Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία: Oι υποψήφιοι του Ερντογάν προηγούνται σε Πόλη και Άγκυρα




ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγούνται στις εκλογές για τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Στην Άγκυρα, ο Μεχμέτ Οζασεκί προηγείται με ποσοστό 51,6% με καταμετρημένο το 22,5% των ψήφων. Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συγκεντρώνει ποσοστό 51,8%, με καταμετρημένο το 24,4% των ψήφων.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στις 5 το απόγευμα έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στις δυτικές πόλεις της Τουρκίας και ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές εξακολουθούν την καταμέτρηση ενώ ήδη το 8% των ψήφων έχει καταμετρηθεί. Το δείγμα όμως δεν είναι ακόμη επαρκές για μια ασφαλή εικόνα, ενώ ακόμη το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων για την μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλoφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία. Συνολικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τoν ιστοτόπο της Ηurriyet, αναφέρει με ποσοστό 11,7% των ψήφων καταμετρημένο, το AKP του Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται με ποσοστό 49,81 και να έχει σαφές προβάδισμα στις τρεις μεγάλες πόλεις. Ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αγκυρα ο Μεχμέτ Οζασέκι ενώ στην ο Σογιέρ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ανά την επικράτεια όπως προαναφέρθηκε ο Ερντογάν είναι κοντά στο 50% και το CHP να ακολουθεί με ποσοστό κοντά στο 16%.

Με στοιχεία ΑΠΕ, Α. Ρομπόπουλου και Hurriet
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Εύχεται και.. προσεύχεται ο Ερντογάν για την συμμετοχή: Ψήφισε νωρίτερα στην Πόλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: