Απέραντη η απογοήτευση στη Βαλκανική: Ορόσημο για τα Δυτικά Βαλκάνια θα είναι ο Ιούνιος




Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ*

Ο (ερχόμενος) Ιούνιος είναι ορόσημο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Στην προγραμματισμένη για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία των χωρών μελών της Δυτικής Βαλκανικής. Τα μηνύματα, ωστόσο, δεν είναι καλά για τις υποψηφιότητες και οι ελπίδες ότι οι υποψηφιότητες θα έρθουν πιο κοντά στην “πόρτα” της Ε.Ε, εμφανίζονται ψαλιδισμένες.

  • Οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να γίνουν από πλευράς ενδιαφερομένων, ώστε να εκπληρωθούν τα απαιτούμενα από τις Βρυξελλες κριτήρια, δεν έχουν προχωρήσει- τουλάχιστον στον βαθμό που θα έπρεπε. Αλλά και οι εντός Ε.Ε. άνεμοι δεν πνέουν ούριοι για τη διεύρυνση, ειδικά με χώρες όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων.

Ισχυροί εταίροι (Γαλλία, Ολλανδία, κ.α) αντιδρούν ήδη και λόγω της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και ξενοφοβικών δυνάμεων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Δεδομένου ότι δύσκολα μπορεί να γίνει σοβαρή πρόβλεψη για την “πολιτική γεωγραφία” που θα έχουμε την επομένη των Ευρωεκλογών, ουδείς στην ΕΕ δείχνει πρόθυμος να ανοίξει θέμα συζήτησης, προεκλογικά, γύρω από την ένταξη των (δυτικο)βαλκανικών χωρών. Γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολιτική αυτοκτονία (του).

  • Ο αντίκτυπος στους λαούς των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, είναι οπωσδήποτε αρνητικός. Οι πολίτες της δυτικής Βαλκανικής κουράστηκαν να περιμένουν και η απογοήτευσή τους εντείνεται, καθώς αισθάνονται να απομακρύνεται το όραμά τους να νιώσουν και οι ίδιοι Ευρωπαίοι και να απολαύσουν τα αγαθά των ενωμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τον τελευταίο καιρό τις πρωτεύουσες υποψηφίων προς ένταξη χωρών, όπως Βελιγράδι, Τίρανα, Ποντγκόριτσα, δεν είναι καθόλου άσχετες με την πικρία και την απογοήτευση των ανθρώπων, προς τις ηγεσίες τους. Τις οποίες κατηγορούν για απολυταρχική διακυβέρνηση και διαφθορά, πολιτικές ασύμβατες με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό, που ως εκ τούτου υπονομεύουν την πορεία των χωρών προς την Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση εκείνο που μπορούν να περιμένουν τον Ιούνιο όλες οι ενδιαφερόμενες δυτικό-βαλκανικές χώρες, είναι έναν καλό λόγο, υποσχέσεις ότι η πόρτα του “παραδείσου” παραμένει ανοιχτή γι’ αυτές και βεβαίως προτροπές για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

  • Αρκεί, όμως, αυτό για να πειστούν οι απλοί άνθρωποι των ταλαιπωρημένων από τους πολέμους, τους εθνικισμούς και τη φτώχεια κοινωνιών, ότι πρέπει να περιμένουν ακόμα- με άδηλο το ευρωπαϊκό τους μέλλον;

Η συνεχιζόμενη κάθοδος στους δρόμους χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί παρά να είναι και μια δυναμική έκρηξη απογοήτευσής τους για το αύριο, όπως το είχαν ονειρευθεί, και οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοί τους το είχαν υποσχεθεί: κοινό και φωτεινό.

Μόλις χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Μιρο Τσεράρ προειδοποίησε για την “ Βόρεια Μακεδονία” ότι η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων “ θα ήταν απογοητευτική για τους πολίτες της οι οποίοι δικαίως αναμένουν να προσκληθούν στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ακόμα χειρότερα (μπορεί να) είναι τα πράγματα και για τις άλλες χώρες όπου οι πλατείες τους “βράζουν”.

Σταύρος Τζίμας είναι δημοσιογράφος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τριμερής με λάμψη στο Ισραήλ για Τσίπρα-Αναστασιάδη: Στο εσωτερικό μέτωπο μιζέρια!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: