Δεν ανέμενα ποτέ ότι με τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας θα λυνόταν το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στη Λευκωσία, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, προσθέτοντας, πως στόχος του είναι να υπάρχει διαρκής ειρήνη στο νησί, και όχι πόλεμος.

Ο κ. Χατζηιωάννου, ο οποίος ανακοίνωσε την προκήρυξη του Διαγωνισμού Βραβείων Δικοινοτικής Συνεργασίας 2019, που διοργανώνονται για 11η συνεχή χρονιά στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στην αυριανή δικοινοτική “Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου” στην Πύλα, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος από την τροπή που έχει πάρει το Κυπριακό το τελευταίο διάστημα, με δεδομένο ότι o ίδιος έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στη δικοινοτική συνεργασία στην Κύπρο, ανέφερε, «όχι δεν θα έλεγα ότι είμαι απογοητευμένος. Ο σκοπός μας είναι να εδραιωθεί η ειρήνη στο νησί και ευτυχώς ειρήνη έχουμε, δεν είχαμε πόλεμο, οπότε για εμένα άλλη μια χρονιά ειρήνη επικράτησε και είμαστε σε ασφάλεια και σε ένα ειρηνικό νησί”.

  • “Δεν περίμενα ποτέ να λυθεί το Κυπριακό, ούτε την πρώτη χρονιά που ξεκίνησα, ούτε τη δέκατη. Είμαστε στην ενδέκατη τώρα. Για εμένα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί έτσι κτίζεται εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δυο κοινότητες, και το ποδόσφαιρο είναι ένα παράδειγμα δραστηριότητας που φέρνει πολύ κόσμο και νεολαία και άλλους ανθρώπους που ίσως να μην ενδιαφέρονται και τόσο πολύ για τα δικοινοτικά να ασχοληθούν με το θέμα”, σημείωσε.

“Δηλαδή φέρνοντας έναν διάσημο ποδοσφαιριστή όπως τον Ντιντιέ Ντογκμπά στην Κύπρο θα μιλήσουμε σε ανθρώπους που δεν μιλούσαμε πέρσι ή πρόπερσι”, ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου, ευχόμενος να συνεχιστεί η πραγματοποίηση τέτοιου είδους δικοινοτικών αθλητικών οργανώσεων.

  • Αναφερόμενος στη δικοινοτική “Ημέρα Φιλικού Ποδοσφαίρου”, που διοργανώνεται αύριο στην Πύλα, από τον διεθνή οργανισμό Peace and Sport, σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό ‘Ιδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, και με τη στήριξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο κ. Χατζηιωάννου επεσήμανε τη δύναμη του αθλήματος του ποδοσφαίρου, που αφορά και ένα άλλο κοινό που ενδιαφέρεται λιγότερο για τις επιχειρήσεις, την τέχνη κ.λπ., όπως είπε.

Σημείωσε πως ο ίδιος ενθάρρυνε τον οργανισμό Peace and Sport, που εδρεύει στο Μονακό, και λειτουργεί υπό την υψηλή προστασία του Πρίγκηπα Αλβέρτου, να κάνει κάτι στην Κύπρο, και έτσι διοργάνωσαν αυτό το γεγονός, φέρνοντας μάλιστα στο νησί μεταξύ άλλων και τον θρύλο του ποδοσφαίρου Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Είπε πως στην εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν παιδιά από τις δυο κοινότητες μαζί με τους γονείς τους, και στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και της τ/κ Magusta Turk Gycu FC, προσκλήθηκαν και οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

  • Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του οργανισμού Peace and Sport, Lorena Rodriguez, είπε πως η ιδέα ήταν να υπάρξει μια διοργάνωση αθλητικής διπλωματίας που θα ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δυο κοινοτήτων και θα βοηθήσει στο να σταλεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας πως θα υπάρξει κάλυψη της διοργάνωσης και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σε ό,τι αφορά τον Διαγωνισμό Βραβείων Δικοινοτικής Συνεργασίας 2019, ο κ. Χατζηιωάννου είπε πως και φέτος το ποσό που θα προσφερθεί στους νικητές ανέρχεται στα 500 χιλιάδες ευρώ. Θα βραβευθούν συνολικά 50 δικοινοτικές ομάδες (100 άτομα). Από το 2009 μέχρι σήμερα, η συνολική αξία των βραβείων που προσφέρονται για προώθηση της διαρκούς ειρήνης στο νησί, ανέρχεται στα 3.750.000.

Αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μέσω της σελίδας Stelios Philanthropic Foundation στο Facebook, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 για όλους τους τομείς συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών, του αθλητισμού. Επίσης μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και από εταίρους στη ζωή. Βραβεία μπορούν να διεκδικήσουν και παλαιότεροι νικητές καθώς και ομάδες που υπέβαλαν αίτηση στο παρελθόν. Μπορούν να γίνουν επίσης πολλαπλές αιτήσεις με διαφορετικούς εταίρους.

  • Ο κ. Χατζηιωάννου είπε πως ενθαρρύνουν τον κόσμο να συνεργάζεται και να κάνει αίτηση για τα βραβεία αυτά. Ο αριθμός των αιτήσεων που λαμβάνουμε κάθε χρόνο εξαρτάται από το πολιτικό κλίμα. Είμαστε ένα είδος βαρόμετρου για το πολιτικό κλίμα, ανέφερε, επισημαίνοντας πως η χρονιά με το περισσότερο ενδιαφέρον ήταν το 2017, οπόταν και υπήρξε η προσπάθεια στο Κραν Μοντανά.

Πέρσι υπήρξε μια μείωση αλλά όχι μεγάλη, γύρω στo 20%, ανέφερε. Αυτός είναι ένας μαραθώνιος όχι ένα σπριντ. Δεν αναμένουμε να λύσουμε το Κυπριακό αύριο το πρωί. Αυτό δεν θα συμβεί και δεν συνέβη τα τελευταία έντεκα χρόνια. Είμαστε εδώ για να βοηθούμε με αυτά τα αξιόλογα βραβεία που πάνε σε πολύ κόσμο, ανέφερε ο κ. Χατζηιωάννου.

Ο κύριος σκοπός αυτού του έργου είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχει μια διαρκής ειρήνη στην Κύπρο και όχι να λύσει το Κυπριακό, να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις. Είναι για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει πόλεμος, ότι υπάρχει φιλία μεταξύ των δυο κοινοτήτων, σημείωσε ο κ. Χατζηιωάννου, επισημαίνοντας πως τα βραβεία αυτά βοηθούν και στην οικονομία.

ΚΥΠΕ
18/03/2019 14:27

Προκαλεί ο Ερντογάν: Στην Κύπρο, το Αιγαίο, τη Συρία και το Ιράκ μας δοκιμάζουν, κομπάζει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: