Ανακοίνωσαν συμβιβασμό την ύστατη στιγμή Μέι και Γιούνκερ: Σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων




Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε το βράδυ ότι εξασφάλισε «νομικά δεσμευτικές» τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.

Η νέα αυτή πρόνοια θα προστεθεί στη συμφωνία που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είχαν απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο. Θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά σήμερα, ενώ απομένουν πλέον λιγότερες από τρεις εβδομάδες ως την ημέρα που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Το νέο κείμενο εγγυάται «ότι η ΕΕ δεν θα μπορεί να ενεργήσει με σκοπό να εφαρμόσει το backstop επ’ αόριστον», τόνισε η Μέι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γιούνκερ στο Στρασβούργο, όπου συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμη, επέμεινε πως η όποια διευθέτηση αντικαταστήσει τον μηχανισμό ασφαλείας για τα σύνορα αποκλείεται εξ ορισμού να αποτελεί αντίγραφό του.

Ο Γιούνκερ από την πλευρά του ανέφερε ότι ο συμβιβασμός των δύο πλευρών ξεκαθαρίζει πως το backstop δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση κι εξέφρασε αισιοδοξία για την έγκαιρη έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων ώστε το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, την 29η Μαρτίου.

Όμως — προειδοποίησε ο Γιούνκερ — εάν ο εφαρμοστικός νόμος απορριφθεί ξανά «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία». «Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ερμηνείες των ερμηνειών, ούτε περαιτέρω εγγυήσεις των εγγυήσεων», πέταξε.

Λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον, υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μέι, αποκάλυψε τι συμφωνήθηκε στους βρετανούς κοινοβουλευτικούς. Το κείμενο «μας προσφέρει την επιβεβαίωση ότι η ΕΕ δεν μπορεί να προσπαθήσει να παγιδεύσει το ΗΒ στο backstop επ’ αόριστον», σημείωσε.

Ο συμβιβασμός που κλείστηκε χθες συμπεριλαμβάνει επίσης μια κοινή δήλωση, που θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ. Θα εξηγεί πως οι συνομιλίες θα επιταχυνθούν προκειμένου το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για την περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, να μη χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή.

Επιπλέον, στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται μια μονομερής διακήρυξη του Λονδίνου, που αναφέρει ότι το ΗΒ θα μπορεί να τερματίσει την εφαρμογή του μηχανισμού ασφαλείας εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση καταρρεύσουν.

Η Μέι ανέφερε ότι ο γενικός εισαγγελέας, που επέχει ρόλο νομικού συμβούλου της κυβέρνησης, θα εξετάσει σήμερα το κείμενο πριν αποφανθεί εάν θα αλλάξει την πρότερη θέση του πως το backstop θα μπορούσε να παγιδεύσει το ΗΒ μόνιμα.

Πάντως το εάν οι αλλαγές αυτές θα αρκέσουν για να πειστούν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων είναι κάθε άλλο παρά σαφές.

Ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν προέτρεψε τους βουλευτές να απορρίψουν ξανά τη συμφωνία.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η αποψινή (σ.σ. χθεσινή) συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτε που να προσεγγίζει τις αλλαγές που είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι στο κοινοβούλιο», τόνισε.

«Αφότου η συμφωνία της για το Μπρέξιτ απορρίφθηκε με τόσο συντριπτική πλειοψηφία, η πρωθυπουργός έπαιξε ριψοκίνδυνα με το ρολόι, απέτυχε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την ΕΕ και αρνήθηκε να αναζητήσει κοινό τόπο, μια συμφωνία που το κοινοβούλιο θα μπορούσε να υποστηρίξει», στηλίτευσε.

Ταυτόχρονα με τις συνομιλίες στο Στρασβούργο, το υπουργικό συμβούλιο της Ιρλανδίας διεξήγαγε έκτακτη συνεδρίαση, με τον πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ να αποφασίζει να καθυστερήσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Η Ιρλανδία, με την υποστήριξη των υπολοίπων 26 κρατών της ΕΕ, έχει απορρίψει κάθε πρόταση να τεθεί χρονικός περιορισμός στο backstop, ή να χαλαρώσουν οι πρόνοιές του.

Πάντως ο Γιούνκερ διαβεβαίωσε στη συνέντευξη Τύπου πως η ομάδα του βρίσκεται «σε μόνιμη επαφή με τους ιρλανδούς φίλους μας τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες» και ότι ο Βαράντκαρ είναι διατεθειμένος «να υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία».

Ο Βαράντκαρ θα κάνει νωρίς σήμερα μια δήλωση για τον συμβιβασμό, ανακοίνωσε ο ιρλανδός υπουργός Μεταφορών Σέιν Ρος. «Όλοι θέλουμε η συμφωνία να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων», σημείωσε ο Ρος.

Εάν η Μέι ηττηθεί ξανά στη νέα ψηφοφορία σήμερα, η Βουλή των Κοινοτήτων θα εξετάσει άλλες δύο προτάσεις, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, για το εάν το ΗΒ πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και για το εάν θα πρέπει να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), της μικρής, πιστής στο στέμμα βορειοϊρλανδικής παράταξης την υποστήριξη της οποίας χρειάζεται οπωσδήποτε η Μέι για να εγκριθεί η συμφωνία, υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις επιφυλακτικά. «Ασφαλώς θα αναλύσουμε» τον συμβιβασμό «με πάρα πολλή προσοχή», τόνισε ο Νάιτζελ Ντοντς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι — ο θεσμός θα πρέπει επίσης να επικυρώσει τη συμφωνία· έχει διαμηνύσει πως δεν θα εγκρίνει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων γι’ αυτήν — συναντήθηκε επίσης με τη Μέι χθες βράδυ.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να καθησυχάσουμε το ΗΒ. Αναμένουμε με ανυπομονησία μια θετική ψήφο από τη Βουλή των Κοινοτήτων», ανέφερε ο Ταγιάνι μέσω Twitter.

Ο Γιούνκερ απηύθυνε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που εκπροσωπεί τους ηγέτες των 27, προτείνοντάς του να υποστηρίξει το σύνολο των εγγράφων που βρίσκονται πλέον πάνω στο τραπέζι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters-AFP
Στρασβούργο, France

Ο αρχηγός των Εργατικών ζητά από τη Βουλή των Κοινοτήτων να απορρίψει ξανά το Brexit

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: