Απορρίφθηκε το Brexit χωρίς συμφωνία με οριακή πλειοψηφία από τους βρετανούς βουλευτές




Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εγκρίνοντας τροπολογία που κατέθεσε η βρετανική κυβέρνηση αποκλείοντας την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία.

H απόρριψη της σχετικής τροπολογίας έγινε με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων 312 – 308, σύμφωνα με το BBC NEWS

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπέρ πρότασης που απορρίπτει ένα Brexit χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ψήφισαν οι Βρετανοί βουλευτές, με ψήφους 321 έναντι 278.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία απέρριπτε μεν το ‘no deal’ στις 29 Μαρτίου, αλλά σημείωνε ότι το ενδεχόμενο του μη συντεταγμένου Brexit παραμένει στο τραπέζι μέχρι να επικυρωθεί κάποια συμφωνία για το Brexit.

Η κύρια κυβερνητική πρόταση τροποποιήθηκε καθώς οι βουλευτές υπερψήφισαν (με 312 ψήφους υπέρ και 308 εναντίον) τροπολογία που άλλαζε τη διατύπωση ώστε να απορρίπτεται το Brexit χωρίς συμφωνία υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Η ίδια ακριβώς τροπολογία είχε εγκριθεί και τον Ιανουάριο με ψήφους 318 υπέρ και 310 κατά. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα πρόκειται παρόλα αυτά για μη δεσμευτική τροπολογία.

Σημειώνεται ότι η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Κάρολαϊν Σπέλμαν που είχε καταθέσει την τροπολογία επιχείρησε να την αποσύρει, ωστόσο η βουλευτής των Εργατικών Υβέτ Κούπερ που την είχε συνυπογράψει απαίτησε να τεθεί προς ψήφιση.

Δεύτερη τροπολογία, η οποία παρέπεμπε σε διαδικασία ενός «ελεγχόμενου» no deal, απορρίφθηκε με ψήφους 374 κατά και 164 υπέρ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συνιστά στην ουσία μία ακόμα κοινοβουλευτική ήττα για την πρωθυπουργό Μέι, η οποία στο τέλος και σε αντίθεση με ό,τι προγραμμάτιζε ψήφισε ενάντια στην απόρριψη του no deal.

Εφόσον δε αποδειχθεί ότι μέλη της κυβέρνησής της αγνόησαν την κομματική γραμμή και ψήφισαν υπέρ της τροποποιημένης πρότασης, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν παραιτήσεις ή αποπομπές από το κυβερνητικό σχήμα.

Στεφ Μπλοκ: Το Λονδίνο πρέπει να πείσει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ για μια αναβολή του Brexit

Η Βρετανία θα πρέπει να πείσει “κάθε” κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι επιθυμεί μια αναβολή του Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας ενώ η ΕΕ δείχνει να σκληραίνει τη θέση της στο θέμα αυτό.

Ο Στεφ Μπλοκ έκανε τη δήλωση αυτή με αφορμή μια παρουσίαση, αποκαλυπτική των ειδικών προετοιμασιών στις οποίες προχώρησε η ολλανδική κυβέρνηση στα μεγαλύτερα λιμάνια ενόψει του Brexit που προβλέπεται στις 29 Μαρτίου.

“Όλοι όσοι βρίσκονται εδώ θα πληγούν ιδιαίτερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία”, ανακοίνωσε ο Μπλοκ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ομιλίας στο λιμάνι του Βλααρντίνγκεν, κοντά στο Ρότερνταμ.

Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει ένα ενδεχόμενο αίτημα αναβολής από τη Βρετανία, ο Μπλοκ απάντησε: “Το θέμα μας θα είναι προφανώς να γνωρίζουμε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί αυτή η αναβολή γιατί μια αναβολή χωρίς σαφή στόχο δεν θα επιλύσει τίποτα”.

“Η Ολλανδία θα εξετάσει καλόπιστα ένα τέτοιο αίτημα αλλά, βέβαια, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να πειστεί”, πρόσθεσε ο υπουργός. Οι 27 αρχηγοί κρατών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα.

Με στοιχεία ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, BBC NEWS

Στένεψαν οι επιλογές για Brexit: Συντεταγμένη έξοδος το συμφέρον όλων, διαμηνύει η Μέρκελ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: