Διαμαρτυρία ΙΣΑ, ΠΟΕΔΗΝ για τον τραυματισμό γιατρού στο Ιπποκράτειο, μετά από πτώση του ασανσέρ




Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν, μέσω ανακοινώσεων, ο ΙΣΑ και η ΠΟΕΔΗΝ, για τον τραυματισμό γιατρού στο Ιπποκράτειο, μετά από πτώση του ασανσέρ του νοσοκομείου.

  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι πρόκειται για ακόμα ένα πρωτοφανές γεγονός που αναδεικνύει, όπως υποστηρίζει, την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την υποχρηματοδότιση και την υποστελέχωση.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί εργάζονται σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που όπως αποδεικνύεται -για άλλη μία φορά- εγκυμονούν κινδύνους, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ο ΙΣΑ.

  • «Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν πλέον οριακά, με ελάχιστο προσωπικό και σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό. Το ατυχέστατο αυτό συμβάν, δυστυχώς, δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε μεμονωμένο. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη συντήρηση, τόσο του τεχνολογικού εξοπλισμού όσο και των κτιριακών υποδομών των δημόσιων νοσοκομείων. Το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται σε συνθήκες επαγγελματικής εξουθένωσης, δίνοντας μάχη για να κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας που καταρρέει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Για άλλο ένα περιστατικό τραυματισμού συναδέλφου από πτώση ασανσέρ σε νοσοκομείο, που έρχεται να καταδείξει τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως αναφέρει, «την Παρασκευή 15/3/2019 το μεσημέρι στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ Αθηνών, γιατρός ο οποίος μετέφερε με το ασανσέρ φορείο για να χειρουργηθεί επείγον περιστατικό, ανοίγοντας την πόρτα του ασανσέρ υποχώρησε η καμπίνα και βρέθηκε η οροφή της να έχει καταπλακώσει το πόδι τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

  • Ο γιατρός, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και χειρουργήθηκε, γιατί το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Νοσοκομείο δεν διαθέτει Ορθοπεδική Κλινική, φέρει σοβαρά τραύματα στο πόδι του, αλλά ευτυχώς είναι εκτός κινδύνου.

Ο ίδιος μας περιέγραψε ότι υπήρχε συντηρητής από ιδιωτική εταιρεία στο Νοσοκομείο και εκείνη την ημέρα συντηρούσε τα ασανσέρ. Ο ίδιος κατηγορηματικά μάς είπε ότι το ασανσέρ αυτό είναι επικίνδυνο και πρέπει να αντικατασταθεί (έτος κατασκευής 2008). Η πραγματογνωμοσύνη θα δείξει ποιος πραγματικά ευθύνεται». «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τη δημιουργία κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο προτείνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διά του προέδρου του, Γιώργου Στασινού.

Με αφορμή το νέο περιστατικό ατυχήματος σε ανελκυστήρα του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», ο κ. Στασινός κοινοποίησε ότι με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, πρότεινε τη δημιουργία μητρώου, όπου θα περιλαμβάνονται όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης τοποθέτησης ανελκυστήρα, αλλά κυρίως ο χρόνος ελέγχου, ο χρόνος συντήρησης, οι τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, ο πιστοποιημένος τεχνικός που έχει αναλάβει κάθε εργασία κ.λπ.

  • Ο κ. Στασινός δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία. Η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση της ζωής τους αποτελεί τη βασική υποχρέωση του κράτους. Χρειάζονται εδώ και τώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται, με κάθε περιστατικό, ανεπαρκές.

Έχω ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο για τη βιομηχανία, όπου υπάγονται οι ανελκυστήρες, αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, για τους τρόπους, με τους οποίους μπορεί η πολιτεία να διασφαλίσει τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών. Επαναλαμβάνω και σήμερα, με επιστολή μου προς τον κ. Πιτσιόρλα, τα αντίστοιχα θέματα.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου καταχώρησης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο. Τα στοιχεία του μητρώου θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης αλλά κυρίως τον χρόνο ελέγχου, τον χρόνο συντήρησης, τις τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, τον πιστοποιημένο τεχνικό που έχει αναλάβει κάθε εργασία κ.λπ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και επίκαιρος, στιγμιαίος έλεγχος για κάθε συμβάν και κάθε περίπτωση, ώστε να εμπεδωθεί γρήγορα κουλτούρα νομιμότητας σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία, για ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας που άπτεται της προστασίας της ζωής.

  • Το ΤΕΕ έχει εξηγήσει επακριβώς πώς μπορεί αυτό το μητρώο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει γρήγορα, με τις κατάλληλες τεχνικές δικλείδες ασφαλείας.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις και προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.

Με την εμπειρία που διαθέτει το ΤΕΕ από τα ηλεκτρονικά συστήματα για το δομημένο περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει και να διασφαλίσει τη γρήγορη και απρόσκοπτη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και του αντίστοιχου εθνικού μητρώου ελέγχου και συντήρησης ανελκυστήρων. Ας μην περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα για να σοβαρευτουμε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ασανσέρ του Ιπποκράτειου έπεσε και τραυμάτισε γιατρό: Πώς έγινε το ατύχημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: