας επί της καθορισμένης για τις 29 Μαρτίου αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επισημαίνοντας πως “αν και σεβόμαστε απόλυτα την κυρίαρχη απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, το αποτέλεσμα της ψεσινής ψηφοφορίας στο Λονδίνο μάς βρίσκει απογοητευμένους, καθώς είναι προφανές πως δεν μας οδηγεί πιο κοντά σε ένα εύτακτο και συντεταγμένο Brexit”.

“Εξακολουθούμε να θεωρούμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνάρτηση με τις επιπρόσθετες διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στο μεταξύ από πλευράς ΕΕ, είναι η μόνη οδός που διασφαλίζει ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου θα ολοκληρωθεί με τον πιο εύτακτο και ομαλό, υπό τις περιστάσεις, τρόπο”, επεσήμανε ο κ. Σαμουήλ.

  • Είπε ακόμη πως “εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την 29η Μαρτίου θα προκύψουν θετικές εξελίξεις”, διαβεβαιώνοντας πως “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες προς αυτή την κατεύθυνση, αν και είναι από πλευράς του Λονδίνου που θα πρέπει να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις”.

“Παράλληλα, θα συνεχίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη περισσότερο τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι, έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στο απευκταίο ενδεχόμενο που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας”, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/03/2019 11:00

Κύπριοι μαθητές δημοτικού σχολείου γράφουν για την προσφυγιά και παίρνουν το πρώτο βραβείο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required