Ελληνοκύπριοι πολιτικοί συνομιλούν μόνο με τα αντηχεία του Ερντογάν στα κατεχόμενα: Γιατί;




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα αντηχεία του καθεστώτος Ερντογάν στα κατεχόμενα εκφράζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων, της Κύπρου. Σε αυτή τη φάση, ο… γνήσιος εκφραστής της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου είναι ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι.

  • Ο Μουσταφά Ακιντζί, έχει προ πολλού μπει στον «πάγο». Κυρίως, μετά που  εξέφρασε επιφυλάξεις στο μήνυμα που μετέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η «νέα προσέγγιση» της Άγκυρας στο Κυπριακό είναι λύση συνομοσπονδίας. Μια προσέγγιση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω, είναι διαχρονική και προωθείται συστηματικά και μεθοδικά.
  • Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στην αρχή της θητείας του, κάτι πήγε να ψελλίσει για μια άλλη προσέγγιση, έλαβε, όμως, συστημένη απάντηση από τον Ερντογάν και αυτοφιμώθηκε. «Τα αυτιά του ακούνε αυτά που λέγει» είπε ο Ερντογάν σχολιάζοντας τη δήλωση Ακιντζί (27.4.2015), ότι το καθεστώς των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» πρέπει να αλλάξει. Και έκτοτε ήπιε το αμίλητο νερό. Έκτοτε μιλά μόνο για να επαναλάβει όσα διαβιβάζονται από την Άγκυρα.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος βαθμηδόν κατάφερε να γίνει και συνομιλητής Ελληνοκυπρίων πολιτικών, σε βάρος, μάλιστα του Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο οι ίδιοι αυτοί τον ανέδειξαν ως «ηγέτη της λύσης», είναι ο γνήσιος αγγελιαφόρος της Τουρκίας. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

Ο εν δυνάμει κατοχικός ηγέτης, μιλώντας προ ημερών στην 46η σύνοδο της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, αναφέρθηκε στα ενεργειακά. Η αναφορά του συνδέεται με τις τουρκικές επιδιώξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Με τη… δύναμη της Τουρκίας έσπευσε να θέσει ένα δίλημμα:

  • «Είτε ( η διεθνής κοινότητα) θα πείσει τώρα την ε/κ πλευρά να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους Τ/κ για το θέμα του φυσικού αερίου, είτε οι Τ/κ θα προβούν στα δικά τους βήματα ώστε να διαφυλάξουν τα δικά τους δικαιώματα».

Ένα δίλημμα, το οποίο καταλήγει στον ίδιο παρονομαστή και εκφράζει την πάγια τακτική πολιτική της Άγκυρας για ετσιθελική επιβολή των επιδιώξεων της:

  • Διαμοιρασμός του αερίου χωρίς λύση ή δια των απειλών και επιβολών θα το αρπάξουν με την ισχύει των όπλων.

Εάν κανείς αναλύσει τις αναφορές Οζερσάι, πέραν από τις απειλές, διαπιστώνει τα εξής:

  • Ο Κουντρέτ Οζερσάι, αναγνώρισε, παραδέχθηκε ότι η πορεία που έχουν πάρει πλέον τα πράγματα γύρω από το θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου έχει γίνει μη αναστρέψιμη. Γι αυτό το λόγο κάλεσε τους τρίτους να παρέμβουν.

Η πορεία είναι χωρίς επιστροφή και δεν πρόκειται να ανατραπούν οι σχεδιασμοί και το ενεργειακό πρόγραμμα. Το γεγονός, λοιπόν,  ότι οι Τούρκοι παραδέχονται, ότι μετά, κυρίως, τα αποτελέσματα στο θαλασσοτεμάχιο «Γλαύκος», δεν αλλάζουν τα δεδομένα, είναι αρκούντως σημαντικό.

Κι αυτό κανονικά θα έπρεπε να τους προβληματίσει.

Να προβληματιστούν και να συνεργαστούν, για μια σωστή λύση του Κυπριακού και από κοινού αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Αυτό, η από κοινού αξιοποίηση,  ισχύει για τους Τουρκοκύπριους και όλους τους Κυπρίους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας

Αθήνα-Λευκωσία να απαιτήσουν ενεργειακή ασφάλεια: Για να μην μείνουν με τις …τριμερείς!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: