Διαγωνισμός ορθογραφίας και ερμηνείας λέξεων σε ελληνικό σχολείο της Νέας Υόρκης




 Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Τον πρώτο διαγωνισμό Ορθογραφίας (Spelling Bee) και ερμηνείας λέξεων στα Ελληνικά διοργάνωσε το Ημερήσιο Σχολείο του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας (The Cathedral School) στο Μανχάτταν την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου.

Νικητής αναδείχθηκε ο μαθητής της 5ης τάξης Λάμπρος Κλειδαράς, στη δεύτερη θέση η Ολια Pritchard μαθήτρια της 7ης τάξης και στην 3η θέση η Ηλιάνα Μίχα από την 5η τάξη.

Στους μαθητές των μικρότερων τάξεων (1η τάξη έως και 4η τάξη) απονεμήθηκαν διπλώματα συμμετοχής στο διαγωνισμό, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές, από την 5η τάξη μέχρι και την 8η, διαγωνίσθηκαν για τα τρία έπαθλα από την Atlantic Bank.

Η τράπεζα προσέφερε χρηματικό βραβείο πεντακοσίων δολαρίων στον πρώτο νικητή, τριακοσίων δολαρίων στο δεύτερο και διακοσίων δολαρίων στον τρίτο.

Οπως ανέφερε στη Greek News η δασκάλα των Ελληνικών, Παναγιώτα Λιλικάκη, πρόκειται για μια νέα προσπάθεια του Ελληνικού Τμήματος του Σχολείου του Καθεδρικού να κινήσει την περιέργεια και να τονώσει το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών για την Ελληνική μας γλώσσα, τις λέξεις και την ερμηνεία τους.

Από τον πρώτο διαγωνισμό Ορθογραφίας και ερμηνείας λέξεων στα Ελληνικά

“Πάντα γίνεται διαγωνισμός στα αγγλικά και θέλαμε ως ελληνικό σχολείο να παρακινήσουμε τους μαθητές μας να μάθουν καλύτερη ορθογραφία και να μάθουν και την ετυμολογία των λέξεων. Τους δώσαμε 100 λέξεις και την τελευταία μέρα άλλες 20. Υπήρχαν λέξεις από όλα τα επίπεδα για να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι οι μαθητές”, πρόσθεσε η κ. Λιλικάκη, τονίζοντας πως στόχος του Ελληνικού Τμήματος είναι να καθιερωθεί ο διαγωνισμός αυτός.

Τα παιδιά είχαν περίπου τρεις εβδομάδες να προετοιμαστούν. Την ημέρα του διαγωνισμού έπρεπε να γράψουν σωστά τη λέξη που τους είχε ζητηθεί, να προσέξουν τον τονισμό της και το άρθρο της και να δώσουν την ετυμολογία της.

  • Η λέξη που έκρινε το νικητή ήταν το “δικαίωμα”.

“Ενιωθες το ενθουσιασμό των μαθητών σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού. Τα παιδιά το είδαν σαν παιχνίδι και τους άρεσε. Η υποστήριξη δε του ενός στον άλλο, ιδιαίτερα στους τελευταίους γύρους, ήταν αξιοπρόσεκτη”, πρόσθεσε.

Η κ. Λιλικάκη ευχαρίστησε εκ μέρους του Ελληνικού προγράμματος την Atlantic Bank και ιδιαίτερα την πρόεδρο της τράπεζας Νάνσυ Παπαϊωάννου, η οποία στήριξε το διαγωνισμό και παρέστη μαζί με συνεργάτες της, απονέμοντας μάλιστα το πρώτο βραβείο, καθώς και τη Λίλυ Γεροντή, γραμματέα του Συλλόγου Γονέων, για την καταλυτική της υποστήριξη στο διαγωνισμό αλλά και γενικότερα στις ανάγκες του Σχολείου.

Παρών ήταν επίσης ο διευθυντής του Σχολείου, Γιώργος Παπαγιάννης.

Μαζί με την κ. Λιλικάκη στο Σχολείο του Καθεδρικού διδάσκουν επίσης Ελληνικά οι δασκάλες Σπυριδούλα Λιακώνη και Αθανασία Φίλιου.

Δύο μέρες μετά το διαγωνισμό οι μαθητές του γυμνασίου (5η – 8η τάξη) συμμετείχαν στο National Mythology Exam, και ιδιαίτερα οι μαθητές της 8ης τάξης στο διαγωνισμό των Αρχαίων Ελληνικών, σε μετάφραση κειμένου, συντακτικού και γραμματικής, ενώ τώρα το σχολείο ετοιμάζει αντίστοιχο διαγωνισμό και για τα Λατινικά.

 

Πηγή: greeknewsonline.com

 

 

Και η Σερβική Εκκλησία εναντίον Φαναρίου για Ουκρανία: Παρενέργειες για τα της Εκκλησίας Σκοπίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: