Αυτά είναι… Κύπριος βουλευτής με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 3,07 εκατ. ευρώ!




Παρά τη δέσμευση του κράτους ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Φεβρουαρίου 2014, όταν είχε εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και η κρατική βοήθεια της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ), να διαμορφώσει πιστωτική πολιτική έναντι των συνδεδεμένων προσώπων με την τράπεζα (υπαλλήλων) και των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), η ερευνητική επιτροπή διαπιστώνει στο πόρισμά της «μη λήψη μέτρων είσπραξης ή καθυστέρηση στη λήψη μέτρων», «καθυστέρηση στη διαδικασία εκποιήσεων» και «επαναλαμβανόμενες αναδιαρθρώσεις» στα δάνεια ΠΕΠ.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ο συνάδελφος Μιχάλης Θεοδώρου.

Παραπέμποντας σε δειγματοληπτική έρευνα εννέα δανείων ΠΕΠ της μονάδας εσωτερικού ελέγχου της ΣΚΤ, η οποία είχε παρουσιαστεί στην Επιτροπή Ελέγχου της Επιτροπείας της ΣΚΤ στις 24 Απριλίου 2018, η ερευνητική επιτροπή καταγράφει αυτούσια τα συμπεράσματα της μονάδας στο πόρισμά της.

Εκτός της απουσίας μέτρων για είσπραξη ή εκποίηση και των επαναλαμβανόμενων αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εν λόγω ΠΕΠ, σημειώνονται ακόμα χορηγήσεις δανείων που δεν εξυπηρετούνταν, ανεξασφάλιστα ποσά είτε κατά την έκδοση των δανείων είτε στην πορεία, μη ασφαλιστική κάλυψη των δανειοληπτών ΠΕΠ, και μη ασφαλιστική κάλυψη των ενυπόθηκων ακινήτων τους.

Ειδικά για τέσσερις περιπτώσεις ΠΕΠ, ο εσωτερικός έλεγχος στη ΣΚΤ διαπίστωσε ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείριση κατά τη χορήγηση των δανείων και αναδιαρθρώσεις κατ’ εξαίρεση της πολιτικής αναδιαρθρώσεων της τράπεζας (και με έγκριση από ανώτερο κλιμάκιο). Και για τις τέσσερις αυτές περιπτώσεις ΠΕΠ (έναν ανώτερο κρατικό αξιωματούχο, δύο μέλη δ.σ. ημικρατικού οργανισμού και έναν βουλευτή) η Επιτροπεία της ΣΚΤ είχε ενημερωθεί ότι θα διεξαγόταν περαιτέρω έρευνα εντός της τράπεζας.

Ειδικά ο βουλευτής φαίνεται σε σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής να έχει ακάλυπτο ποσό από τα ΜΕΔ του 3,07 εκατ. ευρώ και καθυστερήσεις στις πληρωμές του μέχρι το τέλος του 2017 ύψους 3,93 εκατ. Μέλος δ.σ. ημικρατικού στην ίδια λίστα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχε ακάλυπτα περίπου 800.000 ευρώ με καθυστερημένες πληρωμές ύψους περίπου 2,2 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λίστα των εννέα φυσικών προσώπων-ΠΕΠ, δήμαρχος με καθυστερημένο δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ, έχει ακάλυπτο ποσό περίπου 320.000 ευρώ και καθυστερημένες πληρωμές περίπου 286.000 ευρώ. Ειδικά για τους βουλευτές με ΜΕΔ και καθυστερημένες οφειλές, η ερευνητική επιτροπή διερωτάται «πώς και με ποια κίνητρα εκτελούσαν τα νομοθετικά τους καθήκοντα όσον αφορά τις σχετιζόμενες με ΜΕΧ νομοθετικές ρυθμίσεις» (το 2014 και το 2015).

Όλα τα ΜΕΔ των ΠΕΠ

Σκιαγραφώντας τον δανεισμό πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, η ερευνητική επιτροπή καταγράφει 984 μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) από φυσικά πρόσωπα που είναι ΠΕΠ. Το συνολικό ύψος των ΜΕΔ των φυσικών προσώπων ΠΕΠ ανέρχεται σε 127,07 εκατ. ευρώ σε σύνολο δανεισμού 191,38 εκατ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή ΜΕΧ της Επιτροπείας της ΣΚΤ στις 22 Αυγούστου 2017, ανάμεσα σε 62 δάνεια κρατικών αξιωματούχων, τα 16 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 2,38 εκατ. (ή 48,87% του συνόλου δανείων της συγκεκριμένης κατηγορίας ΠΕΠ), ανάμεσα σε 43 δάνεια δημάρχων, τα 17 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 2,72 εκατ. ευρώ (ή 54,06%), ανάμεσα σε 12 δάνεια δημοτικών γραμματέων τα πέντε ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο περίπου 480.000 ευρώ (ή 89,32% του συνόλου), ανάμεσα σε 375 δάνεια δημοτικών συμβούλων τα 190 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 25,81 εκατ. (ή 62,86%), ανάμεσα σε 982 δάνεια κοινοτικών συμβούλων τα 476 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 56,37 εκατ. (ή 71,66% του συνόλου), ανάμεσα σε 91 δάνεια βουλευτών τα 36 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 9,48 (72,49% του συνόλου), ανάμεσα σε 69 δάνεια μελών δ.σ. ημικρατικών οργανισμών τα 38 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 9,81 εκατ. ευρώ (ή 81,04%), ανάμεσα σε 20 δάνεια μελών ανεξάρτητων αρχών τα 13 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο περίπου 80.000 ευρώ, ανάμεσα σε 345 δάνεια κοινοταρχών τα 181 ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο 18,45 εκατ. (73,08%), ανάμεσα σε 20 δάνεια επάρχων το ένα ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο περίπου 180.000 ευρώ, ανάμεσα σε 53 δάνεια προϊστάμενων ανεξάρτητων αρχών τα τέσσερα ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο περίπου 190.000 ευρώ και τέλος, ανάμεσα σε έξι δάνεια υπουργών τα τρία ήταν ΜΕΔ με υπόλοιπο περίπου 240.000 ευρώ (ή 66,63% του συνόλου).

Σημειώνεται ότι ο ορισμός ΠΕΠ καλύπτει και πρώην αξιωματούχους, με το ερώτημα στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής αν αυτά τα δάνεια ή κάποια από αυτά συνεχίζουν να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης να μένει αναπάντητο.

Μεγαλύτερο το γλέντι εντός

Η λίστα των συνδεδεμένων προσώπων με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δεν εξαντλείται στα φυσικά πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα, αλλά εκτείνεται και σε νομικά πρόσωπα (από εκκλησίες και δημαρχεία μέχρι ημικρατικούς οργανισμούς και την κεντρική κυβέρνηση) καθώς και σε πρόσωπα που συνδέονταν με την τράπεζα.

Ανάμεσά τους 162 υπάλληλοι της ΣΚΤ με συνολικές υποχρεώσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων οι καθυστερημένες οφειλές κάλυπταν 13 εκατ. Σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τη ΣΚΤ, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) σε υπαλλήλους συζητήθηκαν στην Επιτροπή ΜΕΧ της Επιτροπείας της ΣΚΤ τον Ιανουάριο του 2018, αλλά έκτοτε ουδεμία πρωτοβουλία αναλήφθηκε για αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό είναι που η ερευνητική επιτροπή σημειώνει τις κραυγαλέες, όπως τις χαρακτηρίζει, απουσίες του διευθυντή ΜΕΧ Β. Κουρουνά από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ΜΕΧ.

Στις επισημάνσεις για τη διαχείριση των ΜΕΧ συνδεδεμένων με την τράπεζα προσώπων ή ΠΕΠ, η ερευνητική επιτροπή καταγράφει τις παλινωδίες στην αντιμετώπιση των ΜΕΧ από τη διεύθυνση της ΣΚΤ, η οποία ενώ πλήρωνε εκατομμύρια για σχετικές μελέτες (ενδεικτικά στην Blackrock) είχε ξεκινήσει επαφές με την Altamira για το ίδιο θέμα. Τα 191 εκατ. ευρώ των δανείων ΠΕΠ από τη ΣΚΤ, σύμφωνα με την ερευνητική επιτροπή, αφορούν «σημαντικότατα ποσά για τους εμπλεκόμενους ΠΕΠ και τυχόν ευνοϊκή μεταχείρισή τους συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξαρτήσεις των διορισμένων και εκλελεγμένων διευθύνσεων και επιτροπειών των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησαν στα προβλήματα κακής διακυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΣΚΤ που επικαλείται η ερευνητική επιτροπή μεγάλος αριθμός ΜΕΧ αφορά νομικά πρόσωπα ΠΕΠ. Ενδεικτικά εκκλησίες, μητροπόλεις και μοναστήρια είχαν, τέλη του 2017, οφειλόμενα ΜΕΔ ύψους 13,7 εκατ. ευρώ (ή 35,37% των αρχικών 170 δανείων).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: