Εκδήλωση-συζήτηση για το σχεδιασμό της Λάρνακας, υπό τον τίτλο «Larnaca 2040»




Πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα το δεύτερο μέρος σειράς εκδηλώσεων – συζητήσεων για τον βιώσιμο αστικό σχεδιασμό υπό τον τίτλο «Larnaca 2040», που διοργάνωσαν το OXygono και το Larnaca Café Scientifique.

Σε γραπτή ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται ότι φιλοξενούμενοι στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ήταν η Λώρα Νικολάου, Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Ακαδημαϊκός, ο Βύρωνας Ιωάννου Ακαδημαϊκός και ο Παύλος Φιλίππου Αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

  • Προστίθεται ότι «η συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες στις οποίες οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις τοποθετήσεις τους μέσα από την επιστημονική γνώση και εμπειρία τους. Η πρώτη θεματική ενότητα αφορούσε το παραλιακό μέτωπο της πόλης και τονίστηκε η ιδιαιτερότητα και ο μοναδικός χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Κύπρου. Τονίστηκε ακόμα η ευκαιρία που παρουσιάζεται για την Λάρνακα με την εφαρμογή του Σχεδίου Περιοχής των πρώην Διυλιστηρίων ώστε να σχεδιαστεί σωστά το παραλιακό μέτωπο της περιοχής και η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου καθώς και η σύνδεση του με την πόλη, δηλαδή οι πολίτες να μπορούν εύκολα να βρεθούν από το κέντρο στη θάλασσα».

Η δεύτερη θεματική αφορούσε τα ψηλά κτίρια και «αρχικά έγινε μια αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ψηλών κτηρίων εντός του αστικού ιστού. Διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις, όπως για παράδειγμα ότι η ανέγερση ψηλών κτηρίων δεν είναι αναγκαία για της κυπριακές πόλεις και ότι δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο αν πρέπει να κτίζονται ψηλά κτήρια. Οι ομιλητές συμφώνησαν πως αν ανεγερθούν ψηλά κτήρια, αυτό πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και κατόπιν επιστημονικής μελέτης χωροθέτησης των κτιρίων, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν όπως χώροι στάθμευσης, περιβαλλοντικές συνέπειες, σκίαση και άλλα».

  • Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η τρίτη θεματική ενότητα είχε θέμα συζήτησης «το φυσικό περιβάλλον με κύρια αναφορά στην Αλυκή Λάρνακας. Συζητήθηκε η απουσία μεγάλων ενιαίων χώρων πρασίνου στον αστικό ιστό ως αποτέλεσμα της πολεοδομικής μας πολιτικής και η ανάγκη σύνδεσης της Αλυκής με την πόλη με γνώμονα την αναβάθμιση της περιοχής. Στην τέταρτη θεματική ενότητα συζητήθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη για συμμετοχή του κοινού στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τονίστηκε πως η συμμετοχή του κόσμου πρέπει να είναι ουσιαστική».

Σε χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης αναφέρθηκε «στην στήριξη του Δήμου σε τέτοιες πρωτοβουλίες και την προσπάθεια του για την ενεργό εμπλοκή του πολίτη στις δραστηριότητές και τον σχεδιασμό της πόλης».

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών και «έγινε ξεκάθαρο ότι ο τρόπος που σχεδιάζουμε τις πόλεις μας πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές μας ανάγκες και να προλαμβάνει και να ικανοποιεί τις μελλοντικές μας ανάγκες. Η συμμετοχή του πολίτη στον σχεδιασμό της πόλης είναι αναγκαίος ώστε η πόλη να είναι βιώσιμη σήμερα και στις επόμενες δεκαετίες».

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν μεταξύ άλλων και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ
24/03/2019 10:25

Περισσότερα από 600 δέντρα φυτεύτηκαν στον Κόλπο των Κοραλλίων, με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: