Είμαι ο νικητής: Ο Εκρέμ Ιμάμογλου (CHP) ανακηρύσσει τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη




Τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη ανακήρυξε με τη σειρά του ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον θώκο του δημάρχου της, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, επικαλούμενος δεδομένα που έχει στη διάθεσή της η παράταξή του.

«Θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες της Κωνσταντινούπολης και όλης της Τουρκίας ότι, σύμφωνα με τους αριθμούς που έχουμε, είναι καθαρό ότι κερδίσαμε την Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό, αξιωματική αντιπολίτευση), αλλά και του αντιπολιτευόμενου κόμματος Iyi (δεξιά).

Υποστηρίζοντας ότι έχει προβάδισμα 29.000 και πλέον ψήφων έναντι του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος, ο Ιμάμογλου έκρινε πως είναι πλέον μαθηματικά «αδύνατον» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και εξέχον στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), να το ανατρέψει.

Νωρίτερα, ο Γιλντιρίμ ανακήρυξε τη δική του νίκη, παρότι τα μερικά αποτελέσματα προοιωνίζονταν μια εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη.

«Κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη. Ευχαριστώ τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης για την εντολή που μου εμπιστεύθηκαν», είπε ο Γιλντιρίμ στους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Γιλντιρίμ ήταν μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, με το 48,70%, έναντι 48,65% του Ιμάμογλου, μετά την καταμέτρηση του 98% των ψηφοδελτίων. Η διαφορά των δύο υποψήφιων δεν ξεπερνούσε τις 5.000 ψήφους, μια σταγόνα νερό μπροστά στον ωκεανό ψήφων μιας πόλης με 15 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους.

Οι δημοτικές εκλογές πήραν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ρίχτηκε στην προεκλογική εκστρατεία που παρουσίασε ως αποφασιστική για την «επιβίωση του έθνους».

Αλλά, έπειτα από 17 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν μοιάζει να δοκιμάζει σειρά θεαματικών ηττών στις εκλογές, κάτι που αποδίδεται στη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της Τουρκίας. Η χώρα βιώνει την πρώτη της οικονομική ύφεση έπειτα από δέκα χρόνια, αντιμετωπίζει πληθωρισμό-ρεκόρ και αύξηση της ανεργίας.

Ουδεμία αντίφαση υπάρχει ανάμεσα στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ανακήρυξη της νίκης από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαιώνει στέλεχος της τουρκικής προεδρίας

Ουδεμία αντίφαση υπάρχει ανάμεσα στα σχόλια που έκανε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη και την ανακήρυξη της νίκης από μέρους του υποψήφιου του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαίωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Ο Γιλντιρίμ, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για τον θώκο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι είναι ο νικητής της χθεσινής αναμέτρησης.

Ωστόσο ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου αντέταξε πως θεωρεί «πολύ καθαρό» πως ο νικητής είναι ο ίδιος και όχι ο Γιλντιρίμ.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε σε ομιλία του προς υποστηρικτές του πως το AKP ενδέχεται να έχασε τον δήμο.

Μολαταύτα, «ο πρόεδρός μας δεν έκανε κανένα σχόλιο για την Κωνσταντινούπολη που να έρχεται σε αντίφαση με τη δήλωση του κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ», υποστήριξε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, σε ανάρτησή του στο Twitter λίγα λεπτά αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία του Ερντογάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP Κωνσταντινούπολη, Turkey

Είναι «πολύ καθαρό» ότι κερδίσαμε στην Κωνσταντινούπολη, λέει ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: