Ασφάλεια και εγγυήσεις ο πυρήνας του Κυπριακού, δηλώνει ο Κύπριος υπουργός Άμυνας




Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά για να παρακαμφθούν στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός `Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, υπογραμμίζοντας πως “για εμάς τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων αποτελούν τον πυρήνα του Κυπριακού, και η όποια διαπραγμάτευση, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, δεν μπορεί να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα”.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μαχαιρά, ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως η κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Ανστασιάδη, εργάζεται σθεναρά για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, διασφαλίζοντας το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, “έτσι όπως μας το παρέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, στο Κραν Μοντανά, και το οποίο περιλαμβάνει ρητές αναφορές για κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων”.

Πρώτο μας στοίχημα, σημείωσε, αποτελεί η συνομολόγηση των όρων αναφοράς, που ορίζει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι οποίοι θα επιτρέψουν την στοχευμένη και κατ’ επέκταση αποτελεσματική διαπραγματευτική διαδικασία.

  • “Γνωρίζουμε ότι επικρατεί απογοήτευση, καθώς οι πράξεις και οι δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια για να παρακαμφθούν στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ωστόσο, για εμάς τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων αποτελούν τον πυρήνα του Κυπριακού, και η όποια διαπραγμάτευση, για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, δεν μπορεί να αγνοεί αυτή την πραγματικότητα”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, “γνωρίζει ό,τι έχει διαμειφθεί στο παρελθόν και αν η τουρκική πλευρά επιδείξει ανάλογη με εμάς καλή θέληση σύντομα θα υπάρχει διαμόρφωση των όρων αναφοράς, που θα αποτελέσει το κρίσιμο βήμα για σπάσιμο του αδιεξόδου”.

  • “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επανειλημμένα έχει διακηρύξει, είναι έτοιμος, οποιαδήποτε στιγμή, να εμπλακεί με όλη την καλή θέληση στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτσι όπως την έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Είναι αυτά που ξεκαθάρισε και στον Τ/κ ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας”, υπογράμμισε ο κ. Αγγελίδης.

Σημείωσε πως, ως ένδειξη καλής θέλησης, ο κ. Αναστασιάδης κατάρτισε σειρά νέων προτάσεων για βελτίωση των συνθηκών επικοινωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, προκειμένου να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών. Προτάσεις που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν σε αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος, επεσήμανε.

Εμείς επιδιώκουμε σθεναρά τη λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό”, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας. Μια λύση, σημείωσε, που θα μας απαλλάσσει από το απαράδεκτο στάτους κβο και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

  • Μόνο τότε θα εκπληρώσουμε το χρέος μας έναντι της θυσίας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε ο κ. Αγγελίδης, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου και στη δράση του στην ΕΟΚΑ. Μίλησε, επίσης, για τα γεγονότα της 3ης Μαρτίου 1957 και τη θυσία του Αυξεντίου στο κρησφύγετό του στον Μαχαιρά, σημειώνοντας πως την ημέρα εκείνη ο Σταυραετός της Κύπρου αναμετρήθηκε με την ιστορία και έγραψε ιστορία, και πως η σπηλιά του Αυξεντίου αντιπροσώπευσε ένα ολόκληρο λαό, ένα ολόκληρο έθνος.

Η θυσία του κατέδειξε σε όλους μας πως τα ιδανικά και οι ιδέες μπορούν να γίνουν πράξεις και βιώματα, σημείωσε. «Γρηγόρη κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο μεγαλείο της ψυχής και της θυσίας σου και οφείλουμε με αυτοσυνειδησία ένα μεγάλο συγνώμη σε εσένα και σε όλους τους υπέροχους αγωνιστές της γενιάς σου που έδωσαν τη ζωή του και πολέμησαν για μια πατρίδα λεύτερη και όχι προδομένη και μοιρασμένη», ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας.

Επεσήμανε πως μόνο με τον αγώνα για πλήρη δικαίωση και απελευθέρωση της πατρίδας μας θα μπορούσε να αποτίσουμε τον πραγματικό φόρο τιμής στον ήρωα. Διδασκόμενοι από τις παρακαταθήκες των ιστορικών μας αγώνων θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να οικοδομούμε συλλογικά τις αποφάσεις μας και συλλογικά να επιδιώκουμε την εφαρμογή τους, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
03/03/2019 12:20

 

Για το Λονδίνο αναχωρεί ο Νίκος Αναστασιάδης: Συνάντηση με την Τερέζα Μέι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: