Το γεγονός ότι στην περυσινή του ομιλία είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγει από το πρόγραμμα και αν έβγαινε θα έμπαινε σε πιστοληπτική γραμμή, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε ότι είχε δώσει τη διαβεβαίωση όχι γιατί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα, σχολιάζοντας πως οι χρησμοί της Πυθίας δέχονταν πολλές ερμηνείες.
“Το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού, δίχως, όμως, και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι εργάστηκε έντιμα και αποφασιστικά και ανέλαβε το τιτάνιο έργο να καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια, όχι μόνο να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και να συγκροτήσει ένα νέο όραμα, ένα νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα.
“Η αποστολή μας ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Πολλοί επιμένουν ή, ορθότερα, επιλέγουν να ξεχνούν την κατάσταση της χώρας το 2014. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ορισμένα μεγέθη τότε”, είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε:
“Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Εξήγησε ότι ο ισχυρισμός αυτός προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα, και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, όπως:
“Αυτά, λοιπόν τα δεδομένα, αυτή η νέα πραγματικότητα, δεν είναι τα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης μπροστά στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου του 2019, είναι τα εφόδια της πατρίδας μας, στη νέα εποχή”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
“Η σημερινή Ελλάδα είναι μια δύναμη που έχει και τη γνώση και τους τρόπους να εργαστεί προς όφελος της σταθερότητας, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης σε μια πολύπαθη περιοχή”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία των θετικών εξελίξεων, καθώς, όπως είπε, “το ταγκό θέλει πάντα δύο” και συνέχισε: “Εμείς απλά αξιοποιήσαμε ευκαιρίες ώστε να συνδιαμορφώσουμε θετικές εξελίξεις μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο. Μπορούμε, όμως με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά”.
Ακολούθως αναφέρθηκε στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία.
“Εργαστήκαμε στενά και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Παράλληλα, όμως, αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Είπε, μάλιστα, ότι δεν χρειάζονται μεγαλοστομίες, αλλά να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
“Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων να αποδεχθούν τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μια νέα πραγματικότητα, στην οποία δε χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις”, παρατήρησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
Η προσοχή μας, όμως, όπως προανέφερα δεν στρέφεται μόνο προς Νότο αλλά και προς το Βορρά. Εκεί όπου στην πολύπαθη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, αρχίζει να διαγράφεται μια νέα προοπτική. Ελπιδοφόρα, δημιουργική, ευρωπαϊκή.
Από την πρώτη στιγμή, αναλάβαμε δράση. Να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου, να μην αφήσουμε χρόνιες εκκρεμότητες να μας στερήσουν τη δυνατότητα να βρούμε επωφελείς και προωθητικές λύσεις για τους λαούς μας.
Και συνέχισε: “Όσοι λίγοι, τόλμησαν με καλή τη πίστη, να εργαστούν για την επίλυση του ζητήματος, βρήκαν όριο στο τείχος της παραδοξολογίας και του εθνικισμού που έχτισαν από κοινού κάθε λογής λαοπλάνοι και δημαγωγοί στις δύο χώρες”.
Η κυβέρνηση του και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας, είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξήρε τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νυν Γιώργου Κατρούγκαλου.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια, διότι είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. “Η επίσκεψη θα γίνει πολύ σύντομα”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Οι πολυπαραγοντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μας υπερβαίνουν. Υπερβαίνουν κάθε χώρα, ανεξαρτήτως ισχύος ή θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό”, είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στα ζητήματα της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας μέχρι το προσφυγικό, την ενεργειακή επάρκεια, την κλιματική αλλαγή και παρατήρησε:
“Οι παράλληλοι μονόλογοι, συνιστούν συνταγή διαιώνισης των προβλημάτων. Όχι μόνο δεν δίνουν διέξοδο αλλά δημιουργούν τους όρους νέων αδιεξόδων. Η εθνική περιχαράκωση, ο απομονωτισμός, το δίκιο του ενός έναντι όλων, είναι όροι για τη συλλογική οπισθοδρόμηση των σύγχρονων κοινωνιών. Πρέπει λοιπόν σήμερα, να δούμε το μέλλον με μια άλλη ματιά. Η πραγματική αρετή σήμερα για κάθε σοβαρή και υπεύθυνη ηγεσία, έγκειται στην ικανότητα της να βρίσκει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της συγκυρίας. Απαντήσεις που είναι δεδομένο ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν σε ένα περιβάλλον ατολμίας και έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης”.
“Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία, είναι ένας δρόμος που οδηγεί, όμως, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους”, είπε ο κ. Τσίπρας.
“Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης. Απαιτεί θάρρος, τόλμη, συγκρούσεις, ανάληψη πολιτικού κόστους, αλλά έχει προορισμό. Επωφελή για τους λαούς μας. Επωφελή για τις επόμενες γενιές που αξίζουν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε”, επισήμανε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών