Ανακούφιση, αλλά και σχέδια εκδίκησης στον Λευκό Οίκο, μετά την έκθεση Μιούλερ




Στον απόηχο της δημοσιοποίησης μιας σύνοψης των συμπερασμάτων της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ και του μη εντοπισμού επιβαρυντικών στοιχείων για συνωμοσία της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία το 2016, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αντιδρούν με μία ανακούφιση, αλλά και σχέδια για εκδίκηση, σχολιάζει το “Politico.”

  • Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε για μήνες ότι θα δικαιωθεί από τον Μάλερ, μερικοί από τους συμβούλους και τους βοηθούς του δεν ήταν τόσο σίγουροι.
  • Έτσι, η ανακοίνωση από τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ μιας περίληψης των συμπερασμάτων της έρευνας του Μάλερ, προκάλεσε πραγματική ανακούφιση σε αρκετούς από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τραμπ.

Το πλήρες κείμενο της έρευνας του Μάλερ παραμένει απόρρητο.

Πίσω από το κλίμα αυτό της ανακούφισης, που χαρακτηρίζεται ως πρώιμο γιατί οι λεπτομέρειες της έρευνας παραμένουν άγνωστες, υποβόσκει οργή κατά όσων κατηγόρησαν τον Τραμπ στα ΜΜΕ, αλλά και για την τακτική του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το περιβάλλον των ανθρώπων του Αμερικανού προέδρου πιστεύει ότι οι Δημοκρατικοί ενίσχυσαν τις καταγγελίες που έκαναν κατά του Τραμπ με υπερβολικές κατηγορίες για τις σχέσεις του με την Ρωσία, αλλά και με τους ισχυρισμούς για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

“Το τηλέφωνό μου δέχεται ασταμάτητα κλήσεις από εν ενεργεία και πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου, τα οποία έχουν ενθουσιαστεί και δικαιωθεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά στο “Politico” ένας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Τα μηνύματα αυτά έχουν ως σημείο αναφοράς την έκφραση ευγνωμοσύνης σχετικά “με το τέλος της υπόθεσης αυτής,” αλλά κι εκτιμήσεις ότι “όλοι στο CNN θα πρέπει να απολυθούν.”

  • Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους θεωρούν ως μη τεκμηριωμένους τους παραπάνω ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η έρευνα του Μάλερ είναι ενδεχόμενο να μην έχει εντοπίσει ξεκάθαρες αποδείξεις για την διάπραξη εγκλημάτων από τον Τραμπ, η (πλήρης) επίσημη αναφορά του είναι πιθανό να περιέχει αρκετές λεπτομέρειες ανάρμοστης συμπεριφοράς.
  • Η έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Μάλερ έχει προκαλέσει την απαγγελία κατηγοριών ή την καταδίκη αρκετών συνεργατών του Τραμπ για μία σειρά σοβαρών εγκλημάτων, ενώ αρκετές άλλες έρευνες έχουν ενεργοποιηθεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο και βρίσκονται σε εξέλιξη με αφορμή την έρευνα του Μάλερ.

Το κλίμα ευφορίας στον Λευκό Οίκο ενισχύθηκε και από την χθεσινή σύλληψη του Μάικλ Αβενάτι, του δικηγόρου με έδρα το Λος Άντζελες, ο οποίος μέχρι πρόσφατα, είχε αναλάβει την υπεράσπιση της πρωταγωνίστριας αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς. Η Ντάνιελς είχε κατηγορήσει τον Τραμπ ότι εξαγόρασε την σιωπή της σχετικά με μία σχέση που είχαν.

Οι ομοσπονδιακές αρχές σε δύο αμερικανικές πολιτείες κατηγόρησαν τον Αβενάτι για εκβιασμό και τραπεζική απάτη, σε διαφορετικές υποθέσεις. Ο Αβενάτι είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Τραμπ, τόσο τηλεοπτικά, όσο και μέσω του Twitter.

“Ο Αβενάτι πραγματικά, το έφτασε στα άκρα,” είχε δηλώσει ένας εν ενεργεία αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Προσπαθώντας να δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, υπό το χαρακτήρα μιας ουσιαστικά σημαντικής στιγμής στην άσκηση της προεδρίας Τραμπ μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι της επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο τέθηκαν σε συναγερμό, καθώς τόσο στελέχη, όσο και υψηλόβαθμοι σύμβουλοι κατέκλεισαν χθες τα τηλεοπτικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας την επιστολή του Μπαρ προς το Κογκρέσο.

  • Οι σχολιασμοί αυτοί έδιναν έμφαση στον μη εντοπισμό από τον Μάλερ αποδείξεων για συνωμοσία μεταξύ του Τραμπ και της Ρωσίας, στο επίπεδο επηρεασμού του εκλογικού σώματος το 2016.
  • Παράλληλα, σύμφωνα με τα σχόλια που έκαναν τα στελέχη του Λευκού Οίκου δεν εντοπίστηκαν ουσιαστικές αποδείξεις για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Η επικοινωνιακή εκστρατεία περιελάμβανε εμφανίσεις σε εκπομπές από την υψηλόβαθμη σύμβουλο του Λευκού Οίκου Κέλιαν Κόνγουεϊ, την υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, αλλά και των προσωπικών δικηγόρων του Τραμπ, Τζέι Σεκουλόου, αλλά και Ρούντι Τζιουλιάνι.

Παράλληλα, ο γιος του προέδρου Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ που δεν εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ είχε προγραμματισμένη εμφάνιση για χθες το βράδυ στην εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

  • Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα εγκρατής, προχωρώντας στην ανάρτηση ενός μηνύματος στο Twitter χθες το πρωί. Επρόκειτο για ένα τηλεοπτικό στιγμιότυπο του Fox News το οποίο σατίριζε τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημοκρατικό Άνταμ Σιφ που εκλέγεται στην Καλιφόρνια.
  • Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε πως πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα για τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την διεξαγωγή της έρευνας για την Ρωσία.

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω, που έκαναν μερικά πολύ, πολύ κακά πράγματα. Θα έλεγα, πράξεις που συνιστούν προδοσία κατά της χώρας μας. Ελπίζω ότι σίγουρα οι πράξεις τους θα διερευνηθούν, καθώς έχουμε περάσει μία περίοδο κατά την οποία συνέβησαν κακά πράγματα. Τους βλέπω για πολύ καιρό και διατυπώνω το ερώτημα: ‘Γιατί δεν έχουν διερευνηθεί; Είπαν ψέματα στο Κογκρέσο.’ Αρκετοί από αυτούς. Τους γνωρίζετε ποιοι είναι. Έχουν πράξει τόσο διαβολικά πράγματα,” έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το κλίμα ευφορίας ήταν αισθητό από χθες στον Λευκό Οίκο με αρκετά από τα στελέχη να εργάζονται με άλλον αέρα, καθώς μερικοί από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τραμπ δεν πίστευαν πως ο πρόεδρος θα έβγαινε αλώβητος και χωρίς την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του από την έρευνα του Μάλερ. Σήμερα, τα στελέχη αυτά αισθάνονται μία ανακούφιση και μπορούν να εργαστούν πιο άνετα για την υλοποίηση της ατζέντας του Τραμπ, σύμφωνα με μία πηγή που έλαβε μέρος σε μία τέτοια συζήτηση.

Ένας βοηθός του προέδρου Τραμπ περιέγραψε το κλίμα ως “μία συνολική ένδειξη ανακούφισης” μεταξύ μιας μικρής ομάδας αξιωματούχων που αμφέβαλαν για την αθωότητα του Αμερικανού προέδρου. Μερικοί από αυτούς τους αξιωματούχους πέρασαν το Σαββατοκύριακο διερωτώμενοι αν η αναφορά του Μάλερ θα προσφέρει κάποιο πραγματικό μέτρο δικαίωσης για τον Τραμπ.

“Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι. Πως δεν θα μπορούσαν να είναι; Η δικαίωση, η αθώωση, έχοντας όλους αυτούς τους σχολιαστές να λένε χωρίς διακοπή κατά τα τελευταία δύο χρόνια ‘εσείς θα πάτε στην φυλακή, θα σας συλλάβουν γι’ αυτό.’ Φυσικά, όταν όλο αυτό αποδεικνύεται λάθος, είναι ένα καλό συναίσθημα,” είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

  • Την ίδια στιγμή, το επιτελείο των συνεργατών του προέδρου Τραμπ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την αναφορά του Μάλερ για να χτυπήσει πολιτικά τους Δημοκρατικούς.
  • Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τραμπ “χρωστούν στην Αμερική μία συγνώμη,” για τις “επικρίσεις και την ταλαιπωρία” του προέδρου και του στενού κύκλου των ανθρώπων του, δήλωσε χαρακτηριστικά η Κόνγουεϊ στην εκπομπή του Fox News “Fox and Friends.”

Οι σύμβουλοι και οι βοηθοί του προέδρου Τραμπ εστιάζουν την κριτική τους σε μία σειρά στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος. Για τα στελέχη αυτά, πιστεύουν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες ή ακόμη και να διεξαχθεί έρευνα.

Μεταξύ αυτών ο Σιφ αλλά ακόμη κι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

26/03/2019 11:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η απόφαση Τραμπ για τα Υψίπεδα του Γκολάν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, λέει η Σαουδική Αραβία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: