Διαταγή Μπολσονάρου για εορτασμούς της επετείου του πραξικοπήματος στα στρατόπεδα




Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, διέταξε χθες να διεξαχθούν στους στρατώνες όλης της χώρας «οι προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης» για την 55η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964, το οποίο διήρκεσε 21 χρόνια.

«Ο πρόεδρός μας αποφάσισε πως το υπουργείο Αμύνης θα πραγματοποιήσει τις προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης, που σχετίζονται με την 31η Μαρτίου 1964, περιλαμβανομένης και της ανάγνωσης ημερήσιας διαταγής συντεταγμένη με ευθύνη του ίδιου του υπουργείου Αμύνης και η οποία ήδη ενεκρίθη από τον πρόεδρό μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Οτάβιου Ρέγκου Μπάρους.

Χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες, ο Ρέγκου Μπάρους δήλωσε πως οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να διεξαχθούν «σύμφωνα με όσα κρίνουν αναγκαία οι διοικητές μέσα στα στρατόπεδα και εντός του πλαισίου που μπορούν να πραγματωθούν αυτές».

«Ο πρόεδρος δεν θεωρεί πως η 31η Μαρτίου 1964 ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θεωρεί πως η κοινωνία ενωμένη κι αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα», κατόρθωσε εκείνη την ημέρα, συγκορμίζοντας «στρατιωτικούς και πολίτες, να επαναφέρει τη χώρα στον ορθό δρόμο» και πως «εάν αυτό δεν συνέβαινε, σήμερα θα είχαμε μία μορφή κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλή για κανέναν», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Ο απότακτος λοχαγός Μπολσονάρου, δεν αρνείται μόνον ότι ήταν πραξικόπημα το στρατιωτικό κίνημα, που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο Ζουάου Γκουλάρτ και διοίκησε τη χώρα έως το 1985, αλλά πάντοτε υπήρξε και διαπρύσιος υποστηρικτής των άλλων δικτατορικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική, όπως του Αλφρέδο Στρέσνερ στην Παραγουάη (1954-89) και του Αουγούστο Πινοτσέτ στη Χιλή (1973-1990).

Προ δύο ετών, ο Μπολσονάρου είχε υποστηρίξει πως το μέγα λάθος της δικτατορίας στη Βραζιλία ήταν «ότι βασάνιζε και δεν σκότωνε», αγνοώντας τις 434 δολοφονίες που έχουν καταγραφεί επισήμως από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας για τα εγκλήματα των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μαζί με τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις και τους πολυάριθμους βασανισμούς αντιφρονούντων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπέρ της καθαίρεσης της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ο τότε βουλευτής Μπολσονάρου είχε επαινέσει τους βασανιστές της πρώην προέδρου, που τότε συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση. Το 2011 η Ρούσεφ είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να καταργήσουν κάθε εκδήλωση μνήμης για τη δικτατορία.

Πηγές: Clarin, La Tercera
26/03/2019 10:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ Ρίο ντε Ζανέιρο, Βραζιλία

 

Κλιμακώνεται η βία στη Λωρίδα της Γάζας παρά τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: