Έκθεση με επιλεγμένα έργα τέχνης του αφρικανικού πολιτισμού στο Ίδρυμα Κακογιάννη




Eπιλεγμένα έργα τέχνης και σημαντικά αντιπροσωπευτικά αντικείμενα του αφρικανικού πολιτισμού παρουσιάζονται στην έκθεση «Μια ματιά στην Τέχνη της Αφρικής» στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη από τις 23/3 έως τις 6/4.

Κοσμήματα, τελετουργικά αντικείμενα, μάσκες, όπλα, σπάνιοι χάρτες Ολλανδών και Γάλλων χαρτογράφων του 17ου και 18ου αιώνα και πίνακες του Νοτιοαφρικανού ζωγράφου David Koloane, συνθέτουν την έκθεση. Προέρχονται από τη Συλλογή Μιχαήλ Σκούλλου και εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Προσπαθώντας να δείξει τον πλούτο και την πολυμορφία της τέχνης της Αφρικής, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης και σημαντικά αντικείμενα από άργυρο της Βόρειας Αφρικής, όπου γίνεται σαφέστερη η αλληλεπίδραση των γενικότερων τάσεων της αφρικανικής τέχνης, όπως η «αφαίρεση», με μεσογειακές και ιδιαίτερα ισλαμικές επιρροές. Η τέχνη αυτή επηρέασε ρεύματα τέχνης στην Ευρώπη (οριενταλισμό) και μεγάλους καλλιτέχνες (Πάουλ Κλέε, Ανρί Ματίς, Άουγκουστ Μάκε κ.ά).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και αποτελεί προοίμιο της εκτενέστερης και πληρέστερης παρουσίας του αφρικανικού πολιτισμού και τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί σε έναν χρόνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: