Αντιμέτωπος με πολλαπλές προκλήσεις ο Τραμπ: Τα “όπλα” στην φαρέτρα του και οι Δημοκρατικοί




Η παρουσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αποτελεί κάθε άλλο παρά καθημερινή ρουτίνα, σχολιάζει το “Politico.”

Η κυβέρνηση Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σειρά προκλήσεων:

  • Την διεξαγωγή μιας σειράς ερευνών από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι έρευνες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του προέδρου Τραμπ, από τις σχέσεις με την Ρωσία, μέχρι το ενδεχόμενο της κατάχρησης προεδρικές εξουσίας από τον ίδιο.

Την συνάντησή που είχε ο πρόεδρος Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Τον απόηχο της επτάωρης δημόσιας κατάθεσης του πρώην προσωπικού δικηγόρου και μεσάζοντα του Τραμπ, Μάκλ Κόεν στο Κογκρέσο, όπου και περιέγραψε με αρνητικό τρόπο τον χαρακτήρα του προέδρου Τραμπ, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια σειρά μελλοντικών ερευνών για το σύνολο των δραστηριοτήτων του.

  • Τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία, που οργανώνονται στο πλαίσιο μιας εσωτερικής πολιτικής ανταρσίας, προκειμένου να ψηφίσουν θετικά ένα νομοθετικό μέτρο που ψήφισαν οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο καταργεί την κήρυξη της εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ για τη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στην Ουάσινγκτον έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας τον πρόεδρο Τραμπ, μέσα στο χρονικό διάστημα της τελευταίας εβδομάδας.

Στο άμεσο μέλλον, η πολιτική ατζέντα που έχει καταρτίσει ο Τραμπ περιλαμβάνει ζητήματα εμπορικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, αλλά και σχέδια για την μείωση ομοσπονδιακών κανονισμών.

H αναζωογονητική για τον πρόεδρο Τραμπ, ενέργεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, απέχει κάποιους μήνες, ενώ προδιαγράφεται ως ο μεσοπρόθεσμος στόχος των ενεργειών και πρωτοβουλιών του.

  • Ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να αντιστρέψει την δυναμική της παρούσας περιόδου, στην διάρκεια της οποίας αντιμετωπίζει τις περισσότερες απειλές από την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, βγαίνοντας “εκτός κειμένου” και σημειώνοντας με νόημα. “Αυτός είναι ο τρόπος που κέρδισα τις εκλογές με το να είμαι εκτός κειμένου,” δήλωσε απευθυνόμενος στους πολιτικούς υποστηρικτές του, στην διάρκεια μιας ετήσιας διάσκεψης των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο. “Στην περίπτωση που δεν πάμε εκτός κειμένου, η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα, φίλοι μου. Επειδή πρέπει να την πάρουμε πίσω,” είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο, αυτή η στιγμή “εκτός κειμένου” σηματοδοτεί μια νέα φυσιολογική κατάσταση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου, όπως δηλώνουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι που βρίσκονται κοντά στην παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι τα πολιτικά αδιέξοδα για τον πρόεδρο Τραμπ συσσωρεύονται, οι θετικές εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, αλλά και πολλαπλές υποψηφιότητες που αναδεικνύονται για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος στους Δημοκρατικούς, αναζωπυρώνουν την ελπίδα των υποστηρικτών του Τραμπ, για το ενδεχόμενο της επανεκλογής του.

  • Η οικονομία των ΗΠΑ, η οποία ιστορικά αποτελεί την πιο σημαντική διάσταση στην δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, εξακολουθεί να κινείται σε θετική τροχιά. Μία αρνητική πορεία που καταγράφηκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο στα τέλη του 2018, έχει ήδη αντιστραφεί .

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου, έχει με μία μικρή διακύμανση καταγραφεί στο 46%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (NBC/Wall Street Journal). Πρόκειται για το ίδιο ποσοστό, με το οποίο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2016. Άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει την δημοτικότητά του με ελάχιστη διαφοροποίηση από το αναφερόμενο παραπάνω ποσοστό.

“Οι Αμερικανοί αξιολογούν τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται,” σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος χθες το απόγευμα. “Η δημόσια αποδοχή των χειρισμών του προέδρου Τραμπ στην οικονομία, κατέγραψε ένα νέο υψηλό, καθώς η αυξανόμενη οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται για τους Αμερικανούς εργαζόμενους,” τόνιζε η ίδια ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η προεδρία Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπη με ταυτόχρονες επιθέσεις, όσο ποτέ άλλοτε από τα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

  • Η αναφορά του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για τα ευρήματά του στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, είναι θέμα ημερών. Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εστιάζουν τις έρευνες τους γύρω από τα μέλη της οικογένειας Τραμπ, τους πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αλλά και τα πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας και της επιτροπής μεταβίβασης της προεδρικής εξουσίας του Τραμπ.

Χθες, ένας Δημοκρατικός που είναι υψηλόβαθμο μέλος στην Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η επιτροπή του, βρίσκεται πολύ κοντά στο να περάσει την κόκκινη γραμμή απαιτώντας την δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του Τραμπ.

  • Στο μεταξύ, πρώην κι εν ενεργεία στελέχη του Λευκού Οίκου εκφράζουν την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ θα χειριστεί τον απόηχο της δημόσιας κατάθεσης του Κόεν στο Κογκρέσο, καθώς η ακρόαση αυτή, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Δημοκρατικών που είναι μέλη σε επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί ενδιαφέρονται για όλα τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ, από την προσωπική του γραμματέα, μέχρι τον μεγαλύτερο γιο του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ.

Μερικά από τα στελέχη αυτά, εκτιμούν ότι τα δραματικά νευρικά ξεσπάσματα του Τραμπ δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη.

“Είναι θυμωμένος, αλλά ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί πλήρως. Είμαι έκπληκτος που δεν έχει εκφραστεί ακόμη,” δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Με δεδομένη την μικρή πολιτική ατζέντα που ο πρόεδρος Τραμπ έχει την περίοδο αυτή, είναι σχεδόν δεδομένο ότι οι έρευνες που θα διεξαχθούν σε συνδυασμό με το προσωπικό αίσθημα καταδίωξης που έχει ο ίδιος, θα καθορίσουν την άσκηση της προεδρίας του Τραμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η συντηρητική εκλογική του βάση παραμένει πιστή στον ίδιο.

  • Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, με την διοργάνωση προεκλογικών εκδηλώσεων σε παναμερικανικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει την επιθυμία του να σχολιάζει τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

“Καμία άλλη κυβέρνηση δεν έκανε στην πρώτη διετία, αυτά που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ,” δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της υπογραφής ενός προεδρικού διατάγματος στον Λευκό Οίκο. “Λοιπόν τι θέλουν να κάνουν οι Δημοκρατικοί. Δεν μπορούν να αντέξουν την ήττα. Δεν μπορούν να αντέξουν ότι έχασαν το 2016,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι συνεργάτες και οι σύμβουλοι του προέδρου Τραμπ πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί θα επιλέξουν έναν ακριβώς αντίθετο – από πλευράς προσωπικότητας- υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2020, απέναντι στον Τραμπ, με δεδομένη την κλιμάκωση του κλίματος του σοσιαλισμού στην αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικούς Κόμματος.

Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ ελπίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη στην επιλογή του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών, θα του επιτρέψει να το εκμεταλλευτεί πολιτικά κατά τον καλύτερο τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία.

Ένας πρώην αξιωματούχος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ δήλωσε συμπληρωματικά ότι είναι οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων που έχουν το πραγματικό πρόβλημα, καθώς δεν έχουν αποφασίσει πως θα διαχειριστούν σε πολιτικό επίπεδο των μεγάλο αριθμό των ερευνών που ενεργοποιούν. Έτσι, δίνουν αφορμή στον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει την αντίδρασή τους ως υπερβολική.

06/03/2019 09:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ: Στην Ιερουσαλήμ για τον Νετανιάχου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: