Χρέος της Πολιτείας η διασφάλιση της πολιτικής συμμετοχής Ελλήνων ομογενών στα του κράτους




“Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς, των μονίμων κατοίκων εξωτερικού, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία και τη δημόσια συζήτηση”, τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Γεώργιος Φλωρεντής, μιλώντας στη Βιέννη με θέμα “Η Ελληνική Διασπορά και τα ΜΜΕ της”, σε εκδήλωση για τα πέντε χρόνια λειτουργίας της ομογενειακής ιστοσελίδας “Ηφαιστος Βιέννης” και τον ένα χρόνο του ραδιοφωνικού σταθμού της.

  • Όπως επισήμανε, το θέμα της ψήφου απέκτησε, όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, ιδίως από τις νεότερες γενιές, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, και “ως Πολιτεία, είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για τη διασφάλιση της συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και το δημόσιο γίγνεσθαι της χώρας μας, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την Ελλάδα”.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η κυβέρνηση προχώρησε, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας ΥΨΗΠΤΕ, στη συγκρότηση για πρώτη φορά μιας ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα και να εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές λύσεις με βάση τις επιταγές του Συντάγματος. Πλέον έχει ανοίξει ο διακομματικός διάλογος στην αρμόδια διακομματική επιτροπή, ώστε να καταλήξει σύντομα σε πόρισμα, βάσει του οποίου το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στην εκπόνηση νομοσχεδίου.

  • “Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε την αρνητική παράδοση του παρελθόντος, μακριά από αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας”, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε, πως πέρα όμως από αυτό καθεαυτό το νομοσχέδιο για την ψήφο, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στην συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε πρόταση που ψηφίστηκε στην πρώτη ψηφοφορία πριν ένα μήνα, για να υπάρχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πέντε βουλευτές που να προέρχονται από τον Ελληνισμό του εξωτερικού (άρθρο 54 παράγραφος 4) προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε βουλευτών απόδημου Ελληνισμού”.

Σημειώνοντας, πως ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί ένα σημαντικό και ξεχωριστό κεφάλαιο και πως μία άλλη Ελλάδα βρίσκεται έξω από τα σύνορα, ο κ. Φλωρεντής τόνισε ότι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες του κόσμου, κάτοικοι περισσοτέρων από 140 νέων πατρίδων του Ελληνισμού, διαθέτουν τεράστιο δυναμισμό.

  • “Δεν είναι μόνο η ιστορική μνήμη των πρώτων παροίκων που διατηρούν στις συνειδήσεις τους οι νέες γενιές αποδήμων, αλλά είναι και οι σημερινοί έλληνες της ομογένειας που ζουν και δραστηριοποιούνται ενεργά στις χώρες, που εδώ και χρόνια τους υποδέχτηκαν”, παρατήρησε.
  • Όλοι αυτοί οι Έλληνες πολίτες του κόσμου με την πνευματική παρακαταθήκη του πολιτισμού και της παιδείας τους, αποτελούν, όπως είπε, μια δεξαμενή από όπου η Ελλάδα αντλεί δυνάμεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού και ισχυρού μέλλοντος, και ταυτόχρονα δημιουργούν γέφυρες διαπολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στο εθνικό κέντρο και τις χώρες υποδοχής.

“Το όραμα μιας ισχυρής διαχρονικής ελληνικής κοινωνίας κτίζεται πάνω στη βάση των ελληνικών παραδοσιακών κοινωνικών αξιών, που προκύπτουν μέσα από τη διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των ελλήνων και την καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας, διατηρώντας τις αρχές της ανεκτικότητας, του διαλόγου και του σεβασμού κάθε διαφορετικής πολιτισμικής παράδοσης”.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, εμφανίσθηκε στην ομιλία του πεπεισμένος πως “σε αυτή την προσπάθεια, η συνδρομή των απόδημων ελλήνων είναι ουσιαστική και εγγυάται ότι χάρη στην ευελιξία και το δυναμισμό του, ο ελληνισμός θα έχει και μέλλον και λόγο στα δρώμενα του 21ου αιώνα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
14/03/2019 17:08

Ο Κρητικός surfer που «δαμάζει» τα κύματα από την Κρήτη ως την Αμερική (video, photos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: