Απετράπησαν αυτοκτονίες, είπε η Γεροβασίλη για την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης αστυνομικών

File Photo: H υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη. ΑΠΕ-ΜΠΕ.Αλέξανδρος Μπελτές
Σημαντικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διετούς λειτουργίας της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αναλύσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τους αρμόδιους αξιωματικούς, σε ειδική εκδήλωση. Αυτή πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του γενικού γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του καθηγητή ψυχιατρικής Γεώργιου Μ. Παπαγεωργίου, διευθυντή του ΕΣΥ και επιστημονικού και διοικητικού υπεύθυνου του ΚΚΨΥ Παγκρατίου και του ΓΝΑ Ευαγγελισμού, καθώς και της ηγεσίας του Σώματος και ανώτατων αξιωματικών.

Ένα βασικό στοιχείο -που εν μέρει αποδίδεται στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης- είναι ότι μέσα στο 2018 δεν υπήρξε καμία αυτοκτονία, αντίθετα από τα προηγούμενα χρόνια που ο απολογισμός ήταν απογοητευτικός. Ταυτόχρονα, από τις παράλληλες δράσεις της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, έχουν ήδη εξεταστεί περίπου 30.000 αστυνομικοί. Σε περίπου 700 από αυτούς αφαιρέθηκε ο οπλισμός για ψυχολογικούς λόγους και γίνεται δουλειά προκειμένου να επανενταχτούν στο Σώμα σε άλλες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η υπηρεσία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, όπως είπε ο ψυχίατρος της αστυνομίας και ο άνθρωπος που κατευθύνει αυτή την προσπάθεια, αστυνομικός διευθυντής Μανόλης Κουφάκης, είναι ότι από μια τηλεφωνική επικοινωνία απετράπη η αυτοκτονία αστυνομικού στη Λάρισα, ο οποίος εντοπίστηκε από το τηλέφωνό του, καθώς οι επικοινωνίες για βοήθεια είναι ανώνυμες. Του αφαιρέθηκε το όπλο και αυτή την ώρα βρίσκεται σε θεραπεία, προκειμένου να επιστρέψει ξανά στην υπηρεσία του με άλλα καθήκοντα.

«Η ζωή είναι μια βόλτα και κάποιος πρέπει να σου κρατάει το χέρι», είπε ο κ. Κουφάκης.

Τόσο η κ. Γεροβασίλη, όσο και η κ. Παπακώστα, εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους πρώτα από όλους στον γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος πήρε πάνω του όλο το πρόγραμμα και φρόντισε για την υλοποίησή του, καθώς και σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία για το έργο που έχει επιτελέσει στα δύο αυτά χρόνια.

Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επεκτείνουν την προσπάθεια και με άλλες δράσεις για την υγεία του προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κουφάκης, από την ημέρα έναρξης του προγράμματος της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης, η οποία έχει στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχιάτρους και ψυχολόγους), τον Μάρτιο του 2017, η υπηρεσία έχει ασχοληθεί συνολικά μέχρι σήμερα με περίπου 1.700 περιστατικά.

Αναλυτικά έγιναν 711 τηλεφωνήματα το 2017, από αστυνομικούς που ήθελαν να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη, 833 το 2018 (συνολικά 1.544) και περίπου 160 το πρώτο δίμηνο του 2019.

Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια η συντριπτική πλειοψηφία είναι εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας πολύ μικρός αριθμός είναι συνταξιούχοι.

Τα πρωτεία από αυτούς που ζητούν βοήθεια είναι γυναίκες. Ειδικότερα, από τους 1.544 το 2017 και 2018, οι 831 ήταν γυναίκες, 542 ήταν άνδρες και 171 τηλεφώνησαν και δεν μίλησαν.

«Οι γυναίκες είναι αυτές που προστατεύουν τη ζωή και την οικογένεια, γι’ αυτό και θέλουν περισσότερο να βοηθηθούν, ενώ οι περισσότεροι που αυτοκτονούν είναι άνδρες, οι οποίοι δεν μιλούν», είπε ο κ Κουφάκης.

Τα προβλήματα κατά σειρά για τα οποία ζητούν βοήθεια είναι: Οικογενειακά, άγχος, πένθος, ερωτικά ζητήματα και τελευταία έρχονται τα επαγγελματικά.

Όπως τόνισε ο κ. Κουφάκης τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 67 αυτοκτονίες αστυνομικών, ενώ από το 2007, που αρχίζει σιγά σιγά η κρίση στη χώρα μας, οι αυτοκτονίες έφτασαν τις 44.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς είναι κυρίως οικογενειακά, αλκοόλ και τελευταία όσα σχετίζονται με την υπηρεσιακή κατάσταση.

Τα ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με τον κ. Κουφάκη, είναι μια κατηγορία στο θέμα της υγείας, γι’αυτό υπολογίζεται ότι το 2050 ότι το άγχος θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ο. Γεροβασίλη: Όποιος επιχειρεί να μειώσει ή να υποτιμήσει το έργο της Ελ.ΑΣ και σφάλει και αδικεί

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της υγείας των αστυνομικών τόνισε:

«Σε ένα πεδίο όπως είναι η κοινωνία, που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις και διενέξεις η αστυνομία έρχεται να προστατεύσει την κοινωνική ομαλότητα, τους κανόνες ευνομίας και σεβασμού των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος… Όταν εργάζεσαι σε ένα από τα κατεξοχήν συγκρουσιακά πεδία είναι επόμενο να έρχεσαι συχνά αντιμέτωπος με καταστάσεις και παραστάσεις ξεχωριστής σκληρότητας… Για το λόγο αυτό, με πολιτική ευαισθησία και κατανόηση, η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ψυχολογικής υποστήριξης του προσωπικού της και των οικογενειών τους, όταν αυτή χρειάζεται».

Και κατέληξε:

«Η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί αποτελεσματικά ένα βαρύ και δύσκολο έργο μέσα σε σύνθετες και πολύπλοκες συνθήκες. Και πως όποιος επιχειρεί να μειώσει ή να υποτιμήσει το έργο αυτό και σφάλει και αδικεί. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να ξέρουν ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειές τους, και πως εμείς, η πολιτική ηγεσία, θα κάνουμε το μέγιστο δυνατόν να τους ενισχύσουμε και να τους συνδράμουμε από κάθε άποψη».

Κ. Παπακώστα: Πρωταρχικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας να ενισχύσουμε την τηλεφωνική γραμμή στήριξης

Η κ. Κατερίνα Παπακώστα δήλωσε:

«Συγχαρητήρια στα στελέχη που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Σύντομα θα υπάρξουν υψηλότερη ποιότητα και δράσεις. Η υγεία του προσωπικού μας είναι το μεγαλύτερο όπλο. Πρωταρχικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να ενισχύσουμε την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή στήριξης».

Και συμπλήρωσε:

«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις το οργανωμένο έγκλημα, τη μικροπαραβατικότητα, τις συλλογικότητες και όσους κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν ασκήσεις με εκρηκτικά πάνω στα σώματα των αστυνομικών και των ένστολων μας».

Τέλος, ο άνθρωπος που ξεκίνησε και «έτρεξε» αυτό το πρόγραμμα, υλοποιώντας ένα αίτημα της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι στήριξαν αυτό το εγχείρημα, (τους οποίους και εμμέσως αποχαιρέτησε, αφού θα περάσει στον τομέα της αυτοδιοίκησης ως υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), τόνισε:

«Ο απολογισμός που κάνουμε σήμερα δεν έχει να κάνει με έναν ναρκισσισμό του τύπου “τι καλά τα κάναμε”, άλλα με το να κατοχυρώσει τη συνέχεια αυτού του εγχειρήματος… Η αποστολή της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού γι’ αυτή την πολιτική ηγεσία είναι πρωτίστως κοινωνική προσφορά… Όλες οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα για να την εκπλήρωση αυτής της αποστολής».

14/03/2019 18:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Πιάστηκαν στα χέρια στο συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα μετά την εισβολή του ΠΑΜΕ (video)

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal