Δεξίωση του δημάρχου Νέας Υόρκης για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας




Της Ρεβέκας Παπαδοπούλου
GREEK NEWS ONLINE

Με αναφορές στην ιδέα της Δημοκρατίας, στις κοινές εμπειρίες που έχουν οι Ελληνες και οι Αμερικανοί από τους αγώνες τους για την Ανεξαρτησία καθώς και στο ελληνικό πνεύμα που είναι διάχυτο σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στη Νέα Υόρκη, ο Δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, τίμησε την 198η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και μαζί τα επιτεύγματα και την προσφορά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην πόλη και τις ΗΠΑ.

Η καθιερωμένη δεξίωση στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία, το Gracie Mansion, στο Μανχάτταν, έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 19 Μαρτίου με παρόντες τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, τους Γενικούς Προξενους της Ελλάδας, δρα Κωνσταντίνο Κούτρα και της Κύπρου, Αλέξη Φαίδωνος Βαντέ, την Πρόξενο Λάνα Ζωχιού, και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

Παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο συμπρόεδρος δρ. Γιώργος Τσιούλιας, η Μις Ελληνική Ανεξαρτησία, Αλεξία Κατερίνα Βολωνάκη, εκπρόσωποι φορέων και μέλη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Δήμαρχος Ντε Μπλάζιο επέλεξε, για πέμπτη χρονιά φέτος, να μην επιδώσει στη διάρκεια της εκδήλωσης τη Διακήρυξη για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στους οργανωτές της παρέλασης. Ενώ, συνεχίζοντας μια παράδοση που ο ίδιος ξεκίνησε το 2017, ανακήρυξε την 19η Μαρτίου ως “Ημέρα Αριάνας Χάφινγκτον”, τιμώντας την ομογενή συγγραφέα, αρθρογράφο και ιδρύτρια του “Huffington Post” και του “Thrive Global”.

Σημειώνεται ότι την πρώτη χρονιά τιμήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Ερνι Ανάστος και πέρυσι η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη.

Η πανηγυρική εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και την Πρώτη Κυρία -η οποία δεν ήταν παρούσα- για την ευκαιρία του εορτασμού. ”

“Γιορτάζουμε ένα μοναδικό γεγονός, ένα θαύμα στην παγκόσμια ιστορία. Πώς ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ανθρώπων, χωρίς μέσα, χωρίς οικονομικούς πόρους και με μια εχθρική Ευρώπη απέναντί τους, κατάφεραν να νικήσουν μια πολύ ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας ένα περιστατικό ενδεικτικό του γιατί, όπως είπε, η μακρά αυτή μάχη για την Ελευθερία είχε νικηφόρα έκβαση.

“Υπήρχαν στιγμές που η Επανάσταση φαινόταν ότι θα καταρρεύσει. Σε μια από αυτές, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα. Τι έκαναν τότε; Ο κλήρος, Επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές και οι λαϊκοί, αποφάσισαν να φέρουν από τις εκκλησίες ό,τι πολύτιμο αντικείμενο υπήρχε σε χρυσό και ασήμι. Τα έλιωσαν και έφτιαξαν κέρματα τα οποία χρησιμοποίησαν σαν χρήματα. Αυτό έσωσε την Επανάσταση τη στιγμή εκείνη. Και ήταν το πνεύμα των ανθρώπων εκείνων που δεν μάχονταν μόνο. Αυτό γιορτάζουμε σήμερα. Τα κατορθώματα, το πνεύμα, τη γενναιοδωρία, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την αποφασιστικότητά τους που δε σταματούσαν μπροστά σε τίποτα αν δεν πετύχαιναν αυτό που επιδίωκαν με το σύνθημα Ελευθερία ή Θάνατος”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ντε Μπλάζιο τόνισε ότι “η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στο Gracie Mansion και τα όσα κάνει για τη Νέα Υόρκη και τη χώρα, μας ανυψώνουν, μας δίνουν αξία και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό”.

“Κάθε φορά που ακούω τον Αρχιεπίσκοπο να μιλά για την Ελληνική Επανάσταση, σκέφτομαι τους πατριώτες εκείνους που πιθανόν να αναρωτιόντουσαν αν θα είχε διάρκεια το αποτέλεσμα του αγώνα τους και πόσο υπέροχο είναι, σχεδόν 200 χρόνια μετά, να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε”, επισήμανε ο κ. Ντε Μπλάζιο.

Αναφερόμενος στην ιδέα της Δημοκρατίας είπε ότι και σήμερα “εξακολουθεί να είναι μια ριζοσπαστική έννοια όπως και τον 6ο π.Χ αιώνα”, “δεν είναι ένα δώρο που μας δίνεται και θα υπάρχει εκεί αιώνια”, αλλά “είναι κάτι που κερδίζεται όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν, την υπερασπίζονται, αγωνίζονται γι’ αυτήν και ενθαρρύνουν και άλλους να αγωνιστούν”.

Παρουσιάζοντας τέλος την τιμώμενη είπε ότι αν υπήρχε κατά την αρχαιότητα θεά των μέσων ενημέρωσης αυτή θα ονομαζόταν σίγουρα Αριάνα !

Στη σύντομη αντιφώνησή της η Αριάνα Χάφινγκτον, αφού ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση, εστίασε στις έννοιες του “ευ ζην”, της “αταραξίας” και της “φιλοξενίας”, οι οποίες στη σύγχρονη ζωή δύσκολα επιτυγχάνονται.

Συναρπαστικές εξέλιξεις στη θεραπεία του καρκίνου με CAR-T κύτταρα: Μιλά η Μαρία Θέμελη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: