Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα: Βροχές και καταιγίδες, κρύο και δυνατοί άνεμοι μέχρι 9 μποφόρ




Χιόνια έπεσαν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Κοζάνη και τη Φλώρινα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα θα πέσουν πολλές βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, προβλήματα προκαλούν από τα ξημερώματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι ισχυροί άνεμοι που πλέουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν ακόμη και τα 9 Μποφόρ.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι. Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου και στο λιμάνι του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι ακόμη οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος, Καβάλα-Λιμένας Θάσου, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό θα είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε εξέλιξη ήταν η κακοκαιρία το βράδυ της Τρίτης, έχοντας ήδη επηρεάσει τομεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστουν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, κατόπιν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που κατέγραψαν οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παράλληλα οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη προκάλεσαν σε κάποιες περιπτώσεις προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Έως 19 βαθμούς Κελσίου έφτασε η πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα

Θεαματική πτώση της θερμοκρασίας καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία σε σχέση με το μεσημέρι της προχθεσινής ημέρας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κοζάνης, όπου η μέγιστη θερμοκρασία προχθες, Καθαρά Δευτέρα 11/03 έφτασε στους 20.6 βαθμούς, ενώ στις 13:30 της Τρίτης 12/03 η θερμοκρασία είναι στους 1.9 βαθμούς (διαφορά 18.7 βαθμοί).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πτώση της θερμοκρασίας σε επιλεγμένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας:

Δελτίο καιρού για σήμερα Τετάρτη

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο που από το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, στη συνέχεια μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και προς το βράδυ θα σταματήσουν.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 3 έως 14, στα δυτικά ηπειρωτικά από 6 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 13, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 6 έως 13, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 9 έως 14, και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα βόρεια. Εξαίρεση αποτελεί το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, και μόνο από το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση κατά 2 έως 3 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και μικρή πιθανότητα καταιγίδας, έως και το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με ενίσχυση κατά 1 έως 2 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχόπτωσης έως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, με εξαίρεση τα δυτικά του νομού και την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου έως το μεσημέρι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε Ροδόπη και Ξάνθη λόγω ισχυρών ανέμων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: