Αντιμέτωπος με την ανταρσία των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Τραμπ




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρεί σε μία χαμηλών τόνων προσέγγιση απέναντι στην δικομματική αρνητική στάση της Γερουσίας για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά και το ενδεχόμενο άσκησης του πρώτου βέτο της προεδρικής του θητείας, σχολιάζει το “Politico.”

  • Τουλάχιστον για την ώρα, ο Αμερικανός κάνει ελάχιστα πράγματα προκειμένου να αποτρέψει τους περίπου 12 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές που σκέφτονται να ψηφίσουν θετικά για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, όπως δηλώνουν γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και βοηθοί τους.

Παρά τις προηγούμενες προεδρικές προειδοποιήσεις ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου θα βάλουν τον εαυτό τους “σε μεγάλο κίνδυνο” μην υπακούοντας στον ίδιο, οι γερουσιαστές που δεν έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για το τι θα ψηφίσουν, δηλώνουν πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν κάνει κάποια άμεση προσπάθεια για να τους κρατήσει στην πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο ίδιος.

  • Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κάνουν μόλις μέτριες προσπάθειες για την αντιστροφή της αρνητικής κατάστασης που διαμορφώνεται στο Καπιτώλιο από την επιφυλακτική στάση των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν όπως δρομολογούνται για μία πολιτική ήττα του προέδρου Τραμπ, στην ψηφοφορία της ολομέλειας.

Η ψηφοφορία αυτή αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στον Μάρτιο και πριν από την ανοιξιάτικη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος έλαβε τα νέα ότι οδηγείται επίσημα σε μία σταδιακή ήττα, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι, που μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ την Κυριακή, μετά την ανακοίνωσή του ότι ο ίδιος θα δώσει την καθοριστική ψήφο υποστήριξης στην απόφαση για την ακύρωση της κήρυξης μιας κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης, που θα ψηφίσει η Γερουσία.

“Ο ίδιος λέει ότι κατανοεί από που προέρχομαι. Δεν μου είπε ότι δεν θα ξαναπαίξουμε γκολφ μαζί. Έτσι, νομίζω ότι όλα είναι εντάξει,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολ που είναι ένας από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που βρίσκονται κοντά στον Τραμπ. “Δεν είναι ότι κάθισα μία ημέρα και είπα: ‘Που θέλω να διαχωρίσω τον εαυτό μου από τον πρόεδρο Τραμπ;’ Υπάρχουν πολιτικά ρίσκα όταν διαχωρίζεις την θέση σου από τον πρόεδρο του κόμματος σου,” συμπλήρωσε ο Πολ.

  • Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχουν δέκα ή “τουλάχιστον περισσότεροι” γερουσιαστές που θα ψηφίσουν κατά του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, εγκρίνοντας την απόφαση μη αποδοχής της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα χάσει την ψηφοφορία.

Από την άλλη μεριά, η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα μπορέσει να ανατρέψει το προεδρικό βέτο του Τραμπ, για την εφαρμογή της κήρυξης κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Η χαλαρή -πολιτικά- προσέγγιση που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ στην εσωτερική ανταρσία των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κατά της κίνησής του για την αναδιανομή δαπανών του αμερικανικού Πενταγώνου προς την κατασκευή του τείχους συνοριακής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεσή με την σκληρή πολιτική γραμμή που έχει ακολουθήσει σε προηγούμενες πολιτικές ήττες του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή, είναι η αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να ακυρώσουν την εφαρμογή του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Παρά το γεγονός του θανάτου του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Τζον Μακέιν το 2018, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρεται ακόμη περιστασιακά στην αρνητική του ψήφο το 2017, με την οποία και διασώθηκε η εφαρμογή του Obamacare.

Από την άλλη μεριά, στο πρακτικό επίπεδο δρομολόγησης των εξελίξεων, το προεδρικό βέτο υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανατραπεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Υπό την λογική αυτή, η εφαρμογή της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα κριθεί από τα δικαστήρια κι όχι από το Κογκρέσο.

  • Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ στην ψηφοφορία της Γερουσίας θα βρεθεί αντιμέτωπος από μία ικανή σε αριθμό εσωτερική ανταρσία των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αισθάνεται άνετα -μέσω της άσκησης του προεδρικού βέτο- να αντιπαρατεθεί με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, αλλά και με την ομάδα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που θα υποστηρίξουν την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

“Νομίζω πραγματικά ότι ο πρόεδρος εκτιμά την άσκηση της πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα και δεν ανησυχεί για την πολιτική που ακολουθεί αυτή καθαυτή,” είπε ένας γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων που δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πως θα ψηφίσει και δεν έχει αναφερθεί άμεσα από τον πρόεδρο. “ Η σύγκρουση με την Ουάσινγκτον, είναι η μεγαλύτερη πολιτική στιγμή του,” παρατήρησε ο ίδιος γερουσιαστής.

Οι ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν προέρχονται από την αντίθεσή τους στην κατασκευή του τείχους, αλλά από το πολιτικό προηγούμενο που θα δημιουργηθεί για τους μελλοντικούς προέδρους από το Δημοκρατικό Κόμμα, ως προς την κήρυξη καταστάσεων έκτακτης εθνικής ανάγκης και την αναδιανομή δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της προοδευτικής τους ατζέντας.

Οι περισσότεροι στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υποστηρίζουν τις κινήσεις του να πάρει κονδύλια από τα υπουργεία Οικονομικών κι Άμυνας, αλλά μερικοί θέτουν την διαχωριστική γραμμή για την χρησιμοποίηση των προεδρικών εξουσιών κήρυξης καταστάσεων έκτακτης εθνικής ανάγκης, με στόχο την εξασφάλιση δαπανών, που απορρίφθηκαν από το Κογκρέσο στην διάρκεια της πολιτικής διαμάχης για την διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown).

Παρόμοιες πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων για ζητήματα όπως η επιβολή δασμών ή τα ζητήματα στον τομέα της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας, είχαν προκαλέσει ηφαιστειακές εκρήξεις από τον πρόεδρο Τραμπ, τόσο μέσω του Twitter, όσο και μέσω των ομιλιών του.

Ωστόσο, σήμερα κι όσο πλησιάζουμε προς την διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Γερουσία, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να μην ασχολείται με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που δεν συντάσσονται με τις κινήσεις του, υπό το ενδεχόμενο βέβαια μιας ξαφνικής αλλαγής της συμπεριφοράς του.

“Δεν βλέπω πως αυτό βοηθάει…,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφερόμενος σε αναρτήσεις στο Twitter, που έχουν ως στόχο Ρεπουμπλικάνους, μέλη του Κογκρέσου. “Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε κάποιες αναρτήσεις,” δήλωσε ο ίδιος.

  • Ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι μεταξύ των 8 και 12 γερουσιαστών έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κήρυξη της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης, τόσο για τις νομικές όσο και για τις συνταγματικές επιπτώσεις ή το ενδεχόμενο αναδιανομής δαπανών από τις αμυντικές κατασκευές για την κατασκευή του τείχους.

Το Γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ανέμεναν εδώ και καιρό ότι ένας αριθμός Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών δεν θα υποστήριζαν την κατάσταση ανάγκης.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι για τον πρόεδρο Τραμπ, το σημαντικό ζήτημα είναι ο προεκλογικός αγώνας για το 2020. “Ο πρόεδρος χρειάζεται να δείξει ότι προσπαθεί κι ελέγχει όλες τις επιλογές του. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν προσπαθεί, υπό την διάσταση της επανεκλογής του,” σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να επενδύει πολιτικά στην άσκηση του προεδρικού βέτο, με στόχο την τελική εφαρμογή της κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης. Στην περίπτωση που η κίνησή του αυτή, εκπέσει στα δικαστήρια, ο ίδιος θα μπορεί να ισχυριστεί προεκλογικά ότι συγκρούστηκε με το κατεστημένο της Ουάσινγκτον, υλοποιώντας μία κεντρική προεκλογική του δέσμευση από το 2016.

Υπό την λογική αυτή των εξελίξεων ο ίδιος κινείται ήδη στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

05/03/2019 09:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Νέο χτύπημα Τραμπ στην Τουρκία: Τερματίζει την προνομιακή μεταχείριση στο εμπόριο, βάζει δασμούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: