Αναστέλλεται η συμμετοχή της Ρωσίας στην Συνθήκη INF με διάταγμα του προέδρου Πούτιν




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων Μεσαίου και Μικρού Βεληνεκούς (INF).

  • Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι το διάταγμα υπεγράφη, δεδομένου ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν μέτρα, επειδή οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους, που απέρρεαν από τη Συνθήκη.
  • Το διάταγμα του προέδρου Πούτιν τίθεται σε ισχύ, από την ήμερά της υπογραφής του, δηλαδή από σήμερα 4 Μαρτίου.

Παράλληλα, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε η εντολή να ενημερώσει τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.

Την 1η Φεβρουαρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στην INF έως τις 2 Φεβρουαρίου, ενώ μετά από έξι μήνες θα αποχωρήσουν από την Συμφωνία, επειδή η Ρωσία την παραβιάζει.

Ο Πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου ότι αναστέλλει την συμμετοχή της Μόσχας στη Συνθήκη, δίνοντας εντολή να μην γίνονται προσπάθειες για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον στο ζήτημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική πλευρά πρέπει να ωριμάσει για να μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις με περιεχόμενο και σε ισότιμη βάση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Reuters
04/03/2019 17:52

Οι ΗΠΑ καταργούν τον δίαυλο με Παλαιστίνιους: Υπεστάλη η αστερόεσσα από το προξενείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: