Απόφαση “βόμβα”: Θέμα εθνικής ασφάλειας της Δύσης η αγορά των S-400 από την Τουρκία

Το κτίριο του Λευκού Οίκου. EPA, MARK WILSON, POOL
Η αναμενόμενη αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που παρήγγειλε η Τουρκία, αποτελεί πρόβλημα εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση γενικότερα, ανακοίνωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό καθεστώς εχεμύθειας.

Λόγω αυτής της εξέλιξης η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει τα αεροσκάφη F-35 και να τα παραδώσει στην Τουρκία.

Οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν μια ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο της ανωνυμίας. Υποστήριξαν ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία δεν ισοδυναμεί με την αποχώρηση της από το ΝΑΤΟ, αλλά τόνισαν ότι η αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού συστήματος πρέπει να θεωρηθεί ως θέμα εθνικής ασφάλειας και όχι απλώς μία εμπορική απόφαση .

“Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε μια σειρά επιλογών για να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις μπορεί να συνεχιστεί αμείωτη και χωρίς επιπτώσεις”, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

“Η σοβαρότητα του κινδύνου για τα F-35 τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, είναι τέτοια που τα δύο συστήματα δεν μπορούν να εγκατασταθούν μαζί”, τόνισαν οι αξιωματούχοι.

Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα S-400 δεν μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα αεράμυνας της Δυτικής Συμμαχίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον είχε πει στην Τουρκία ότι αν αγοράσει τα συστήματα S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο μαχητικό πρόγραμμα Lockheed Martin F-35.

Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να πείσει την Τουρκία να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot, αλλά ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τάγιϊπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία για το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει μια “προθεσμία” που ορίστηκε από την Ουάσιγκτον για να αποφασίσει εάν θα αγοράσει το σύστημα πυραυλικής ασπίδας της Raytheon Co. Patriot αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η επίσημη προσφορά λήγει στο τέλος αυτού του μήνα.

Την Πέμπτη, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατό για την Άγκυρα να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία (ΕΔΩ).

Η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά του ρωσικού συστήματος κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον. Εάν η Άγκυρα προχωρήσει με τη ρωσική συμφωνία, η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει κυρώσεις βάσει ενός νόμου των ΗΠΑ που είναι γνωστός ως CAATSA.

Η τελευταία διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ συνέβαλε να οδηγηθεί η τουρκικής λίρας σε χαμηλά επίπεδα τον περασμένο Αύγουστο. Οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική στη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν και την κράτηση του προξενικού προσωπικού των ΗΠΑ παραμένουν ανεπίλυτες και το ζήτημα της πυραυλικής άμυνας απειλεί να διευρύνει ξανά τη ρήξη.

Πληροφορίες από το Πρακτορείο Reuters

Νέα «ρουκέτα» των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας: Θα φύγετε και από το πρόγραμμα των F-35

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal