Έλλειψη ρεαλισμού καταλογίζουν στην πολιτική ασύλου της κυβέρνησης Κουρτς μέλη του ΕΛΚ




Δριμεία κριτική στην πολιτική ασύλου της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, την οποία κατήγγειλαν ως “φυγή από την πραγματικότητα”, άσκησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, δύο γνωστές προσωπικότητες, προσκείμενες στο Λαϊκό Κόμμα.

Πρόκειται για τους πρώην συντονιστές του κυβερνητικού έργου στο Προσφυγικό, τον πρώην γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου αυστριακού τραπεζικού ομίλου Raiffeisen Κρίστιαν Κόνραντ και τον πρώην γενικό γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος Φέρι Μάγιερ, οι οποίοι επέκριναν έντονα τα κυβερνητικά σχέδια για προληπτική κράτηση για λόγους ασφαλείας.

Οι ίδιοι παρουσίασαν εκ νέου τους στόχους της πρωτοβουλίας τους “Άνθρωποι. Αξιοπρέπεια. Αυστρία”, ενόψει της Διάσκεψης για το Προσφυγικό, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, με τη συμμετοχή των Εκκλησιών.

  • Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση στο Προσφυγικό, ο Κρίστιαν Κόνραντ επισήμανε πως ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην χώρα βρίσκεται πολύ χαμηλά, στα επίπεδα πριν από το 2015, που υπήρξε η κρίσιμη χρονιά, κατά την οποία ο αριθμός των αιτήσεων είχε ανέλθει στις 90.000, και σήμερα, όπως τόνισε, δεν υπάρχει λόγος για φόβο ή ανησυχία.
  • Από την πλευρά του, ο Φέρι Μάγιερ επισήμανε πως, για τους ίδιους, ένα μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί η πολύ μακρά διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την απόδοση δικαιώματος παραμονής σε όλους που χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη περιμένουν επί χρόνια μία απόφαση και που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 6.000.

Σε παλαιότερο απολογισμό της τότε θητείας του ως συντονιστής της αυστριακής κυβέρνησης για το Προσφυγικό, ο Κρίστιαν Κόνραντ είχε επισημάνει πως “οι μόνοι οι οποίοι ήταν προετοιμασμένοι, ήταν εκείνοι της Κοινωνίας Πολιτών, οι οποίοι παράτησαν τα πάντα και έσπευσαν να βοηθήσουν, έχοντας ένα σχέδιο”.

Το ότι εδώ και εκεί είχαν υποδαυλιστεί φόβοι απέναντι στους πρόσφυγες, ο ίδιος το είχε αναγάγει στις πολιτικές σκοπιμότητες, υπονοώντας προφανώς την ακραία εκμετάλλευση της προσφυγικής κρίσης από το σήμερα συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων στις προεκλογικές εκστρατείες του για τις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 2016 και τις βουλευτικές εκλογές το 2017.

“Απασχόληση και εκπαίδευση”, ήταν τότε η σαφέστατη απάντηση του πρώην γενικού διευθυντή του μεγαλύτερου αυστριακού τραπεζικού ομίλου, στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει τώρα για τους πρόσφυγες στην χώρα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, στους αιτούντες άσυλο θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στην εργασία και πως στους νέους πρόσφυγες θα πρέπει να είναι δυνατή η φοίτηση σε σχολείο και μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Διαφορετικά διακινδυνεύεται μία αποξένωση και δημιουργία εθνικών “γκέτο”, είχε αναφέρει ο Κρίστιαν Κόνραντ, ο οποίος είχε αναλάβει τον Αύγουστο του 2015 τιμητικά το έργο του συντονιστή της τότε αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
11/03/2019 18:17

Τα “έβαλε” και με το Βέλγιο η Άγκυρα: Κλήτευσε τον πρέσβη, ύστερα από απόφαση για το PKK

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: