«Δούρειος ίππος» ο Ερυθρός Σταυρός για τις ΗΠΑ: Ίσως συμμετάσχει στην βοήθεια προς Βενεζουέλα




Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν σήμερα την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού ότι θα διανείμει βοήθεια στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι και αυτές μπορεί να στείλουν βοήθεια μέσω της διεθνούς οργάνωσης μετά την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειάς τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι θα διανείμει σε δύο εβδομάδες ανθρωπιστική βοήθεια σε 650.000 ανθρώπους στη Βενεζουέλα.

  • Στη χώρα αυτή που γνωρίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, η διανομή επείγουσας βοήθειας είναι στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως προσωρινό πρόεδρο 50 χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ. Ο ‘Ελιοτ ‘Αμπραμς, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την κρίση στη Βενεζουέλα, εξήρε την πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού.
  • Αυτό φαίνεται να είναι μια πραγματική ευκαιρία και πιστεύουμε ότι είναι μια απάντηση στις προσπάθειες του προσωρινού προέδρου Γκουαϊδό”, είπε ο ‘Αμπραμς στους δημοσιογράφους. “Τη χαιρετίζουμε λοιπόν, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει και με την υπόθεση ότι θα προχωρήσει -το σκεπτόμαστε- οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να διαθέσουν ένα μέρος της βοήθειάς τους με αυτό τον τρόπο για να φθάσει στον λαό της Βενεζουέλας”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον εργάστηκε με τον Γκουαϊδό για να επιχειρήσει να περάσει δια της βίας την ανθρωπιστική βοήθεια στις 23 Φεβρουαρίου μέσω των κολομβιανών συνόρων. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας είχαν εμποδίσει τη διέλευση των φορτηγών και ο Νικολάς Μαδούρο είχε δει στην κίνηση αυτή, το προοίμιο μιας αμερικανικής εισβολής στη χώρα του.

Ο ‘Αμπραμς ωστόσο δήλωσε ότι η βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού δεν υποκαθιστά μια ανατροπή του Μαδούρο. “Η μορφή της απαραίτητης βοήθειας για μια ανάκαμψη της οικονομίας της Βενεζουέλας δεν μπορεί να υποστηριχτεί έως ότου το καθεστώς αντικατασταθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση”, δήλωσε.

Στο μεταξύ ένα αεροπλάνο προερχόμενο από την Κίνα με 65 τόνους φαρμάκων και ιατρικού υλικού έφθασε στη Βενεζουέλα, μια άφιξη την οποία η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε ως μια “νίκη” απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
29/03/2019 23:33

Ο Τραμπ θα «τραβήξει» το αυτί του Πούτιν: Σχεδιάζει να τον επιπλήξει για την Βενεζουέλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: